破產聯盟

查看: 3086|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

上繳問題

我本身破產咗3年,到下年7月期滿,咁當我交第3年年報表後,破產主任寄信比我要我上繳返第2及第3年度合共6萬元,咁我7月份轉咗新工,人工冇以前咁多,佢之前批比我生活費係17600,我又9月份生多咗個女,咁我依加月薪大約18000到,經過幾次同佢傾過之後,我只能每月上繳2000蚊,但佢話唔得,最少每月要3300,供年半左右,但我如果每月還3300,人工得返14700,我根本生活唔到,咁我想問我堅持還2000會有咩後果,又驚佢到時凍結我出糧户口,其實我可以有什麼權利或可以做什麼?

1) 7月減人工.佢追第2&3 年度 60K ==>你應嘔番出黎.
2) 7月之後,減了人工,生左個女. 生活費可以要求增加,而減了人工,亦可以要求減少上繳.
咁我問題係, 你所講 每月要還33K, 究竟係 包唔包還 以前 欠落的 60K 呢?????

佢就係追返果6萬,同埋佢話唔俾我分太多期,話我破產期就嚟完
佢話最多都係比我分20期,每期3300,我話想申請加長破產期佢都話唔得
kissu88 發表於 20-10-2015 17:21
佢話最多都係比我分20期,每期3300,我話想申請加長破產期佢都話唔得

你題目可以係, 第2/3年 應上繳的錢洗左被主任追.但人工減左,唔夠錢上繳點算!!

你 洗埋 應上繳的 $$$$$$...理虧在先.
人地可以加刑期,或者 FREEZING 你出糧戶口 都得...甚至有無更強的後著,都要搵個律師問下先知.

你只有好好同佢商量.....
kissu88 發表於 20-10-2015 17:21

宜家好大鑊!!! 因為佢真係 FREEZING 你戶口.你立即企係度.
我亦睇唔到你有咩反擊招數可言.

唔知其他巴絲打有無其他 想法.
如果佢凍結我户口,咁公司一定炒咗我,我都係冇辦法還,唉…真係唔知點做
有無親戚朋友願意幫你呀,你能每月自己上邀2000,你都係差26000,

當然你解破後還唔還比人係閣下嘅事,但呢啲法例上必須追回嘅錢你唔還應該會好麻煩
佢話我還唔到3300一期就要我自己寫信同佢老細争取,但係唔係一定得
其實有冇師兄有些類經驗可以分享下,唔該
2樓唔係有前輩教左你咩?另外你個主任都教左你寫信啦
kissu88 發表於 20-10-2015 23:15
佢話我還唔到3300一期就要我自己寫信同佢老細争取,但係唔係一定得

你寫定信喇。主任pass 個波俾老細。你只有扮死狗。我估,人地多數放你一馬,加刑就難以避免。
由於你連上繳錢都洗埋。佢點都要出下火,大下你喇。個勢完全集係佢度。你又可以點??
Smiley 發表於 20-10-2015 23:39
2樓唔係有前輩教左你咩?另外你個主任都教左你寫信啦

唔該師兄,咁我想問下封信大概要點寫會比較好
flypig 發表於 21-10-2015 00:49
你寫定信喇。主任pass 個波俾老細。你只有扮死狗。我估,人地多數放你一馬,加刑就難以避免。
由於你連上 ...

一路我態度都係死狗啦,驚得罪佢仲衰,加型都冇辦法啦
點解三年後先要你上繳返第2及第3年度?你上兩年一路都無還錢
kissu88 發表於 21-10-2015 01:28

你年報表都識吾填加左人工上去.

寫求情信仲要問人?

一係去天橋底睇下有冇粵語殘片果D書生同你寫囉!
cc4321 發表於 21-10-2015 07:49
點解三年後先要你上繳返第2及第3年度?你上兩年一路都無還錢

我都唔知點解…
kissu88 發表於 21-10-2015 01:28

樓主理虧在先,惟有嘗試動之以情,
寫信時盡量以誠懇態度請求恩准將
還款額降低。

你可以解釋是由疏忽所致(或其他
你能想到的合理解釋),但一定一
定要承認責任,表示歉意。說明你
現在面對的困難,如,撫養新生女
兒要額外開支,工資不及從前等,
實在沒有能力償還主任所要求之數
額,請求將還款期延長並下調還款
額至若干數目。

為表誠意,建議你可以承諾解除破
產後,如工資增加或有雙糧花紅等
額外收入,會盡量用作還款,以縮
短還款年期,懇請主任酌情處理。

其實樓主之前主動提出希望延長破
產期以降低還款額,主任都不接納。
證明主任都希望用其他方法解決。

唔好再拖,速速寫信。

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +10 城市魁力 +10 城市權力 +10 收起 理由
admin + 10 + 10 + 10 + 10 說得對!

查看全部評分

itsme 發表於 21-10-2015 11:57
樓主理虧在先,惟有嘗試動之以情,
寫信時盡量以誠懇態度請求恩准將
還款額降低。

感謝師兄了解,其實我都想快點解決問題,奈何能力有限,多謝師兄真心解答
有錢淨最好儲起, 破產期間最好留多個錢