破產聯盟

樓主: jennyrabbit1027
打印 上一主題 下一主題

破產的第一天

我成日聽到d人話要去交文件,其實,要交咩呢?  其實,有冇人可以分享下個過程流程呀?  我真係好擔心…
EWB 發表於 23-1-2014 05:52
我成日聽到d人話要去交文件,其實,要交咩呢?  其實,有冇人可以分享下個過程流程呀?  我真係好擔心… ...

我個次係上會計司樓交
準備都係借貸合約, STATEMENT..生活費單(水,電, 煤, 管理處..etc..)
有一份大約20幾頁既好似叫"對破產人初步審查"..裡面要填好
仲有之前破產署第一封寄俾你個封信好面有釘上一個表都要填好

如果有供養人要帶埋供養人ID COPY

好果要影印就自己影定, 佢地收幾蚊一張的
樓主,最艱難嘅時刻你都撑過去了。無論點,日子都繼續過,而家放鬆一下再從新振作呀!我响到係新人,撑咗兩年今個月開始還唔到錢,仲諗緊點搞!
jennyrabbit1027 發表於 23-1-2014 12:35
我個次係上會計司樓交
準備都係借貸合約, STATEMENT..生活費單(水,電, 煤, 管理處..etc..)
有一份大約20 ...

樓主,其實你已經攪掂,起碼鬆口氣。但想問…知唔知3姓律師好 or 黃 x 錫律師好呢?  邊個成功率高和容易攪掂d野呢?因我聽聞有d律師會攪到比破官 reject 幾次先掂得掂 !!!
ksweet 發表於 23-1-2014 13:15
樓主,最艱難嘅時刻你都撑過去了。無論點,日子都繼續過,而家放鬆一下再從新振作呀!我响到係新人,撑咗兩 ...

我都是新人啊..可能我情況比較特別
依家經歷緊我覺得最艱難既時候
不過都希望好似你咁講會撐得過去..

如果真係負擔唔到, 就要盡快搞..
因為真係對自己對家人既負責
而且唔洗心掛掛....

加油!
EWB 發表於 23-1-2014 13:23
樓主,其實你已經攪掂,起碼鬆口氣。但想問…知唔知3姓律師好 or 黃 x 錫律師好呢?  邊個成功率高和容易 ...

唔係已經分配你去邊交資料? 冇得自己選擇的嘛?

其實我未算搞掂..
我係正式上庭有破產令
但係未同破產處DEAL好生活費..
加上因為破產失業..
又年尾,,,
jennyrabbit1027 發表於 23-1-2014 13:31
唔係已經分配你去邊交資料? 冇得自己選擇的嘛?

其實我未算搞掂..

我未攪架…但應該新年前去攪,所以先咁擔心和多問題,亦因為咁,唔知找邊位律師攪較快和安全啫!!   我暫時仲未做…唯一係失業人仕,…
EWB 發表於 23-1-2014 13:37
我未攪架…但應該新年前去攪,所以先咁擔心和多問題,亦因為咁,唔知找邊位律師攪較快和安全啫!!   我暫 ...

哦..我以為你係申請左去交資料..

咁如果係我真心講句..只要你識中文最後就自己搞(申請)
我後悔搵左D所謂"顧問"去搞..
結果都最後好多野都係自己去處理番

個次個法官講得好岩
你俾左錢人地搞, 但到最後有問題就自已負責, 錢又俾左啦!

律師同顧問都差唔多...都係幫你填下文件
我諗最有用就係有人帶你上處理
其餘根本自己可以TAKE OVER

而且價錢真係好貴..你已經要俾法庭同破產管理署既收費
仲有俾埋佢地既行政費...
對於破產既人真係好大壓力

既然文件有中文的..我寧願你慢慢番屋企自己填
慳番個萬幾蚊!!

加油!
jennyrabbit1027 發表於 23-1-2014 16:08
哦..我以為你係申請左去交資料..

