破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

信用咭

smallcat 發表於 8-11-2013 21:44
我都唔知 其實可能係拿翻個面子, 無卡唔型, 老實講, 無卡絕對使少左無胃錢

信用卡唯一方便只 ...

其實除咗酒店比按金其他真係冇用,伹其實又可以比cash
kungfu 發表於 8-11-2013 22:51
唔係佢等我, 係我等佢。一間大陸工廠喺土耳其開分公司, 揾我去開荒, 開公司嘅手續最快都下個月尾先搞掂。 ...

係佢等你呀,在土耳其開分公司都要你做,師兄宜幸運呀
kungfu 發表於 8-11-2013 22:51
唔係佢等我, 係我等佢。一間大陸工廠喺土耳其開分公司, 揾我去開荒, 開公司嘅手續最快都下個月尾先搞掂。 ...

係佢等你呀,在土耳其開分公司都要你做,師兄宜幸運呀
dopod123 發表於 8-11-2013 22:52
其實除咗酒店比按金其他真係冇用,伹其實又可以比cash

另外就係救命錢咯, 有時出外未必對定咁多cash  雖然好少數會有咁做, 但心理上安心少少

破產後申請卡相信要解破後4年
smallcat 發表於 8-11-2013 23:00
另外就係救命錢咯, 有時出外未必對定咁多cash  雖然好少數會有咁做, 但心理上安心少少

破產後申請卡相信 ...

最慘比都係一萬幾仟,其實冇咩用
我就岩岩同楼主相反,我破產之前每次用信用咭都肯定自己有錢在身,
萬一L00K 5 到都有$找數,有咭係方便但不是必需。
反正數銀紙係我試好,銀包滿滿感覺良好。
hijk477 發表於 9-11-2013 01:15
我就岩岩同楼主相反,我破產之前每次用信用咭都肯定自己有錢在身,
萬一L00K 5 到都有$找數,有咭係方便但不是 ...

都係想有個方便, 同埋有時唔好太礙眼啫。
你太幸丸着,其實邊個知、邊個理?除了老婆還有誰看你錢包?
假若有日你返工,用自己揾的錢去找數,再想也不遲。
hijk477 發表於 9-11-2013 02:14
你太幸丸着,其實邊個知、邊個理?除了老婆還有誰看你錢包?
假若有日你返工,用自己揾的錢去找數,再想也不遲。 ...

講句題外話, 我老婆唔會睇我銀包, 唔會拆我D信, 唔會掂我手機同電腦。
回復 支持 0 反對 1

kungfu 發表於 9-11-2013 08:33
講句題外話, 我老婆唔會睇我銀包, 唔會拆我D信, 唔會掂我手機同電腦。

CHING 必要時可以申請EXXXX CARD,必批.
係海外出的DEBIT CARD
係貴D,平時唔用,必要時先用都OK 架.
flypig 發表於 9-11-2013 11:41
CHING 必要時可以申請EXXXX CARD,必批.
係海外出的DEBIT CARD
係貴D,平時唔用,必要時先用都OK 架. ...

多謝指點, EXXXX係乜嘢card? 可唔可以畧為詳細少少?
甘 多 信 用 咭  POST ? 阿 天 認 為 除 依 昴 可 以 一 試 ,  其 他 刀 米 洗 止 意 可 申 請 成 功, 除 非 在 銀 行 相 當 銀 兩 做 定 期 , 不 要 存 有 太 大 幻 想

kungfu 發表於 9-11-2013 14:42
多謝指點, EXXXX係乜嘢card? 可唔可以畧為詳細少少?

Pls refer to the link:
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D3

那一位CHING,講的係VIRTUAL VISA CARD,
實不相暪,雖然我無申請呢張卡,仲隨身有D 白金卡去大一大人.當然全部都被停了.

另外天帝兄講的無錯,可以試一試E昂
PS: CHING 做了定期之後,不妨去TU 看一下自己CREDIT SCORE 係點.
見過鬼都有d怕黑,唔好再攪我,向信用咭說"不"

唔想响果度跌低,就响果度起返身,之後又再仆過街

如果無咩自製能力嘅人,都係唔好再諗,有信用咭又有幾威????威得過成舊錢攞出嚟數
小米 發表於 9-11-2013 19:53
見過鬼都有d怕黑,唔好再攪我,向信用咭說"不"

唔想响果度跌低,就响果度起返身,之後又再仆過街

我嘅問題同信用卡冇乜關係, 雖然最後都有結欠, 只係百分之幾。
flypig 發表於 9-11-2013 19:01
PS: CHING 做了定期之後,不妨去TU 看一下自己CREDIT SCORE 係點.

Won't spend the money, but will try AXXN in 2 months.
kungfu 發表於 10-11-2013 01:21
Won't spend the money, but will try AXXN in 2 months.

兩個月未必夠。而且,我記得,每申請一次 loan, credit card,會扣分,無論成唔成功。(唔知有無記錯)。如果想安全D,等夠 6個月。
admin 發表於 10-11-2013 01:37
兩個月未必夠。而且,我記得,每申請一次 loan, credit card,會扣分,無論成唔成功。(唔知有無記錯)。如 ...

多謝提醒, 但我實在毋分可再扣, 所以準備用足錢去試。支持我的人很多, 很大的金額都不是問題。
admin 發表於 10-11-2013 01:37
兩個月未必夠。而且,我記得,每申請一次 loan, credit card,會扣分,無論成唔成功。(唔知有無記錯)。如 ...

每申請一次 loan, credit card,會扣分,無論成唔成功。
我聽過係唔成功先扣分.

所以唔成功,試多幾次就一定死快d.