破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生意失敗欠債20M 今日揾左6C傾 3皮幾無錢搞/有機會有人反對

MoneyZero 發表於 3-7-2024 22:41
師兄 同你講一講真心鑊益良多!
其實我講堅 破產唯一針對係啲扣底數
(我得一兩條TU數 銀碼唔大亦未去到 ...

你去到依個階段已經叫做覆水難收
全部走晒數佢啦 填唔掂個氹架啦
聽我講 依家你無錢做乜9都係錯架啦 無錢已經係原罪-非戰之罪
轉電話 扮消失 上門就話無依個人 唔好用銀行卡 唔好MPF 總之唔好比人查到公眾數據 無鬼唔會死人既
做下現金糧 養掂頭家先 個袋口有啲錢果陣先黎自爆都未遲 可能期間有啲盲毛頂你唔順為啖氣隊爆左你先呢
今時今日香港地 走數拖數好平常架咋 我打開門做生意 個個月都比人走數拖數架啦 唔係都唔會自己都死埋啦
財仔都係打開門做生意 同樣每日面對都係走數拖數  上年執左180間財仔呀 大把人走數啦 你條數炒埋都無一碟
班7頭有收你利息架 做生意梗係有風險架啦!!乜撚叫欠債還錢 天公地道??
唔收息借錢比你果啲親友先有資格講 還唔掂所以走銀行財仔數我覺得無咩問題喎  
總之唔好欠屋企人兄弟朋友錢仲有人睇得起你 仲有機會翻身 因為一個人連人脈都輸埋就好難翻身
做生意唔係贏就係輸架啦 至少你依幾年都成長左好多啦 一日未死就仲有機會翻身既
依加乜都唔洗理 努力揾現金 養好頭家先 收數佬當佢臭四啦 無錢還比債主 由佢鐘意告就告
MoneyZero 發表於 3-7-2024 22:45
真心 我都已經準備轉電話 我同家人都準備搬屋 其實轉哂電話地址 咁樣走數最多佢地都係轟下家人電話?所以 ...

轉電話就首要必需要做架啦 班閪仔炸電話炸到呀叔都心理唔平衡
搬屋既話 有能力既話最好啦 反正佢都出晒大字報 依期最威水係你啦
如果無能力既 佢地上門就梗架啦 上到黎話無依個人囉
工作方面我唔擔心你 你做得生意都唔係傻閪黎架啦 肯定有啲行家兄弟射一射你 出現金架啦
老婆仔女果啲唔洗擔心 扣底2線 唔會去學校/你老婆公司(但有可能打電話老豆揾仔)、
老人家更唔洗擔心 班閪仔講野大聲少少 老人家跌親佢地頭都痛埋啦
因為你無電數 之後果啲唔洗講啦
你睇完我上面講既野 仲有無淆底先 其實你認為洗35-40K自爆有無肉痛先 痛就走住數唔好理佢住睇定啲先
走數其實無咩問題架  有得有失囉 有啲服務唔可以用自己名 一用就又老豆揾仔囉

師兄 真心 睇完你回覆我又輕鬆左啲! 你講得非常生動搞鬼笑死我! 用班西仔形容班收數真係好好笑>.< 廿
caveman10 發表於 3-7-2024 23:31
轉電話就首要必需要做架啦 班閪仔炸電話炸到呀叔都心理唔平衡
搬屋既話 有能力既話最好啦 反正佢都出晒大 ...

我睇完你講真係夜媽媽愁緊都笑出聲
其實走數同破都阻止唔到佢地追
索性走數先諗係咪更一了百了

最開頭係面子問題但既然大字報都出埋
已經無咩面子可言 加上我都神早搬左
佢地上到門都係得屋企人 佢地都醒水話無呢個人如果有人上黎

其實最驚係搞屋企人/細路,
開頭驚會唔會夾走啲屋企人
但相信無咁本事搵到啲細讀咩學校卦
加上 師兄你都話齋 二三線扣底(唔係電數)
佢地啲手法應該無咁勁卦(我諗)

如果現階段做左老破先都穩陣
(因為除左啲扣底 業主追租加一線果十幾萬都係可以避一避)
扣底話就話破左照追 我係諗唔破 兩年後條數咪好大?所以先諗把心一橫 舉左手算啦!

