破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

宣誓後提取自願性強積金問題

本人於十月底宣誓,排左十二月三日上庭。
由於我九月已同強積金拎可提取果萬幾蚊,但幾次都話我表格填錯野,近日先拎到票。
想問呢筆錢係咪唔用得,假如我話工作需要買電腦或家庭電器壞左要換又得唔得呢

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +10 城市魁力 +10 收起 理由
admin + 10 + 10 + 10 係加比你幫手舉報廣告的分!

查看全部評分

推薦
你今日上庭?係咪已經頒左令?

如果係前幾日先收票... 又已經用哂全數幾萬蚊... 你做定心理準備到時可能會被破署問d錢用左去邊... 要有合理解釋...
回復 支持 1 反對 0

推薦
明 白 , 所 謂 自 願 性 供 款,其 實 就 是 自 願 性 儲 蓄 , 樓 主 申 破 是 委 託 律 師 或 自 己 辦 理 ? 因 樓 主 份 自 願 性 强 積 金 額 是 萬 幾 元 , 剛 好 用 作 委 託 律 師 辦 理 破 產 費 用

推薦

一日未上庭,
未被頒破產令,
仍未是破產人.

宣誓係承認你之前所報屬實,
唔係認罪.

破前財產現仍可自理....但是...
一定要用得其所先,
要有根有據,
有心理準備事後亦有機被追討及解釋交待.
凡事過得自己過得人也.

是 否 永 久 離 開 香 港 理 由 提 早 領 取 ?
不是,自願性供款,儲錢基金甘,破產後會被充公還債
用律師攪,但宣誓前已付律師費,事後提取出來可以話家人之前幫我出左先嗎
其實我要見客跑數既工作性質,須西裝皮鞋,由於一年前已捱緊還錢無多餘錢用,
事實上有須要買番套衫,情理上合理嗎

話說今日填問卷,按我情況應該報資產擁有現金嗎?
我係11月20日拎左出黎用左部份買番工用既衫同鞋,有部份還左俾舊女朋友,所餘無幾,但我知唔寫得還俾人,依家都煩緊
我12月3日先頒令