破產聯盟

查看: 1570|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

新手一問

我新手想搞破產,其實睇咗好多個月,終下定決心搞
我欠BBC銀行 370000還咗5期,月供11200
獅子卡數110000 min 4000
月入18800未扣mpf
1我兩個小朋友有份儲蓄保險,不是我本人供既,受保人寫佢地兩個,但文件是我簽,請問要cut保險嗎?
2 我想問由申請到拎number要等幾耐
3因為唔想家人知,請問破處會寄幾多信去屋企?
4我要補問幾多個月銀行戶口資料
5我得一個出糧戶口,請問佢會凍結幾耐
6好重要,如果我申報清楚冇呃,會唔會唔批破產,如果唔批,銀行會唔會叫我馬上還晒啲錢?
6我唔想比家人知,其實有冇c兄c姐可以完全冇家人知呢件事?
7我破產之後可以有供養仔女及供養父母費用嗎?
放心,一萬個放心啦,
你全部皆非難題,=冇問題既.
時間關係不作詳答,
稍後有其他會員提供意見,放心.

2 搵6C搞就宣誓後等3,5,7天就有 自已搞快即日有
3睇順唔順利頒令 通常上庭前會有一封 如果頒令延期就係下次上庭前又會有封 頒左令搞埋文件後一至兩個月會有封正式破產令 如不用開大會就到解破後
4通常要最近3個月,最好就留一年
5有D銀行由你一入紕無耐就凍結直到你頒左令問主任或外判攞到解凍信為止
6只要係資不抵債唔會唔批 最多填錯野填漏野延期頒令
6其實好難會完全唔知 你無晒D信用卡
7供養仔女可以不過要睇埋你配偶有無收入 配偶有收入可能會要求佢分擔一部份 父母無收入都可以申請供養
我自己去攪, 由到達至攞到number 離開, 一個半小時完成, 可能人少有關!

但我之前睇左呢度好多帖, 睇熟申請流程, 夜晚開始填, 第二朝5am 先訓, 訓左一陣起身再填埋剩番嗰d 先去交form。
咁請問公司可唔可以完全唔知我破產
我都想知保險既問題,如果受保人係我,但唔係我去供,咁有問題嗎?
我都想問關於保險問題,如果受保人係我,但唔係我供款,有無問題?
受保人冇問題,重點係持有人同受益人
poorpoor123 發表於 26-10-2015 17:16
咁請問公司可唔可以完全唔知我破產

如果避到出糧時期戶口無凍結 出糧無問題你唔講僱主都未必知 不過首要你唔係做梗專業工作
頒左令之後再同主任或外判講唔好通知僱主
beautygirl1234 發表於 26-10-2015 18:37
我都想問關於保險問題,如果受保人係我,但唔係我供款,有無問題?

妳唔係供款人只係受保人無問題,如果係意外、醫療、危疾類保險touchwood妳真係出左事claim左錢,果筆賠償會變成妳的資產可能會要求妳上繳,人壽架賠償係俾受益人係佢架資產所以唔洗上繳。
hohochi 發表於 26-10-2015 20:09
妳唔係供款人只係受保人無問題,如果係意外、醫療、危疾類保險touchwood妳真係出左事claim左錢,果筆賠償 ...

咁如果我之前有供到基金,宜家已經無供3-4個月。入面大概有$30000幾蚊,咁有無問題
重點係幫我買果個經紀係識我成家人,我唔想俾佢知我老破,有計嗎?
你個邊又話DRP,呢到又破產......
我呢一刻根本唔知想點同埋可以點,我只係每日諗方法,我本來真係想破產,但睇返啲舊post見到有人話DRP可行,我又想知多啲,放心,我真係留咗資料比律師睇吓佢地有冇意見憶
其實你可以同老公商量下嗎?身為一個曾經破過產嘅人,睇見你呢個情況,你應該試左DRP 先!影響會少D!
beautygirl1234 發表於 27-10-2015 18:59
咁如果我之前有供到基金,宜家已經無供3-4個月。入面大概有$30000幾蚊,咁有無問題
重點係幫我買果個經紀 ...

基金單就一定無得留
份基金單點都要取消 一係妳自己取消提款 一係就到時受託人出信俾保險公司取消