破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後留在外國工作

我有3筆銀行貸款,連息尚欠80幾萬,已供半年以上,但是最近公司減人工,基本上已無力去還,我是香港人,在國外工作 (國外出糧),如果我申請破產,以後我還可以在國外工作嗎?扣除生活費後,如果政府容許我在外國工作,在破產期內還錢給政府什麼方式支付?(因為我是國外銀行出糧,不是港幣)

希望有經驗的朋友俾下意見

1 國外工作無問題
2 還款辦法搵外判傾.
你睇下係唔係個個月還錢??( WIRE 番黎),定傾下3個月,半年一次.而你生活費記住扣番 wiring 錢.
Flybig兄,多謝回覆。另外我想問一下,如果我辭職之後破產。再重新去其他國家找工作,1)外判會否接受此要求出境,2)是否需要離職證明書,3)如果在此其間尚未找到工作,外判會否認為我存心不工作不還款?。。。因為我國外有朋友開店,我跟他提過,如果破產後想過去投靠他,包食住已經足夠,因為我還錢生活已經十幾年,永遠打工就為了還錢,今次如果破產我寧願離開香港重新生活,食幾多著幾多好過而家為還錢而做人
你須符合一定條件才可申請破產,《破產條例》第4條 須就債務人而符合的條件
(1) 除非債務人─
  (a) 以香港為其居籍;
  (b) 在呈請提交當日處身於香港;或
  (c) 在以該日為終結的3年期間內的任何時間─
    (i) 通常居住於香港或在香港有居住地方;或
    (ii) 在香港經營業務........................

破產後在何處工作/居住並無限制。

多謝kungfu兄,我相信有合理理由(其實任何理由都有機會係合理)被破署接納出境生活,但是我十分擔心,因為本人確實希望投靠親友生活(上面已經說過,過去十幾年根本是過著債奴生活做人),既然如此,干脆找投靠親友,不支取收入,但是破署如果看到我出國一年,但一整年又沒有收入呈報,是否不合理和會否調查什麼,多謝解答
mic0807 發表於 19-10-2015 09:22
多謝kungfu兄,我相信有合理理由(其實任何理由都有機會係合理)被破署接納出境生活,但是我十分擔心,因為 ...

哂氣喇!! 在海外人地調查你的成本仲遠遠超過佢可能收得番的....
唔好忘記前一排 許前C獎老破, 破前醒左 7個位俾條女去買樓.條女係大陸人,香港政府講明唔追條女--因為越洋追討太貴...
1 老破人士去海外大有人在.假如你係香港無得撈,三餐不繼,外國有人照,你去唔去先??
2 破署無權力唔批準你出國生活.佢唯一可以做 就係你在海外的時期,不計在4年裡...
但都好少見...而如果佢唔批都仲有爭議.....好似係.......
我朋友就話去東南亞搵工,有 FD 照...去左幾年,一年番香港3/4次.一毫子無上繳.
4年後照解破.

你同破署講某原因一定要到海外,到時再搵工.
多謝各位朋友回覆,如果有更多朋友係同樣情況,希望多了解,多謝!
之前有會員 Ben Ben Wolf。佢就係咁。你睇舊文啦。慢慢找。
多謝admin! 等我扒下文