破產聯盟

查看: 2061|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

破產後財產

各位師兄\姐大家好,
最近收到由破產署寄比我嘅破產令蓋章文本. 有段文字我唔明請指教.
文字大概話 "我的財產都歸屬破產管理人,除非有關財產由管理人出售...就算解除破產後,所有財產都屬於本人(即破署管理人)".
有咩?
次次都唔覺有呢項字既!  
我從未睇過份破產令, 不過有乜好睇, 反正乜財產都冇。
即係現時你所有財產都屬於破署.
假如,你收埋 100 個BITCOIN,到你解破後俾人發現.都可以追得番........
照計你解破後, 物業既產權唔關佢地事, 如在破期4年內或之前算資產轉移才關他們事

文字寫, 我的財產都歸屬破產管理人  但解除破產後, 又點解關破產管理人事呢?

如果咁講, 你咪一世都唔使存錢, 因為你d 錢就算解破後都係佢d錢,
相信係, 你在破期內例入佢地管理既資產, 就算你解破後, 如在破期內未處理 (比如有d師兄有物業一半股權, 但在破期內因為另一半股權破署無辦法破期內處理到)  就算解破後破署都有那個處理一半業權的處理權力  
摷番份珍藏咗幾年嘅破產令出嚟睇, 冇呢段嘢。內容只係話根據乜乜物物頒令破產, 行到極。
明白了, 謝謝各位.
樓主,我睇來有點懷疑。

"我的財產都歸屬破產管理人,除非有關財產由管理人出售...就算解除破產後,所有財產都屬於本人(即破署管理人)".

呢個寫法,同我印象中的政府文件寫法有好大出入。

政府的官式文件,個種格式,行文方法同呢種寫法,真係有好大差別。

可以的話,影相來睇下,不過要 mask 左你的資料同破產編號。
admin 發表於 10-1-2014 13:27
樓主,我睇來有點懷疑。

97後,政府行文詞不達意,格式亦亂9咁黎.
我前一排要睇 強制窗戶D FORM,直情由邊個簽名(戶主定CONTRACTOR)都搞唔清楚.
同CHRIS PATTEN 的時代真係差幾萬丈遠.以前班子譯英詩 寧化飛灰,不為浮塵.....
可見係高手之中的高手.
樓主懷疑正常, 因為我冇抄足全文, 仲口語化咗添見諒.
好簡單即係由你破產開始所有嘢都係破署嘅

例如你隻錶,而佢有權賣咗你隻錶去幫你還債。