破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

心情分享

細佬因理財不善,年幾前已開始捱還錢,託賴之前人工還撐到,
今年轉工後已入不敷支,勉強撐左三個月,手上已無分毫-月光族。
七月入世未深俾間顧問玩左三個月,呢三個月亦係我人生最剪熬既三個月,被追數,自己份新工跑數,本人性格亦頗好勝,最終,十月問朋友幫手上律師樓申破,雖然自問有點逃避責任,但老實當有臨時編號停晒要想方法找錢還錢抖下氣,到昨天頒令,今天正式交文件,感覺經歷左好多,亦了解到當真係出事要搵朋友幫手,你會好自覺排除某部分人,淨低既人真係屬於最知心既人。
我知道依家只係開始,但經歷過呢d日子,都真係無咩野嚇到我或令我覺得會困難到卻步。
師兄們努力,我都好感激有呢個地方呢度既師兄幫助同打氣!
推薦
四年多前我都跟你一樣, 現在解破後, 今年雙糧終於是自己了
回復 支持 1 反對 0

推薦
機會在明天.以後好好理財.

推薦
繼續加油,
前路大把機會,
多 d 上來分享 !

推薦
師兄多謝分享, 自已親身经歷過因境, 咁...你才知道邊D係真朋友!

推薦
好好把握這4年時間,儲多些錢,為將來的日子打好基礎
小第都是破產人士,初初去決定申請到搵律師到頒令,你會諗到好好多樣野,
亦要面對好多問題,但當係俾自己一個重新做人既機會,加油

推薦
繼續努力工作,未來四年會受到一定的限制(金錢使用上),要以積極態度去面對,視之為改善理財習慣的機會,加油  (四年前的我和你一樣是月光族,現在每月都有錢剩)

當係一個重生既機會,破產前我完全係無目標,一出糧還錢已用左1半,扣埋日常開支,係完全無社交生活,而家破後個人開心左好多,開始會計劃下,4年好快過,加油