(題 外話,啲agent 真心熱心 佢話你無錢破我幫你搭路搵行家幫人搞 借4/5雞比你破左先 之後再慢慢還)心諗 啲Pk agent 果然想榨乾我最後一滴血!
師兄 弱弱一問 老豆搵仔即係咩
MoneyZero 發表於 4-7-2024 00:36
我睇完你講真係夜媽媽愁緊都笑出聲
其實走數同破都阻止唔到佢地追
索性走數先諗係咪更一了百了

個氹填唔掂就唔好再找啦
你個情況全部走晒數再舉手啦 唔舉手始終一世唔可以光明正大
我CASE太複雜啦 公司+個人+物業 全部數都分唔開  自爆係無可能既  
講真一句 收數佬真係無需要驚佢囉 離不開果幾味 稱不上有任何收數手法可言
你都係咪睇咁多港產片神化咗啲收數啦 睇壞腦袋
如果攪到去學校肯定報警攪死條閪仔 差佬肯定要財仔交人架
條閪仔打份閪工 岩岩好最低工資 都係用把閪口凶下人 睇下有無盲毛課金啫
MoneyZero 發表於 4-7-2024 00:41
師兄 弱弱一問 老豆搵仔即係咩

老豆搵仔即係咩??
大概咪啫係起到你底 之後咪再攪你囉
你有間公司係度 咪咁老定自爆呀  依加因為你負債
就算會計計好數都好 你公司盤數AUDITOR都唔知敢唔敢同你簽名埋單 同埋唔知收你咩價錢
其實電數冇你哋想像咁恐怖!我屋企人兩年前,幾十條二、三線扣底財加電數(我估幾條),收皮最快嘅係電數!可能數目唔大,電數都冇可能借得大!同埋電數冇牌,告又告你唔入,我話冇借過,你都吹我唔賬!借得扣底就預佢攪你幾個月啦,破咗就消失㗎啦!
whysodump 發表於 4-7-2024 04:14
其實電數冇你哋想像咁恐怖!我屋企人兩年前,幾十條二、三線扣底財加電數(我估幾條),收皮最快嘅係電數! ...

我理解既電話數呢
係啲自己錢銀有限 但揾到金主既古惑仔攪既
有身份証都有1皮 6/7折實收 幾撚大生意都係放3-5皮
行動組果班都係邨童 小頭目廿幾歲 帶住班靚仔都係十幾歲學生哥學人跟大佬 咪聽呀大講淋油 燒車咁囉
做完野有三兩百蚊人工 有酒飲有女溝 好撚威架
所以我咪話電話數小學雞 真係諗唔掂啲小朋友諗乜 離不開淋油燒車

caveman10 發表於 4-7-2024 01:26
老豆搵仔即係咩??
大概咪啫係起到你底 之後咪再攪你囉
你有間公司係度 咪咁老定自爆呀  依加因為你負債

我一睇到你啲形容詞就笑左出聲 師兄
我依家都係煩緊公司結業呢個位會影響同拖慢左申請破產個時效!
但都要拿拿聲搞左先 啲扣底我諗住三轉應該避得哂
最怕係連累到家人啫 之前睇睇埋埋啲新聞
一單又話學校門口淋紅油 一單又話禁錮左唔知幾多日(好似仲係個女仔比人搞鬼埋)
心諗大鑊啦屋企有大有細真係捉左一個禁錮都搞唔掂

啲大字報都好pk 寫哂重酬又貼埋家人相
哎 咁樣避哂 滋擾可避但都唔知比人貼相果啲搞幾耐先完
(搞到出街都驚 唔知會唔會比人點埋相)
whysodump 發表於 4-7-2024 04:14
其實電數冇你哋想像咁恐怖!我屋企人兩年前,幾十條二、三線扣底財加電數(我估幾條),收皮最快嘅係電數! ...

