破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生意失敗欠債20M 今日揾左6C傾 3皮幾無錢搞/有機會有人反對

樓主加油。你有無問下第二個律師。一定要搵律師樓。同埋搵老友借錢入紙啦。咁樣拖落去都唔係辦法。
whysodump 發表於 19-6-2024 06:50
樓主屋企人喺澳門點樣唔留喺澳門搵嘢做?起碼唔使出出入入,又可以同屋企人住慳返啲租金 ...

老婆澳門人 我無澳門身份証係果面做野=黑工
另外澳門好多內地外勞 人工無得同香港比
square3207 發表於 19-6-2024 10:14
樓主加油。你有無問下第二個律師。一定要搵律師樓。同埋搵老友借錢入紙啦。咁樣拖落去都唔係辦法。 ...

已經係問律師樓  佢話幫得我攪收錢就肯定要 但好大機會有債權人反對 到時爆唔到
佢都有分享過其CASE  好多公司都自爆有難度 大多數都係債權人忍唔到 人地隊爆自己既
唔想再問人借錢啦 個心好累了
我自己打份工揾錢面對啦
欣賞樓主有骨氣
全部都係銀行/一線?
a981142 發表於 20-6-2024 16:01
全部都係銀行/一線?

公司中小企就全部大銀行 但全部都有物業同個人擔保
個人數 就3間出名1線財 2張信用卡(因為過年前收唔到票 趕出糧比伙記過年等唔切無上銀行)
過年前有1條 短期60個扣底2線 唔知找晒未 都斷氣咯 欠1萬又係爆 欠1億都係爆 無理過
caveman10 發表於 20-6-2024 17:17
公司中小企就全部大銀行 但全部都有物業同個人擔保
個人數 就3間出名1線財 2張信用卡(因為過年前收唔到 ...

扣底二線肯借60個比你?幾期啊?
唔驚搞到資詢人,鄰居?
a981142 發表於 20-6-2024 17:19
扣底二線肯借60個比你?幾期啊?
唔驚搞到資詢人,鄰居?

3期
上左公司大字報啦 管理處5分鐘清理晒啦 寫字樓抵押左佢鐘意點咪點囉
我無資詢人喎
私樓我都無返去住咯 都無錢供等收樓啫 又係佢鐘意點咪點囉
鄰居???自己都攪唔掂 仲要理埋人地??我無咁偉大囉
咁你打算點
樓主係做展覽定地盤生意?
加油呀

回想起依幾年 真係經歷左好多 成長左好多 啲毛都白左好多
諗住用老友既公司 接返我啲有數找既老客戶(最長有啲合作左成20年 我用咩公司名真係無所謂架 最緊要係我本人)
細細地做下揾啖飯食算啦 唔想再食大茶飯啦
老友公司收到錢 去銀行拎現金比我 咪計返幾個點比人地囉 (咁咪唔洗同破署乞個出糧戶口囉 比佢地計完條數 草都無條生啦)
係大陸日租賓館 返工往來香港 放假多啲返澳門陪下仔女(佢地出世到依加 我掛住做 好小陪佢地 既然依加有機會或者叫借口啦 想多返啲時間睇住佢地成長)
我做左老細成20年 由當日既肌肉男變左依加既死肥佬 加上依加都4張野咯 要我落手做返 坦白講一個月做20日都極限中既極限咯
人呢。最緊要清楚之後條路 我好清晰架 養大啲仔女係我既動力 。
果啲收數佬 破產 真係諗都唔想諗佢 反正自己無錢已經係錯架啦 自己都控制唔到 要劏要殺咪過黎囉
caveman10 發表於 20-6-2024 17:24
3期
上左公司大字報啦 管理處5分鐘清理晒啦 寫字樓抵押左佢鐘意點咪點囉
我無資詢人喎

唔怪得肯借,得3期,3期你周轉到?咁都借
扣底都唔洗你比資詢人咁好?其實你無謂借錢出糧啦,得罪班收數,以後要左避右避
等員工上去勞工處,由政府出啦
收數上去,公司仲有無員工係度?係你公司黎?
一黎上門會嘈到鄰居,搵唔到你會寄信比鄰居,甚至淋埋鄰居油
鄰居受滋擾你就神憎鬼厭,大大張相貼出黎都無面啦,唔好再返去了
caveman10 發表於 21-6-2024 00:15
回想起依幾年 真係經歷左好多 成長左好多 啲毛都白左好多
諗住用老友既公司 接返我啲有數找既老客戶(最長 ...

同路人,我第一次舉手係08年果陣做生意執到錢去買樓午左右訂,點知一舖雷曼由戶口7個位數字變成負8個位,當時真係想跳樓好彩我而家個老婆打俾我(當時未結婚)無跳到落去!
到18年,同老友夾份做小食店(那渣麵)當時麵搵到個宵夜食點知又嚟疫情又輸左60幾個(人工舖食材架生)昨日再度舉手!
我成世人最好彩就係識到我老婆,唔係佢我上個個又跳,佢唔單止撐我重叫我輸左唔緊要,最緊要同佢行到行唔到為止!
回復 支持 1 反對 0

哈哈 你竾都䄂化左啲收數佬
唔好意思 用手機板有啲唔慣
bjerrykmc 發表於 21-6-2024 16:49
同路人,我第一次舉手係08年果陣做生意執到錢去買樓午左右訂,點知一舖雷曼由戶口7個位數字變成負8個位, ...

唔可以做公司破產清盤?一定要老闆上身?
如果你嘅債權人都係正規機構,你乜都唔使搞,等其中一間申請你破產,過程一毫子都唔使。
a981142 發表於 22-6-2024 12:35
唔可以做公司破產清盤?一定要老闆上身?

我果陣開舖係同老友兩個夾份,佢申請BR同埋齊齊去財仔借左30幾(兩個人夾埋)至於點解離場跌左60幾係因為舖租人工架生等等
kungfu 發表於 22-6-2024 17:54
如果你嘅債權人都係正規機構,你乜都唔使搞,等其中一間申請你破產,過程一毫子都唔使。 ...

我早幾日問6C佢都係大約咁既意思
依加 搬左返大陸 轉埋太空電話 照做野揾現金  
淨係做野揾錢果啲人有我電話 無鬼唔會死人既
財仔銀行已經揾唔到我 到時佢收樓破產果陣收唔到信收唔到電話 有無影響架??