破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生意失敗欠債20M 今日揾左6C傾 3皮幾無錢搞/有機會有人反對

caveman10 發表於 22-6-2024 18:35
我早幾日問6C佢都係大約咁既意思
依加 搬左返大陸 轉埋太空電話 照做野揾現金  
淨係做野揾錢果啲人有我 ...

我冇選擇走路。

眼見財務危機已無法解決,我執咗大陸間廠(變賣所得被個大陸佬滾埋,出黑都搞唔掂),香港寫字樓逐步裁員至全體解散,同步揾個老友登記左間新公司供我將部分生意轉移過去繼續運作。

租咗兩層樓,一層供自己及屋企人住,另一層辦公用,亦係對外嘅新聯絡地址(以應付可能嘅收數佬上門),呢個地址有通知咗所有債權機構,亦有話畀佢哋知已無力還債。

幾個月後終於有銀行出手,順利破產,乜都唔使搞。

後記:只係收過追數電話,未見過收數佬
kungfu 發表於 22-6-2024 21:46
我冇選擇走路。

眼見財務危機已無法解決,我執咗大陸間廠(變賣所得被個大陸佬滾埋,出黑都搞唔掂),香 ...

想問下銀行出手搞你破產,你需要填很多文件嗎?
聽說自己去申請破產要填很多文件的。
jackywong 發表於 23-6-2024 10:47
想問下銀行出手搞你破產,你需要填很多文件嗎?
聽說自己去申請破產要填很多文件的。 ...

冇任何嘢要做,會收到信通知上庭,當庭頒破產令。我冇去到,不過同日有內部人士話我知如期頒令。

之後主動聯絡破署,揾到負責我個案嘅破產主任填一堆表,應該就係你講嘅文件。然後每年交報表一次,歲月靜好,四年後順利畢業,即日收到不反對解破通知書。
kungfu 發表於 23-6-2024 13:56
冇任何嘢要做,會收到信通知上庭,當庭頒破產令。我冇去到,不過同日有內部人士話我知如期頒令。

之後主 ...

師兄,介唔介意講吓你啲債主是否全部一線銀行/財務?邊個債主出手申請你破產?同埋你啲物業最終幾耐被收回?
whysodump 發表於 23-6-2024 14:54
師兄,介唔介意講吓你啲債主是否全部一線銀行/財務?邊個債主出手申請你破產?同埋你啲物業最終幾耐被收 ...

三間都係一線銀行。

被申請破產前,三間銀行都同意我自行出售抵押物產減債,因自賣價肯定高過銀主盤價。 所以我破產時兩袖清風,並無物業需要處理。

出手嘅係一間中資銀行。
早2日個拍檔係公司信箱收到封法庭信件
係其中有1間財仔告我 內容係找返條數啫
區域法院既 上庭日期係6月廿幾號 但我今日先知 踢左堂
我成4個月無返香港 如果我依家入境會唔會即時專車架??
如果我一直唔理 唔出席 債權人係咪破我產??
師兄唔洗担心,欠債唔係刑事案件,唔會入境拉人㗎!一直唔俾唔出席,自然會被破產㗎啦,乜費都慳返!想問吓告你間財仔欠幾多期佢才出手呢?我都等緊被破產,有兩間一線財務,啱啱兩期冇還,放假前每人打幾次電話嚟,但係我唔聽電話,奇怪哋今日一個電話都冇,我都唔知佢哋下一步行動係點
whysodump 發表於 3-7-2024 00:31
師兄唔洗担心,欠債唔係刑事案件,唔會入境拉人㗎!一直唔俾唔出席,自然會被破產㗎啦,乜費都慳返!想問吓 ...

