破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生意失敗欠債20M 今日揾左6C傾 3皮幾無錢搞/有機會有人反對

你意思係唔轉電話佢有辦法搵到我?
MoneyZero 發表於 3-7-2024 14:06
師兄 你廿幾間都安然無事?
暫時一間貼咗我,但貼十張八張咁。
一時又話搞9我家人一時又話同我玩空中飛人 ...

走數期間狂炸我電話 同 搵我屋企人
有No. 後 我即轉電話  咩都靜哂
佢地都只係間中whatsapp 炸我屋企人 但隨住日子過去就愈黎愈少
印象中 有No. 後兩星期後就無哂
公司就有人打去搵我  我叫公司既人話我無再做就無收到了

我廿幾間 全扣底  間間欠20萬左右  仲要一期都無供
無人上門 無人貼大字 咩都無
菲尼克 發表於 3-7-2024 14:51
佢地都只係間中whatsapp 炸我屋企人  ...

20間,間間20萬,咁咪400萬?

師兄好勁抽!
我都唔知點解我嗰啲少少錢都咁鬼煩
(我講緊最多嗰間都係四萬蚊)
有3間直程打嚟撳住嚟搶(三間同一個老細應該搵埋同一條友追)
全部剩番個一兩期,全部加埋爭4萬唔夠、佢話交咗俾收數 條收數話交得比我就唔知比咁少,要我除咗全清嗰四萬蚊之外 加75000手續費,咁即係冇得講la
而家日日都打嚟 又煩下我啲屋企人
我諗下一步應該到佢哋都貼街招 紅油就唔知會唔會啦咁小錢

師兄 你舉左手幾耐?
其實我而家擔心嘅係未有嗰張破產定之前佢哋唔知會點追
又唔知四年之後佢哋仲會唔會繼續追或到時滾到天文數字
MoneyZero 發表於 3-7-2024 17:06
師兄 你舉左手幾耐?
其實我而家擔心嘅係未有嗰張破產定之前佢哋唔知會點追
又唔知四年之後佢哋仲會唔會 ...

我已經滾到天文數字啦,從20萬20年滾到幾球野,數字再大就已經唔係錢了,比你差人一個億,你覺得會有感覺嗎??
失意中 發表於 3-7-2024 17:15
我已經滾到天文數字啦,從20萬20年滾到幾球野,數字再大就已經唔係錢了,比你差人一個億,你覺得會有感覺 ...

但師兄你舉左手幾耐 啲人由舉手到今日有無做過啲咩激進嘅嘢?
我頭先講嗰間收數公司,話我要比手續費;
當我爭佢六萬蚊佢要我還13、14萬,所以我冇理佢,雖然我而家未又破產零但係根本佢就撳住嚟搶。

其實呢啲有冇得去放債人牌照度投訴?
MoneyZero 發表於 3-7-2024 08:18
樓主師兄 依家你果邊咩環境呀? 我仲未入到紙(我之前開左個post都係生意蝕錢搞到搭上財仔之路)依家基本上 ...

講講我近況先:搬左返澳門4個幾月無返過香港囉  銀行AUTOPAY扣到負數無交電話費都2個月囉 耳根清靜
依加開晒太空電話卡 搭好晒路架啦 準備係機場返份現金糧囉
日日港珠澳金巴往來香港澳門咁囉 一程金巴攪掂 不過來回就150蚊車錢咁囉
係自己啲兄弟公司到做囉 銀行卡電話卡都幫我安排好晒 有個架步休息 有車渣 同正常人無分別
日薪千幾蚊 如果有人射波頂多更就成3000蚊咁囉 唔算辛苦工 賣時間啫
斷供後1-2日我就搬左去澳門了 大字報係我斷供既20日就出現了 2個月後無錢交電話費被停機
依加根本電話/上門都揾我唔到 銀行就EMAIL揾我 我部份係有回覆既 之後乜數我都再無理過啦
明知耶穌都救我唔到 咪開始計劃之後條路點行囉 我真係好清晰架
琴日知道6月尾開左庭 我又踢左 咪揾啲兄弟幫手掃下雷 睇下有無其他野影響我返香港揾食條路囉
caveman10 發表於 3-7-2024 18:30
講講我近況先:搬左返澳門4個幾月無返過香港囉  銀行AUTOPAY扣到負數無交電話費都2個月囉 耳根清靜
依加 ...

師兄 加油!
我情況未去到咁大鑊(我總數約40萬)
但係因為全部都係二線扣底期短加埋10幾間
所以爆哂數著哂燈供唔到了

我而家申請破產有啲難度因為我個公司仲未撤銷BR
同時間又有一條私人債比人哋告咗上小額錢債
都擔心緊我個破產係咪可以咁順利完成-.-

呢段期間都有啲收數佬不停打嚟同大字報
其實已經冇乜感覺 係最擔心會搞/影響到小朋友啫
MoneyZero 發表於 3-7-2024 11:26
因為我都好矛盾
其實我同啲收數佬有吹水嘅
我都唔想佢哋係咁煩資詢人

如果你諗住還得起/短期內清得到既可以同佢地吹吹水等佢地唔郁你住
相反如果你計計數攪唔掂既話 同啲收數有水吹已經錯撚晒啦
資詢人又唔係擔保人 對你條屎忽數係無責任架 洗9理佢咩
我理解既扣底 有牌既頂盡咪大字報  
係無牌/電數先會淋油咁小學雞啫(主要睇下你咩相頭 咩質地 咩銀碼 睇下凶唔凶到你交啲錢出黎)
地盤佬 公仔佬 貨車佬依啲好小會淋  因為佢地都係一千幾百揾啲毛都未出齊既學生仔淋油啫
係郁啲姐姐仔 賭爆波既小朋友 屋企有大有細果啲囉

caveman10 發表於 3-7-2024 18:56
如果你諗住還得起/短期內清得到既可以同佢地吹吹水等佢地唔郁你住
相反如果你計計數攪唔掂既話 同啲收數 ...

