破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人有關11年前咭數突然收到申請財產扣押令及破步產令既信

flypig 發表於 14-1-2014 23:12
1 要債權人申請老破﹐係呢個科林好多人的夢想。
因為可以省番餅幾。人地竟然大大聲話破你﹐應該
查過家宅﹐ ...

Flypig....thks indeed!!!

1) 以各位大哥既經驗估計.......$17,532 定義係2002年渣X bank既欠數(本身應該大約係$9,500) ??? 定係中國X盛金融接手X bank後(假設係2012年12月接手)既欠數???..同埋唔知道 $17,532 有無計埋利息???

2) 我只係怕$17,532 會由2002年起計息,而唔係2012年起計, 咁就要破啦..唉!!!......12年..我想心裡有個數..好想知....估計...洗唔洗10萬呀???

3) 如果我聽日先打去渣 X bank問下可唔可waive一下......唔正接打去問X盛金融, 初步咁做O唔OK??

4) 假如渣 X bank 2003 至2011 都無take過action...但2012 賣斷左比X盛金融, 經佢來追我....as a whole, 咁係迷都唔算作廢呀?????
thks indeed to everyone!!!

1) 以各位大哥既經驗估計.......$17,532 定義係2002年渣X bank既欠數(本身應該大約係$9,500) ??? 定係中國X盛金融接手X bank後(假設係2012年12月接手)既欠數???..同埋唔知道 $17,532 有無計埋利息???

2) 我只係怕$17,532 會由2002年起計息,而唔係2012年起計, 咁就要破啦..唉!!!......12年..我想心裡有個數..好想知....估計...洗唔洗10萬呀???

3) 如果我聽日先打去渣 X bank問下可唔可waive一下......唔正接打去問X盛金融, 初步咁做O唔OK??

4) 假如渣 X bank 2003 至2011 都無take過action...但2012 賣斷左比X盛金融, 經佢來追我....as a whole, 咁係迷都唔算作廢呀?????

以上既數我唔識計,不過明顯你信你真係欠佢錢,
就算你真欠,都應該去同債主傾。果間咩金融係乜水黎架?你幾時欠佢?

銀行都當你係"撇帳賬戶",即係壞賬……理論上預左收唔到。
http://hk.m.yahoo.com/w/kplus/question?qid=7008070902522
唔知你邊處出問題,不過銀行都有機會出錯,電話騙案亦經常有。
對方唔答你幾時買"債",就係要點……去同銀行傾下啦!

matt1628 發表於 15-1-2014 00:26
Flypig....thks indeed!!!

1) 以各位大哥既經驗估計.......$17,532 定義係2002年渣X bank既欠數(本身應 ...

1 9K COMPOUND INTEREST, 30%MAX /YEARLY=>1.3^12=23 X
如果係13年呢??就30 X..
即借10K,還300K

CHARXXXX 都話賣左BAD DEBT 俾人,佢有無RECORD成疑??而且過左12年了.不過可以試試.

你要另外CHECK CHARXXX/X盛有無TAKE ACTION 先再作打算.
老實講,點叫做TAKE過ACTION呢??我唔肯定.係唔係寄掛號信都算??定要去法庭告你先算???
要問6C!!!!!!
不過常理睇,佢賣盤中間任何一方無TAKE 過ACTION,法理上佢無得告.不過如上述所講,可以搵人收數.

最後,條數太耐.你先企硬,無計先再傾.
如上面大大所講,呢個STAGE 不宜示人與弱,你一還錢,就係你同意了欠款.

可以考慮:
1 同佢講佢地出錯,無條咁O既數.要對方提供證據...
2 如果對方有證據,你立即搵6C CHECK 佢地過去6年有無TAKE 過ACTION.
flypig 發表於 15-1-2014 10:35
1) 以各位大哥既經驗估計.......$17,532 定義係2002年渣X bank既欠數(本身應該大約係$9,500) ??? 定係中 ...

Flypig, thks!!

今日打左去渣Xbank咭中心既貸款部問…職員(我估係唔高級)…話:

1) 2002年我張Manhattan Card$17,532未清…同年Manhattan比渣Xbank收購左…渣Xbank以"撇帳賬戶"狀態HoId住左我筆数!…直至2012年11月28日…渣xbank將佢地既撇帳賬戶賣比中國X盛金融信貸控股有限公司!而中國X盛金融委託亞X信贷監察寄信來追数(就係上星期 - 申請財產扣押令及破步產令既警告信)!

