破產聯盟

查看: 4657|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

咁既情況底下申請破產會唔會俾債權人告我訛騙?

本人欠hsbx同恆x共225,000
已經冇力再還,想申請破產。
但我係過去三個月有現金透支及簽卡,應該都有幾萬蚊(近哩兩三個月只還到min play )
咁過往一年都有現金透支,簽卡,及借貸卡come卡
係咁既情況底下申請破產會唔會俾債權人告我訛騙?
定係做債務舒緩比較好?
有公作,新公司做左4個月左右。
係今年4月拎左$23,000既 遣散費就失業,4月 -9月16日,有返過三四份半個月既工(因為覺得個份職業唔適合自己所以返左半個至大半個月就冇做)
所以我都有透支下還卡數,卡come卡咗還,同透支作生活費

推薦
wowwwtop 發表於 18-1-2014 09:00
上年四月借一萬係分36期供還,之後每次現金透支都成萬蚊家,,都唔會俾人告我欺騙? ...

驚咪唔好破
一係頂幾個月囉先,你得唔得先...

上年4月至今每月一萬??????...........
回復 支持 1 反對 0

呢個情況其實都幾普遍,你話最近幾個月有用信用卡去生活唔算大問題,反而應該睇番你究竟有無明知缺乏還款能力仍成功申請借款,
近呢三個月有無償試申請借錢或信用卡?
提提你,如果有意破產即已知悉無還款能力,應停止再使用信用卡透支,免得將來須多加解釋。
我近呢三個月都有無償試申請借錢,因為念住借左一次過清左卡數再慢慢還,因為個時未念到要破產
wowwwtop 發表於 17-1-2014 21:24
我近呢三個月都有無償試申請借錢,因為念住借左一次過清左卡數再慢慢還,因為個時未念到要破產 ...

9成99無問題.
咁都有問題,呢度大把人唔掂
wowwwtop 發表於 17-1-2014 21:24
我近呢三個月都有無償試申請借錢,因為念住借左一次過清左卡數再慢慢還,因為個時未念到要破產 ...

唔係律師唔夠膽講你實無事,但經驗之談應無問題,我破前兩個月都有透支,重要甘岩轉工,唔透無飯食,一樣順利破左
利申:非專業人事意見,最好搵律師攪,唔洗估估下
990054 發表於 17-1-2014 20:20
呢個情況其實都幾普遍,你話最近幾個月有用信用卡去生活唔算大問題,反而應該睇番你究竟有無明知缺乏還款能 ...

我係一萬,兩萬咁借黎做分期供還返,對上個次好似係上年四月申請家啦,之黎既都係現金透支,最驚係債權人話我欺騙,我唔想俾屋企人知呀~
wowwwtop 發表於 18-1-2014 01:22
我係一萬,兩萬咁借黎做分期供還返,對上個次好似係上年四月申請家啦,之黎既都係現金透支,最驚係債權人 ...

你破產都可能追數上門,家人有機會知道。
其實可以唔破,去做一D唔岩心意既工作,或同家人傾傾,
破產係要面對……困難。
上年4月借問題不大,不過破產費用要差不多一萬。
wowwwtop 發表於 18-1-2014 01:22
我係一萬,兩萬咁借黎做分期供還返,對上個次好似係上年四月申請家啦,之黎既都係現金透支,最驚係債權人 ...

問題不大,除非財仔追數,否則好少攪你屋企人,
但破產如果你唔花心點心思攪個郵寄地址,破產署寄野俾你個信封你屋企一樣個,
我屋企人都係甘知,但佢地知我份人踏實,破產一定有我原因先無問
bb_q_888 發表於 18-1-2014 01:42
上年4月借問題不大,不過破產費用要差不多一萬。

上年四月借一萬係分36期供還,之後每次現金透支都成萬蚊家,,都唔會俾人告我欺騙?
dopod123 發表於 18-1-2014 11:30
驚咪唔好破
一係頂幾個月囉先,你得唔得先...

咁又唔係既,兩三個月有透支到一萬,其他幾千蚊到,11月透支左11000出黎用,哩段時間都有還錢,不過係卡come卡黎還,近哩三個月還到min play 咋三個月我驚我頂唔到
而家樓主最重要嘅係先揾番份工, 適唔適合唔到你揀, 騎牛揾馬。一份工唔夠使就兼多一兩份。每個月揾多一萬還債你條數就兩三年還完, 淨係坐喺度數手指就一世都唔會掂。
wowwwtop 發表於 18-1-2014 12:16
咁又唔係既,兩三個月有透支到一萬,其他幾千蚊到,11月透支左11000出黎用,哩段時間都有還錢,不過係卡co ...

d師兄講得啱,大部份人都係同你咁上下經歷,9成99都順利甲破...

簡單d講,你自己覺得自己有冇訛騙?(係你自己先知!!!!)

如果自己都覺得冇,咁咪去破,仲有咩驚!!!!
清風 發表於 18-1-2014 12:34
d師兄講得啱,大部份人都係同你咁上下經歷,9成99都順利甲破...

簡單d講,你自己覺得自己有冇訛騙?(係 ...

我一直冇念住破產家,係哩幾個月真係發現自己唔掂,同聽到銀行提意我破產先念到點解決
wowwwtop 發表於 18-1-2014 12:48
我一直冇念住破產家,係哩幾個月真係發現自己唔掂,同聽到銀行提意我破產先念到點解決 ...

師兄,我只係答你個主題既問題,破唔破要你自己先最清楚......
清風 發表於 18-1-2014 12:34

簡單d講,你自己覺得自己有冇訛騙?(係 ...

好同意清風既講法,有D野自己先知。
既然你諗……破產,即係你都知無錢還、你唔掂、想解決問題。
而大家都知點解決,只差你想點?拖多一年又如何?
bb_q_888 發表於 19-1-2014 06:07
好同意清風既講法,有D野自己先知。
既然你諗……破產,即係你都知無錢還、你唔掂、想解決問題。
而大家都 ...

多謝咁多位師兄既意見呀,我會再考慮下再決定點處理,謝謝
呢個數都好EMBARRASSING. 欠22個,月入個半都可以頂硬上.
當然,如果失業就無計.
flypig 發表於 19-1-2014 12:18
呢個數都好EMBARRASSING. 欠22個,月入個半都可以頂硬上.
當然,如果失業就無計.
...

問題我每個月一定要俾3000蚊租呀~因為我直係唔想俾屋企人知道我咁