我就係你最後果句果種 屋企有大有細果隻
但真心 數目唔大 條條都三幾萬
要還唔算難但重點係佢地會唔會因為三幾萬搞咁多咁解
MoneyZero 發表於 3-7-2024 18:41
師兄 加油!
我情況未去到咁大鑊(我總數約40萬)
但係因為全部都係二線扣底期短加埋10幾間

你有間公司就複雜好多 懂事又要離任 又要揾會計埋左盤數先 又攪你2皮野啦
盤數埋得唔靚 有機會成為告你既證據
我啲C6叫我 話無錢出糧 公司個會計走左 交唔到盤數出黎算
懂事7年無管好盤數會被告 罰2-3K算數 交盤數出黎分分鐘比債權人問到口啞啞 仲有機會告埋其他罪添
不過你欠幾十個啫 情況同我唔同 你CASE應該可以自爆 但連埋舉手+公司埋單可能要35-40K
MoneyZero 發表於 3-7-2024 19:11
我就係你最後果句果種 屋企有大有細果隻
但真心 數目唔大 條條都三幾萬
要還唔算難但重點係佢地會唔會因 ...

你無跟佢個期準時找數
你無錢找已經係佢地眼中錯撚晒架啦
你口口聲聲話(三萬幾)啫  
但你甩期開始已經又手續費 車馬費 上門費 電話費 印刷費 乜費物費已經起個孖啦
你唔扮消失一排 單野唔會完架  
佢地認為一直仲揾到你就即係仲有機會屈你機
每日炸你機 今日話攪你媽媽 聽日攪你爸爸 後日攪你仔女 再大後日上你公司攪埋你老闆
係下幾時炸中你死穴淆底屈你交錢 你交完一次就仆街咯 沒完沒了
佢地感覺凶你係會交數喎 怯你就輸一世
caveman10 發表於 3-7-2024 18:30
依加 ...

師兄你斷供20日就貼大字報,邊間知唔知呀?正常一線應該唔會咁進取喎!
caveman10 發表於 3-7-2024 19:16
你有間公司就複雜好多 懂事又要離任 又要揾會計埋左盤數先 又攪你2皮野啦
盤數埋得唔靚 有機會成為告你既 ...

師兄 你果然好有經驗分析得好清晰 在下佩服;)

我現階段問緊幫我搞果個律師
但三姓真係好鬼慢 問一問都隔一兩日先答到
依家最kick手應該係公司註銷呢個位
(因我一人公司 自己做零售 唔知會唔會無咁複雜)

依家啲扣底兇到埋黎都唔驚得咁多
我同屋企人講哂大家都有哂心理準備
煩都預左亦無計 鬼叫真係爭人錢咩
一有人搞事就報警 希望捱到破產令前無咁煩啦
MoneyZero 發表於 3-7-2024 21:00
師兄 你果然好有經驗分析得好清晰 在下佩服;)

我現階段問緊幫我搞果個律師

我大約都清楚你咩環境既
1;公司董事離任 會計埋數(最少15K)比著我係你就唔攪啦
公司被清盤有好多方法既 無錢交租  無錢出糧 無錢找材料數
我見過!!有人!!用朋友間公司出啲合約出黎 公司對公司 但要加條REMARKS:
公司數要個人擔保 即係你公司如果找唔到數 會要求你個人清還咁囉。
咁人地公司就可以根據銀碼去法庭隊爆你 75K樓下係小額 依個庭唔會清/破 只係判贏輸 輸左唔找數都吹唔脹
所以你要攪既銀碼要300K起 最小要去灣仔區域法院 依間係判贏輸 輸左都係無數找就告埋清盤破產架
你有間公司 離任+埋單+自爆 都起碼35-40K 我留啲錢飲飲食食好過
同埋你全部2線TE數  無TU數破產都無用架啦 扣底TE數根本唔會告你 佢自己都身有屎
扮消失 轉電話 唔好用銀行住 玩住現金先  儲到小小錢 有錢係袋再諗啦
whysodump 發表於 3-7-2024 19:41
師兄你斷供20日就貼大字報,邊間知唔知呀?正常一線應該唔會咁進取喎!

果條扣底2線黎 條數咁粗 肯定快手架啦
caveman10 發表於 3-7-2024 22:20
我大約都清楚你咩環境既
1;公司董事離任 會計埋數(最少15K)比著我係你就唔攪啦
公司被清盤有好多方法 ...

師兄 同你講一講真心鑊益良多!
其實我講堅 破產唯一針對係啲扣底數
(我得一兩條TU數 銀碼唔大亦未去到要破)
但本身我真係拖租左幾個月依家業主告緊我小額前債 (爭佢15萬幾租 佢入院追我75000話剩餘嘅放棄)
加埋堆迫到埋身嘅扣底數10幾條
開頭諗過失蹤轉電話咁走數可唔可行
但人人都話舉左手先就有保障
所以先決定老破啦(反正日後都應該唔會打工或最多做啲現金糧嘅工)
MoneyZero 發表於 3-7-2024 22:43
同埋真心

真心 我都已經準備轉電話 我同家人都準備搬屋 其實轉哂電話地址 咁樣走數最多佢地都係轟下家人電話?所以老老豆豆 唔舉手就咁走數唔知行唔行得通