扣底果啲最瘋狂做過啲咩師兄?
當時你家人啲數大唔大呀
MoneyZero 發表於 4-7-2024 07:41
我一睇到你啲形容詞就笑左出聲 師兄
我依家都係煩緊公司結業呢個位會影響同拖慢左申請破產個時效!
但都 ...

屌 你借到盡都係扣低啫
上到門揾到你啲屋企人 一句:我唔識條7頭 無依個人 關我撚事 佢地立即收皮啦
邊個借咪揾邊個囉 依度真係無依個人喎 再唔走報警架啦  重覆2-3次 就斷尾
岩岩我見你講班閪仔話同你話空中飛人??
我本人鐘意玩唱遊後花園 同佢BOOK定時間啦
我約定班南亞仔 呀頭1皮 靚仔5K/1位 整個全餐佢食吓啦 保證佢地飽
成日講上門加幾皮 佢地加幾多個套餐就幾飽咪掂囉
caveman10 發表於 4-7-2024 07:54
屌 你借到盡都係扣低啫
上到門揾到你啲屋企人 一句:我唔識條7頭 無依個人 關我撚事 佢地立即收皮啦
邊 ...

依加上門收數都係孖咇 1大1細 1個有經驗既老鬼+條靚仔
呀叔當年都係一個有錢既古感仔好撚串架 依加係一個無錢既死肥佬 回晒塘
講玩野呀叔第一個舉腳去玩呀
caveman10 發表於 4-7-2024 08:10
依加上門收數都係孖咇 1大1細 1個有經驗既老鬼+條靚仔
呀叔當年都係一個有錢既古感仔好撚串架 依加係一個 ...

我真係比你神早笑死我
其實之前佢貼完大字報我已經覺得無咩好驚
反正佢哋都做齊晒收數嘅動作
屋企人嚟緊都就嚟搬 所以呢段時間點解我唔完全失蹤 繼續同佢吹水等佢以為我仲喺度住
我屋企人一走晒我就即刻轉電話
自己都三轉 所以唯一真係驚佢有辦法搵到啲小朋友喺邊度讀書摷我出嚟啫 不過摷到出嚟又做得啲咩呢
(你啱啱講呢個南亞兄弟呢條橋幾好)
MoneyZero 發表於 4-7-2024 07:42
扣底果啲最瘋狂做過啲咩師兄?
當時你家人啲數大唔大呀

我家人條數係大概3千萬,扣底數百幾萬啫
whysodump 發表於 4-7-2024 10:37
我家人條數係大概3千萬,扣底數百幾萬啫

咁大銀碼佢哋都冇做任何嘢?
老老實實其實我轉咗電話三轉佢哋仲會做到啲咩呢
其實如果你唔想扣底收數煩你屋企人,你接電話比人????吓、拖吓佢就OK, 打電話比你咨詢人或上屋企都係搵你唔到啫!佢當年就係開頭玩失蹤,班收數咪去煩屋企人囉,後期知道被破產咪接電話,玩拖字訣,最終頒令之後就少咗好多電話滋擾啦
whysodump 發表於 4-7-2024 13:33
其實如果你唔想扣底收數煩你屋企人,你接電話比人????吓、拖吓佢就OK, 打電話比你咨詢人或上屋企都係搵你唔 ...

我而家都係久唔久早午晚覆一個短訊
因為完全唔覆我就係知佢會狂轟屋企人
其實有好多都係剩返一期兩期
但係真係供唔掂所以先至要搞到咁
MoneyZero 發表於 4-7-2024 17:19
我而家都係久唔久早午晚覆一個短訊
因為完全唔覆我就係知佢會狂轟屋企人
其實有好多都係剩返一期兩期

師兄,好多供剩一兩期,咩????蘇佢啦,比息都比夠有凸啦,有錢都留番自己旁身
我而家都係咁諗 反正都打算舉手 不過有一兩間呢都好有偈傾嘅 有啲仲要係生肉俾我 我就有啲覺得好似負左佢哋咁