破產聯盟

查看: 2793|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

三個月償試申請

10月問過3-4間借去清數,但沒1間肯做,12月頭問過1間再借,但批不多我沒拿,之後因為1月減薪所以破產.
請問會比債權人人告嗎?
樓主,你個問題同:
我尋日去搵左大家樂,大快活食 tea ,但係都無位,咁我今日去美心食,唔知有無位一樣。
樓主,你個問題同:
我尋日去搵左大家樂,大快活食 tea ,但係都無位,咁我今日去美心食,唔知有無位一樣。

-哈.哈.....妙問妙答都兩次, good !  發表於 18-1-2014 10:18
你又冇借到……點會告你?
1 你共欠數多少?
2 幾時最後申請貸款??
3 有無簽咩特別條款如幾多個月不能老破?
4 你借錢時有無如實報上真實的資料﹐特別係財政狀況
flypig 發表於 18-1-2014 08:49
1 你共欠數多少?

3 果part問過律師基本上條條款係有問題,法庭大過任何一間財務銀行,只要簽果時真係有能力還款就幾乎無問題,除非你上個星期借今個星期破就難拆d,當我上個月借完甘岩俾公司炒左已經可以解畫

1 你共欠數多少?
   310000左右

最近6個月的有:12年7月借了A財務80000 清還B財務 之後12年8月B財務打來跟我說批了60000元如給我,我說不要,可是2星期之後小弟我還是借了50000.
  最近10月問過幾間清數,12月頭問過借不多沒拿.

只係問過有冇準備張來12個月準備產,文件上應該沒有,C兄請問如果有會好麻煩嗎?

有,出面所有借貸都有跟他們說,只是現在就快沒工作所以破產
flypig 發表於 18-1-2014 08:49
1 你共欠數多少?

1 你共欠數多少?
    310000左右

最近6個月的有:12年7月借了A財務80000 清還B財務 之後12年8月B財務打來跟我說批了60000元如給我,我說不要,可是2星期之後小弟我還是借了50000.

只係問過有冇準備張來12個月準備產,文件上應該沒有,C兄請問如果有會好麻煩嗎?

每月還幾$?失業都可以試下揾工,
你覺得破就可以幫到你?
k114b 發表於 19-1-2014 06:47
1 你共欠數多少?
    310000左右

1 你共欠數多少?
    310000左右
呢個數,無入息當然老破喇.根本頂唔到幾耐

可以放心破,唔易告得入.

如果你不如實告知你的實際財政狀況,再加呢個TERMS 會比較麻煩.
只要老實填上INFO,that is fine.

GOOD!!!
考慮下撐唔撐到.
撐唔到就只有去破吧
BTW,你MIN 俾幾多??月入幾多???
flypig 發表於 19-1-2014 12:28
BTW,你MIN 俾幾多??月入幾多???

4間數+1張卡,月供14000左右.
底薪12000+俑金(時多時小,最多13000,有時可能冇,看生意好不好)
姐係好境就25000,衰起上來就得12000.
k114b 發表於 20-1-2014 01:00
4間數+1張卡,月供14000左右.
底薪12000+俑金(時多時小,最多13000,有時可能冇,看生意好不好)
姐係好境就25 ...

當你除稅後月薪 17K, 14K 拎去還卡===> 你頂唔順.
1K 坐車+ 2K 食飯 + 2K 電話,雜費...

你個CASE 幾MARGINAL. 因為你有份工撐得下.不如試下搵份PART TIME.唔得再想下破唔破....