銀行就好攪笑 話我依排唔掂 可以免我3-6個月數 淨還息比我抖抖氣
如果有訂單或者合約 可以借多小小比我攬財仔數
好似好驚我攪唔掂清盤破產咁
我開頭仲以為有抵押既銀行出手收我樓隊爆我添 我銀行數計埋息都過20M
反而欠得最少銀碼頭果啲郁我先
出手告我果間係1線財黎 條數60個 36期 我供左4-5期 應該係3月尾開始無供 頭幾日打黎客氣既 大半個月之後打黎就一味吊老未咁囉

如果公司audit 做得好     今日先上法援暑啦!
樓主師兄 依家你果邊咩環境呀? 我仲未入到紙(我之前開左個post都係生意蝕錢搞到搭上財仔之路)依家基本上十幾間扣底日日打黎好鬼煩又驚、屋企附近已有大字報;一日未頌破產令一日都驚緊呀,有啲又話破左都照追照搞事真係唔知點做好—.—
整個澳門身份証。政府年年有錢派。
MoneyZero 發表於 3-7-2024 08:18
樓主師兄 依家你果邊咩環境呀? 我仲未入到紙(我之前開左個post都係生意蝕錢搞到搭上財仔之路)依家基本上 ...

驚咪去搵間便宜酒店住到頒令囉
MoneyZero 發表於 3-7-2024 08:18
樓主師兄 依家你果邊咩環境呀? 我仲未入到紙(我之前開左個post都係生意蝕錢搞到搭上財仔之路)依家基本上 ...

出大字報咁堅?
叫你轉電話號碼 就講到依家都未轉
你一日比佢地打到比你 一日都唔會close file  攪到你殘
失意中 發表於 3-7-2024 09:53
驚咪去搵間便宜酒店住到頒令囉

佢哋會唔會堅到搵到我住邊間架,我去咗啲朋友暫住;佢應該搵我唔到嘅。
其實佢哋都貼到周街都係 ,講真本身想還都搞到唔想還;落哂你面咁無計傾。
相反有啲都仲好聲好氣叫你入住少少先,其實老老實實到我真係有咗個破產令;佢哋仲會追到咩地步呢?
菲尼克 發表於 3-7-2024 10:19
出大字報咁堅?
叫你轉電話號碼 就講到依家都未轉
你一日比佢地打到比你 一日都唔會close file  攪到你殘 ...

因為我都好矛盾
其實我同啲收數佬有吹水嘅
我都唔想佢哋係咁煩資詢人

因為啲律師都教我你未有破產定就最好唔好失蹤住
同佢地玩下拖字訣 到真係有嗰個破產零先至同佢地講你已經破咗產先至轉電話

師兄你哋過來人
呢啲扣抵才其實就算破咗產之後
佢哋會做到啲咩呢

有啲真係好鬼惡喊打喊剎咁 而家已經好似冇乜感覺
我呢邊都好撚論盡 因為我公司冇周年報乜都未有
MoneyZero 發表於 3-7-2024 11:26
因為我都好矛盾

驚乜鬼,你只要知道,他們目的是想盡辦法屈到你比錢,其實已經知道點做,我的方法就是消失,你慢慢搵我啦
MoneyZero 發表於 3-7-2024 11:26
因為我都好矛盾

真係最影響既
佢地會打去你公司搵你 話你欠債  等你喺公司會唔會無左份工
佢地都會打去你咨詢人 打去 OR 開WHATSAPP  (其實教佢地BLOCK哂就得)
最緊要你轉電話  佢地見你消失左 就CLOSE FILE
你唔撚轉 又比你搵到 又繼續同佢地吹水  你就比哂機會佢地跟你 你就67
拿拿淋轉電話啦
MoneyZero 發表於 3-7-2024 11:24
佢哋會唔會堅到搵到我住邊間架,我去咗啲朋友暫住;佢應該搵我唔到嘅。
其實佢哋都貼到周街都係 ,講真本 ...

你住邊?  既然貼到周街都係?
我差廿幾間扣底都無任何大字報
菲尼克 發表於 3-7-2024 13:06
你住邊?  既然貼到周街都係?
我差廿幾間扣底都無任何大字報

師兄 你廿幾間都安然無事?
暫時一間貼咗我,但貼十張八張咁。
一時又話搞9我家人一時又話同我玩空中飛人
但係佢有冇講自己代表邊間所以我想告佢恐嚇都唔得,我本身由驚都聽到嬲到同佢鬥小

今日有啲收數打來都好惡 我同佢鬥惡囉