咁如果係我真心講句..只要你識中文最後就自己搞(申請)

其實,如果自己攪要點做? 要填咩和準備咩文件呢? 如果自己攪,成個過程至出領要幾耐時間?  係咪要去解釋好多野等呢?   
其實,如果我唔自己攪,會打算找 6c … 所以先問3姓律師好 or 黃 x錫好囉!我唸律師會負責任呱 … 佢地講明全包架喎!!!
其實分別唔大...只係有人填同自己填...
但上庭係分開..我見到張LIST都幾多下出名既律師樓..EG:葉X鄧..等..
如果你覺得搵律師好D都可以,,
但你問我我就覺得唔需要..

基本上你填好份FORM(表格28C, 呈請書)連同萬幾蚊就是但搵日去金鐘搞就OK
EWB 發表於 23-1-2014 16:24
其實,如果自己攪要點做? 要填咩和準備咩文件呢? 如果自己攪,成個過程至出領要幾耐時間?  係咪要去解 ...

我都自己搞.
1 準備功夫,上網SEARCHING 2-3日
2 申破半日-1日
3 上庭 見主任 半日-1 日
4 傾生活費 半日

你揾6C,上庭省番半日-1日.申破半日-1 日.你要問下自己,個時間值唔值幾K了.
準備文件
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D5

申破過程
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D5
EWB 發表於 23-1-2014 05:47
樓主,其實你話外判多數係比欠數多d人…點為止多呢?  其實,我過2日都要去攪破產,現在,好擔心個申請過程 ...

我真係唔清楚..可能係咁岩...我見到外判D數目係大D
即係差唔多成百萬..

其實唔洗擔心既
第一日都係交資料同俾錢
同要宣誓..

只要你唔係扼政府都唔會有事...
最多EXTEND 4 年破產期(當然最好唔好啦...要八年喎)
交代清楚應該都OK架啦..

加油啊
jennyrabbit1027 發表於 23-1-2014 20:06
即係差唔多成百萬..

如果要8年,我唸我會發癲,再入青山…!!!   其實,如果攪掂曬,而破官比既生活費,養家費等唔過份就應該唔難過…!!!   現在只係怕申請過程有問題和未判前既手續問題,和之後可以得到生活費既夠唔夠生活問題!!  我要養阿媽…阿媽年幾已經唔細啫…!!!!
flypig 發表於 23-1-2014 19:34
我都自己搞.
1 準備功夫,上網SEARCHING 2-3日
2 申破半日-1日

唔找律師攪,唔係唔洗上庭咩?
EWB 發表於 23-1-2014 21:04

不用的..
通常申請破產後6星期既星期二會上庭
會分開兩PART
9:30..有律師代表
10:30..無律師代表...
SO...破產係自己搞都得
EWB 發表於 23-1-2014 20:26
如果要8年,我唸我會發癲,再入青山…!!!   其實,如果攪掂曬,而破官比既生活費,養家費等唔過份就應該 ...

遲多4年我諗真係俾人捉到正/好過份囉..
都係個句..你係真係破產
冇諗過要扼政府的..
如實報告你情況根本唔會有事...

手續有錯佢地一定會同你講..
放心啦!

你要加油呀! 要行黎一步真係好需要好大勇氣
講真..我雖然做過..但中間真係好多野唔知道..
到依家都驚驚地...
BTW都希望可以幫到你..
因為你既concern我都試過有...i know that feel..
我都係唔覺唔覺就過咗4年...望返轉頭都冇咩嘢呀.....唔好灰心,努力啊..
jennyrabbit1027 發表於 23-1-2014 20:06
即係差唔多成百萬..

搵外判定主任,由破署決定,中間好多因素.
呢度大部份巴打唔過100個,
但唔少外判......
EWB 發表於 23-1-2014 21:04

6C搞,一般包上庭.

自己搞,要上庭....