破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

打去律師樓問破產,被建議iva?

下星期見律師同社工
原來你又賣過樓又有車,唔怪得會搲你做iva,

不過你最好睇下朋友有無啲相熟律師問清問楚好啲

太詳細嘅嘢我真係無本事答到你,祝你好運
多謝各c兄回覆,其實已經決心揾律師搞。只係想睇下後果大概係點。坐監,有諗過會發生,所謂是禍躲不過,我都冇咩期望。
樓主,無哂積分私聊啦我,不如係呢個po到繼續啦
smiley兄,你人工高6c可以報到你唔使還?
坐監就極微架啦

你連罪名都冇頭緒,你怕會無中生有

只不過你都幾煩,有車,又要交出黎賣

賣樓,理論上超過兩年唔會問,就算問,你咪講去左邊,賭輸,炒輸,直說,無罪

同埋你住緊屋企私樓,生活費連租都claim唔到,一陣生活費得8千蚊真係唔得你死(你月入都17000),相當蝕卓

除非你搬出去,立份租約
樓,仲解釋得到,曾經有年幾冇野做。立租約,但唔係真搬,拎多左都怕冇命享。
我申破原因,係因為我做嗰行大蕭條,減薪大概三份一人工,完全入不敷支,
當然申破前都已經非常揸頸就命,生活費未傾,但如果單身無負擔實要還嫁啦,除非失業,
欠債還錢天經地義
今日俾個社工嚇一嚇,話賭破有機俾人告。查實,講來講去,最難交待嘅係家人。

我當初咪又係比社工同律師嚇

律師仲話我d數太新唔幫我搞,挑佢當時擺明歧視我兼嫌我煩

我自己填表自己搞,仲慳返5千

當初成身數,聽佢地講兩講又真係會騰雞

到破產後先發覺係比人拋,佢地淨係識不停講,

下你咁快申破,有機會比銀行告架喎

當時心水唔清

心水清即刻疾番佢,用邊一條告?

詐騙罪?證據呢,d債新d同舊d,點定義,三個月,四個月,五個月?

法律例有冇例明?

某程度上佢地嚇你係基於

1.歧視你賭仔,輸錢,

2.道德上身,覺得你賭輸錢而破好賤格,局你真金白銀還返晒,唔想你破

對家人一定要坦白,最後一步如果都唔坦白,真係無野可以再做,

行到呢一步無人想嘅,今日唔體諒你唔代表他日唔會體諒你,

好似我而家咁,我第一時間同屋企人講,再同公司講,基本上我已經無野再驚

追數更加唔洗再怕,黑財另計

肯行出第一步,自然識行第二步,最緊要面對,好多人就係唔肯面對,結果走去自殺

其實破產係一個重生嘅機會,唔係最後一步,睇開啲,努力
Alex2233 發表於 20-10-2015 21:14
我當初咪又係比社工同律師嚇

律師仲話我d數太新唔幫我搞,挑佢當時擺明歧視我兼嫌我煩

今日6c收到文件fax左去所有債權人後未通知我,
其中一間二線已經打黎拋我,仲快過6c通知,又話告我欺詐
我同佢講我而家係入不敷支還唔起,唔係借你條數即刻走去申破,
你要告我直接寄信比我,我收到後會同律師傾,跟住佢就嬲爆爆收線
Smiley 發表於 20-10-2015 21:30
今日6c收到文件fax左去所有債權人後未通知我,
其中一間二線已經打黎拋我,仲快過6c通知,又話告我欺詐
...

遇到清醒既人梗係嬲到爆炸
佢仲想chok我搏我講錯野有錄音,但奈何我句句屬實,佢越講越悔氣,我都無可奈何。。。
我家人响呢3年,幫過我好幾次,次次戒在冇耐,又賭返。我好似人格分裂咁。正路嘅我同自己講浸住輸嘅遊戲邊好玩,收手啦。但另一面嘅我,就會同自己講,如果每日執啲,長遠計追得返。所以先揾社工幫手
心癮,靠自己,社工都未必幫到你,佢嘅角色只係多個人聽你呻

因為賭,我講左好多大話,其實我好討厭自己咁。申破,至少我以後無法法再借貸同有信用咭,冇晒呢啲途徑,自然唔會有錢賭。2,3線果啲,我真係冇膽幫襯
決定左就快實行,我呢五六年都講左唔小大話,
係夠期埋單就無得再呃嫁啦,我地都應該慶幸香港有破產
有好多文件要準備好先,其實我仲未被追數,所以要把握時間整理好文件野
我都係知道黎緊還唔起,就去申破,所以我而家全部債都未到下期還款日