破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: tbsntvhk
打印 上一主題 下一主題

入學前一問

flypig 發表於 25-10-2015 21:53
有關學生資助供款是否可以列為生活費的問題,因為我屋企人有些朋友是律師,言之鑿鑿說可以列為生活費。網上 ...

破聯唔係得你一個要還學貸。未聽過可以將學貸報為生活費。究竟係唔係你律師朋友叻d,其實都有可能。記住番黎講下律師朋友點睇。

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... age=1&mobile=no

flypig 發表於 26-10-2015 15:37
你自己搞定律師搞?
前者就第一時間 CALL 佢地FAX 佢地,後者律師會FAX...
FAX 係俾 有印章有NO. 那一頁.

我自己搞。
得Form 3 (即是得3版紙嗰份form) 嘅第一版有印章有No。

truth 發表於 26-10-2015 17:05
我自己搞。
得Form 3 (即是得3版紙嗰份form) 嘅第一版有印章有No。

先打電話問債權人要fax幾號no. .貿然求其fax好易奶野。
因為唔係負責的部門黎手扔落垃圾桶。fax.完再call 債權人有無收到。
咁先叫safe.我搞左一粒鐘左右!!!
flypig 發表於 26-10-2015 16:57
破聯唔係得你一個要還學貸。未聽過可以將學貸報為生活費。究竟係唔係你律師朋友叻d,其實都有可能。記住 ...

我都唔是太相信這件事,都是半信半疑。
還是朝著無這回事處理安全D,費事搞唔掂。