破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

專 業 攝 影

講 開 攝 影 真 係 口 水 多 過 茶 , 重 有 要 注 意 嘅, 就 係 如 果 買 專 業 相 機, 吾 好 吾 記 得 買 遮 光 罩 播, 不 過 千 祈 吾 好 像 哎 呀 嘅 深 圳 表 咁 老 土 到 冚 轉 個 罩 嚟 笠, 雖 然 哎 呀 嘅 深 圳 表 妹 都 習 慣 連 罩 都 唔 笠 !遮 光 罩 顧 名 思 義 用 來 遮 光, 冚 轉 泥 笠 點 遮 ? 你 叫 哎 個 表 妹 冚 轉 佢 個 罩 黎 笠 睇 吓 點 ! 嚡…………. !

向 天 打 飛 機
又 心 斜 囉 !阿 天 指 嗰 枝 高 級 閃 光 燈 呀 !D 人 揹 住 架 名 貴 相 機, 少 不 了 加 枝 高 級 閃 光 燈. 但 你 有 無 留 意 佢 哋 humbrang  (冚 辦 爛) 將 枝 燈 向 天 打 空 槍 ? 究 其 原 因, 必 須 有 光 學 及 攝 影 常 識 .E 個 現 象 响 大 半 世 紀 前 阿 天  出道 玩 攝 影 嘅 菲 林 年 代 係 吾 會 發 生 嘅, 因  為當 時 菲 林 感 光 度 低, 室 內 必 須 用 閃 光 燈 兕 口 兕 面 直 射, 結 果 主 體 曝 光 正 確 但 後 面 背 景 因 "燈 長 莫 及"而 黑 暗, 除 非 加 同 步 飛 燈, 否 則 無 符 ! 現 今 數 碼 相 機 感 光 度 大 增, 一 枝 燭 光刀 可 現 塲 拍 攝, 使 乜 用 閃 燈?⋯⋯幾 千 蚊 買 咗 枝 燈, 半 夜 訓 吾 着 都 閃 翻 夠 本 吖 嘛! 但 用 燈 則 必 須 收 細 光 圈, 收 細 光 圈 則 主 體 曝 光 正 確 但 背 景 迷 黑 盟 盟 囉 !於 是 自 不 然 將 枝 燈 屈 來 屈 去, 卒 之 發 現 向 天 打 空 槍 就 誇 啦 啦 前 後 刀夠 光, 咁 枝 燈 無 形 中 自 癈 武 功 變 為 癈 物 !你 叫 佢 閂 咗 枝 燈 用 現 塲 光 睇 吓 有 乜 分 別! 其 實 佢 主 要 刀 係 用 緊 現 塲 光 又 知 唔 知 吖! 枝 燈 係 癈 㗎 ! 影 相 吾 係 靠 銀 紙 搭 夠, 必 須 先 學 原 理 再 實 習 上 路! 阿 天 有 乜 資 格 談 攝 影?無 ! 無 德 無 能, 不 過 用 過 鎂 粉 閃 光 盆 及 玻 璃 底 片 嘞, 你 話 呢 !

其實不如話在弱光室內拍一般生活照用2.8/f的儍瓜是無敵的
humbrang  (冚 辦 爛)
smallcat 發表於 10-9-2013 22:56
humbrang  (冚 辦 爛)

對 (冚 辦 爛 )