破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

可以點好

1 痕身幾難告你欺詐。如果咁都告,呢個科林起碼有幾十人俾人告緊。包括小弟我。呢度有人俾呃,幾個月內簽左幾十萬卡數。照睇佢應該無報警。亦有版友幾星期內去大海無左6個位。無事喇!!
2 你欠10+個,搵份pt 撐得住。
3 卡的續約問題。佢一要停你卡,你立即講數。到時你通知對方你無可能即科10+個,要求轉personal loan.銀行逼死你都收唔番錢架其實。
最後有小小睇法。
1 即搵工
2 搵到即去銀行度講數。先下手為強。要求將所欠卡數轉personal loan。如果ok,申請到就番屋企剪卡。利息會低好多。

不會比痕身告失業仲碌爆卡還minpay,但你超額有機會停卡或不續卡要
1次過清(可能分幾期),所以你可以找他們傾轉定額, 但因你無人息,批唔批就好難講,唔批就繼續
minpay及清超額保住張卡,樓主你欠款細,找下工作,有些少收入(還款能力=講數能力)
就有很多方法e.g. x生轉p-loan,結戶去其錢莊等. 破產是最後的方法.
有上過門2次 好普通 絕對同電視唔同! 其實我見你的回覆,覺得你太緊張了,你應該放輕鬆啲,唔係就咩方法都解決唔到
flypig 發表於 18-11-2015 02:36
最後有小小睇法。
1 即搵工
2 搵到即去銀行度講數。先下手為強。要求將所欠卡數轉personal loan。如果ok,申 ...

其實我都想反工搵錢,但小朋友得歲幾,又無屋企人肯幫手揍,所以反吾到工,唯有而家頂住還住minpay先,真係好後悔洗到傻左
flypig 發表於 18-11-2015 02:31
1 痕身幾難告你欺詐。如果咁都告,呢個科林起碼有幾十人俾人告緊。包括小弟我。呢度有人俾呃,幾個月內簽左 ...

請問你都係痕身卡數嗎?最後你點解決債務問題牙?
victor24 發表於 18-11-2015 09:51
不會比痕身告失業仲碌爆卡還minpay,但你超額有機會停卡或不續卡要
1次過清(可能分幾期),所以你可以找他們傾 ...

好多謝你意見,但我要照顧歲幾小朋友無家人幫我揍,反吾到工,又驚面臨比人停卡minpay都無得還,所以唯有都要儲定錢申破了
aiai6020 發表於 18-11-2015 10:41
有上過門2次 好普通 絕對同電視唔同! 其實我見你的回覆,覺得你太緊張了,你應該放輕鬆啲,唔係就咩方法都 ...

請問你係搵律師行定自己申請架?想知大約要幾多錢,同埋申破手提電話費洗吾洗當債務取消埋架?
好多謝你地解答左我甘多問題,
連日來上呢個論壇得知原來銀行可以忽然收回借貸
就一直都好驚,破產又驚比人告
好在有各位解答我問題
你末停卡都可以同銀行傾下轉p-loan分期睇下得吾得喎!!
ken2542de 發表於 18-11-2015 11:50
你末停卡都可以同銀行傾下轉p-loan分期睇下得吾得喎!!

岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:55
岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額 ...

咁冇計啦!!!破吾破你自己決定
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:55
岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額 ...

身痕係我老破之前 半年,不斷有 OFFER 叫我卡轉 PL.
我當時無水,都諗住老破,所以無搞咁多野.
我欠身痕唔少錢,一張 CREDIT CARD 125K.
加 current od line 70k+.差唔多 200k.
你呢d 情況,咩家用人地唔count.有工有得傾.傾唔到 pl 都有得去傾 iva.
無工哂氣!!!
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:31
請問你都係痕身卡數嗎?最後你點解決債務問題牙?

我一破之了.當然我唔會為100k+ 老破喇.
不值!!!
flypig 發表於 18-11-2015 12:06
身痕係我老破之前 半年,不斷有 OFFER 叫我卡轉 PL.
我當時無水,都諗住老破,所以無搞咁多野.
我欠身 ...

你欠身痕甘多錢,甘你破左佢米追到你傻?
你破前卡數係米都一直還甘min pay?
請問你申破需吾需要取消埋手提電話費架?
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:42
請問你係搵律師行定自己申請架?想知大約要幾多錢,同埋申破手提電話費洗吾洗當債務取消埋架?
好多謝你 ...

我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外,我頒令到依家都只係有交文件同開戶口接觸過主任,所以其他野都唔清楚。不過,你最重要係定啲,萬事都可以解決
aiai6020 發表於 18-11-2015 12:22
我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外, ...

本來未開post前個心都好慌,
而家得到甘多會員解答,
個心定少少,多謝你地細心解答
想請問多兩個問題
手提電話費需要取消嗎?
如果我住甘間公屋
本身係我名,之後老公決定買
就轉左佢業主佢名銀行借錢供
我同小朋友係戶住
如果我申破會吾會比痕身收屋架?
Kayin123 發表於 18-11-2015 12:19
你欠身痕甘多錢,甘你破左佢米追到你傻?
你破前卡數係米都一直還甘min pay?
請問你申破需吾需要取消埋手 ...

數就未追過,轉PL 就好多電話.
基本上 MIN PAY 準時,有時遲3/5日,但佢罰息都有數.
另外 OD LINE 70K+有時遲交MIN 2/3 WEEKS.....但都係細數.....

我差唔多1號要交MIN, 7號左右申破.先發制人麻.

手機,如果你欠錢又想走數就報埋上去.
如果想續用,根本俾 CASH 就OK....
aiai6020 發表於 18-11-2015 12:22
我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外, ...

上庭號稱半日.其實去到行行企企,快的 2粒鐘之內搞掂......
Kayin123 發表於 18-11-2015 12:34
本來未開post前個心都好慌,
而家得到甘多會員解答,
個心定少少,多謝你地細心解答

如果我住甘間公屋
我同小朋友係戶住
如果我申破會吾會比痕身收屋架?

簡單D,你先生有物業.幾時轉名做業主呢??? 照睇應該係 婚後買入.

據呢期版友講,有個案 會要求你賣樓去填數...但呢D 野好 SENSITIVE,你不如搵個律師問下喇.
佢地係專業.道聽途說,不穩妥.最多只可為 參考之一小部份.
flypig 發表於 18-11-2015 13:01
如果我住甘間公屋

請問吾搵律師樓自己申破,過程大約幾耐?
屋個到我一陣打去問下三姓律師意見