破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

填年報

過兩日就第一年,準備填年報,
但未見過官同傾生活費,但去會計交表時填到收入-支出=0
之後主任打黎供養父親同兒子唔係寫落雜費度,順便fax返父親及兒子身份證出世紙畀佢。fax畀佢後再打畀佢就打唔通,唔敢打擾佢了
宜家填年表唔識點填,供養唔落家庭開支我應該寫去邊,咁家庭開支又點計?
而且年頭有短訊話可以上網交年表,應該上網交定寄去好啲?
superisjacky 發表於 18-8-2024 23:52
過兩日就第一年,準備填年報,
但未見過官同傾生活費,但去會計交表時填到收入-支出=0
之後主任打黎供養父 ...

你有無工作收入?如無收入,你寫幾多支出都好,最後都要寫由親戚朋友代支。
如你有收入,而屋企仲有其他家人有收入,家庭開支(租水電煤同供養人要÷噃人頭)。
而供養人係寫去#支出果度最底果項#其他支出,請註明,喺下面寫1. 供養父親咩名~約寫3千 2. 供養兒子咩名~約寫3千。
總之,支出項目有單跟單填,無單就睇吓自己幾錢收入,合理咁填,填完收入-支出=0就最好。
跟破署係可以經email交年報,去破署網搵#聯絡案件負責人員https://www.oro.gov.hk/cht/about ... t_case_officers.php 入噃自己d資料,就會睇到最新跟你個案嘅主任名,電話同email地址。你經eamil 交完過去之後,記得打電話問噃主任收唔收到,有無咩問題。如有問題,佢會教你點樣改噃。
年報同26頁係咪要match?張26頁花個花紙,一陣唔match又出事。
cftong 發表於 20-8-2024 18:16
年報同26頁係咪要match?張26頁花個花紙,一陣唔match又出事。

26頁?收支表吖,受託人跟收支表批生活費嘛,填到同佢批你生活費個數就得啦
Anmi2019 發表於 18-8-2024 20:30
記唔記得喺邊間診所睇? 可唔可以問噃診所叫佢再出過張畀你,無單好難填落去喎。一係照填哂落去先,周周問 ...

多謝師姐,順利解決左,仲解決埋加人工同加生活費既問題。而家倒數畢業最後一年啦,希望明年交埋最後一份年報可以順利畢業啦。
sans71 發表於 1-9-2024 23:44
多謝師姐,順利解決左,仲解決埋加人工同加生活費既問題。而家倒數畢業最後一年啦,希望明年交埋最後一份 ...

解決到就好喇,祝你之後都一路順順利利(^ω^)
想問一吓,你地家用最多批幾多?
平時都係一筆過俾6000-7000家用阿媽,交哂水電煤。我淨係交自己電話費
想問下,家庭成員有收入嘅,受托人會要求比咩資料?
him8211 發表於 2-9-2024 12:51
平時都係一筆過俾6000-7000家用阿媽,交哂水電煤。我淨係交自己電話費

我睇師兄師姐都係話,都係跟帳單除有收入人頭計,你家用其實就係你帳單支出,有多你再當雜項支出/家庭開支/供養父母
him8211 發表於 2-9-2024 12:51

#每月收入及支出表無家用依個項目,如你阿媽年過65無工作收入就可以報供養佢,按自己收入填4至5千先,預傾生活費時會被受託人扣減。
而租,水電煤(記得÷噃為1個月計),電話費,上網費……唔駛理邊個去交錢,跟噃單填就得。自己加多項#家庭雜費(包買家庭用品同日用品)同#個人雜費(包你睇醫生,剪頭髮同買衫褲鞋襪)各填1千先。如你份工需要著靚d見客/西裝要乾洗/要化妝返工……可以再填多項乾洗費,化妝品費用……
總之就住自己幾錢人工,填哂有單據項目先,淨咗就諗d項目合理咁填哂落去。
小薯仔 發表於 2-9-2024 17:43
想問下,家庭成員有收入嘅,受托人會要求比咩資料?

無資料需要畀受託人,而佢哋都唔會理家人搵幾錢人工,有返工就會÷人頭。但報供養佢,就要提供佢嘅身份證副本/結婚證書/出世紙
推推推推推