破產聯盟

查看: 9709|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

想知道破產程序

小弟已找專業公司申請破產,暫時只告知一般程序(因未比大數),說法好簡單沒說要上庭,只說要發誓..
見好多師兄帖子說到上庭..外判..主任.想知道實際是否好繁複?
因已簽約付款是走不了,只想有個心理準備!
有否師兄是找專業申請,與自己申請分別大嗎..先多謝師兄回應!!

推薦
kungfu 發表於 14-8-2014 18:22
我買馬重簡單:全日所有塲X號披士,邊飲邊睇,開開心心玩一日。不過多數輸。 ...

我唔會買死一個號碼,因為多數唔work!我用加減乘除XDDDDDD可以有返一千幾百執
回復 支持 1 反對 0

推薦
roy2014 發表於 13-8-2014 16:13
現在了解的..先前是銀行職員介紹...結果..唉..
表面欠30幾個..未入數有20多個..收入11K...會面後提意做破 ...

係真銀行職員,還是 "自稱銀行職員" ??
銀行理論上唔會介紹顧問你老破的.

所謂專業,唔係點幫到客仔,佢專業強項在於搵生意.由佢再REFER 俾6C可見,
佢個PART 已完,就係 搵生意.

實際點搞,你要預備一堆文件同單據.呢D 野佢幫唔到你手.唯一可做係 類秘書服務.
即問你拎一堆資料,再幫你填.
你要填咩表格呢??破產管理署有寫.
程序亦有.大概:
1 申破:你去6C行宣誓
(無顧問/6C 就去破署宣誓)
2 頒令:一般6C 會代勞(佢甚至唔駛上)
自破就自己上
3  破產人初步XXXX 文件
文件佢會幫你填(睇公司)
4 交 破產人初步XXXX 文件
自己交,見外判
5 債主大會
可能要可能唔要.要就自己上.

詳細請去:
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_iva.htm
回復 支持 1 反對 0

推薦
表面欠30幾個..未入數有20多個..收入11K...會面後提意做破 ...

真的係銀行職員介紹,還是電話入面那些銀行職員?
回復 支持 0 反對 1

你搵律師搞還是搵那些所謂顧問搞?
hohochi 發表於 13-8-2014 15:57
你搵律師搞還是搵那些所謂顧問搞?

搵顧問...佢話幫我約律師..
顧問收費貴風險好高,律師收費相對還要平,律師搞不用出庭
hohochi 發表於 13-8-2014 16:04
顧問收費貴風險好高,律師收費相對還要平,律師搞不用出庭

表面欠30幾個..未入數有20多個..收入11K...會面後提意做破..因工作關係沒時間做..
他們說包代瓣..只提供資料便可...最重要是首次有折..所以
因不想家人知道..文件又沒储備好..現只希望真如他說好簡單吧.
hohochi 發表於 13-8-2014 16:36
真的係銀行職員介紹,還是電話入面那些銀行職員?

是電話入面那些銀行職員
roy2014 發表於 13-8-2014 16:58
是電話入面那些銀行職員

那些就真係要小心D,都不知真定假
你找了顧問幫你辦手續﹐然後在這個論壇里找破產程序的答案?
師兄你的破產程序是否出錯了?

表面欠30幾個..未入數有20多個..

20 個係咩數,朋友數/2/3線大耳LOAN 數????
專業只有6C
flypig 發表於 13-8-2014 19:06
表面欠30幾個..未入數有20多個..

20 個係咩數,朋友數/2/3線大耳LOAN 數???? ...

20是未到期的数
如文件不足可否
roy2014 發表於 13-8-2014 20:19
20是未到期的数
如文件不足可否

咩叫未到期????
明年開始還嗎???

文件不足又係甚麼意思??
D錢你借左未???
未到期是已借。。有分期。。表面數是要即還
文件唔齊是有欠数但拿唔到月结單,因用左E月结莹
roy2014 發表於 13-8-2014 16:01
搵顧問...佢話幫我約律師..

咁點解唔直接搵律師? 平都平D啦,唔好信佢地會幫你爭取到唔洗還錢,到時你錢又比左佢地,個官又要你還錢。佢地唔係專業人事,無監管機構監察,佢地講咩都得,可能佢會話幫你交年報,但到時錢又比佢,佢又無做野,你仲要比個官延長你既破產期。到時真係煩..............搵6C搞啦
Heihei 發表於 13-8-2014 22:43
咁點解唔直接搵律師? 平都平D啦,唔好信佢地會幫你爭取到唔洗還錢,到時你錢又比左佢地,個官又要你還錢 ...

已簽約了...
只希望有好的方面..沒痳煩好了.
有無例子最差每月要還多少$?
生活費要多多才批出..只怕如師兄說..
錢又比了..有效時間過了..生活費仲不出來..想找回傾數都不可以...
roy2014 發表於 13-8-2014 21:55
未到期是已借。。有分期。。表面數是要即還
文件唔齊是有欠数但拿唔到月结單,因用左E月结莹 ...

1 未到期:都係唔明.你指錢已在手.但 文件上已還??????
呢D 係唔係大耳LOAN 的手法???

2 欠錢:你用 E-STATEMENT??? 係銀行定點解拎唔到???
roy2014 發表於 13-8-2014 23:21
已簽約了...
只希望有好的方面..沒痳煩好了.
有無例子最差每月要還多少$?

祝你好運。
生活費個個都唔同,無話最差批幾少,最好批幾多。視孚你搵幾多、欠幾多、結婚未、有無仔好、有無父母要供養、有無長期病患、跟個咩主任或外判。生活費未批你一樣可以照樣生活,但唔可以亂洗,主住/外判有權追討你未批生活費之前既還款(如果要還)。
樓主,你都比左錢個顧問,點解呢D野你又唔問佢呢? 同埋佢地SALE你個陣一定話會幫你搵到唔洗還,咁你又點解為生活費而煩惱呢?
有時間睇下D舊文,你就知生活費係咩黎。

**另外,我好想八下你張約既條文係D咩**
chongxin 發表於 13-8-2014 18:58
你找了顧問幫你辦手續﹐然後在這個論壇里找破產程序的答案?
師兄你的破產程序是否出錯了? ...

真係唔明,而家D顧問真係咁好搵,個CLIENT連呢D野都上網問,咁佢地PROVIE左D咩SERVICE比人呢?