2) 職员話揾晤倒我最後一期還錢記錄..同埋03至12年前期間追我数既記錄(佢又補充話渣X當時05年搵過我(一間高寶信貸)..但搵唔倒, 可能去左我舊地址...所以渣X bank設定為"撇帳賬戶" ~ 個陣時我已搬左兩年,電話都轉左)!…佢仲話..就算假設我想還…都唔清楚入渣Xbank 既Account 定中國X盛個邊!

3) 我問佢..條數17,532...假如無比中國X盛金融收...係渣X bank收既話...個數最終會大約係幾多倒...但佢講唔倒...唉!!

好煩......我而家都唔敢直接打去X盛金融個邊...唔知點flight....個息同行政費肯定高過渣X bank好多...可能由17,532 變 十幾萬...死得!!

各位大哥大, 請意見指示下....下一步驟我點做....多謝!!
admin 發表於 15-1-2014 00:12
N年前,有個會員都係咁,後尾都搞左,好大機會係銀行系統出錯。我記得應該都係 AX。AX 當年,我記得都係賣 ...

Admin..... thks!!

今日打左去渣Xbank咭中心既貸款部問…職員(我估係唔高級)…話:

1) 2002年我張Manhattan Card$17,532未清…同年Manhattan比渣Xbank收購左…渣Xbank以"撇帳賬戶"狀態HoId住左我筆数!…直至2012年11月28日…渣xbank將佢地既撇帳賬戶賣比中國X盛金融信貸控股有限公司!而中國X盛金融委託亞X信贷監察寄信來追数(就係上星期 - 申請財產扣押令及破步產令既警告信 ~ 簡直係用時間來迫我)!

2) 職员話揾晤倒我最後一期還錢記錄..同埋03至12年前期間追我数既記錄(佢又補充話渣X當時05年搵過我(一間高寶信貸)..但搵唔倒, 可能去左我舊地址...所以渣X bank設定為"撇帳賬戶" ~ 個陣時我已搬左兩年,電話都轉左)!…佢仲話..就算假設我想還…都唔清楚入渣Xbank 既Account 定中國X盛個邊!

3) 我問佢..條數17,532...假如無比中國X盛金融收...係渣X bank收既話...個數最終會大約係幾多倒...但佢講唔倒...唉!!

好煩......我而家都唔敢直接打去X盛金融個邊...唔知點flight....個息同行政費肯定高過渣X bank好多...可能由17,532 變 十幾萬...死得!!

各位大哥大, 請意見指示下....下一步驟我點做....多謝!!

Admin,

REF # "" 2. 我個 friend,10 多年前,爭銀行卡數,還淨 8000。跟住走左佬。前一年,佢心血來潮,同銀行講數,還左 9000。清晒。"""  <<<<<< 講數時....我林同中國X盛金融, 唔會比銀行咁順攤...我真係驚由17,532 變 十幾萬...唉!!

smallcat 發表於 14-1-2014 23:30
睇唔到你乜圖, 其實你有TU, 有無睇到邊D數還左?  我以前記得係有可以睇到, 因為我拿過report 3次

如果你 ...

細貓........ thks!!

1) 2002年我張Manhattan Card$17,532未清…同年Manhattan比渣Xbank收購左…渣Xbank以"撇帳賬戶"狀態HoId住左我筆数!…直至2012年11月28日…渣xbank將佢地既撇帳賬戶賣比中國X盛金融信貸控股有限公司!而中國X盛金融委託亞X信贷監察寄信來追数(就係上星期 - 申請財產扣押令及破步產令既警告信 ~ 簡直係用時間來迫我)!

講數時....我林同中國X盛金融, 唔會比銀行咁順攤...我真係驚由17,532 變 十幾萬...唉!!

kungfu 發表於 15-1-2014 00:13
睇你嘅講法, 追你嗰個自已都唔淸唔楚, 連追幾多錢都冇提, 邊使理佢? 等佢哋再有行動先講。
按30%計, 11年大 ...

Kungfu..... thks!!

REF #

""按30%計, 11年大概廿零倍。不過呢樣一定有得傾, 真係要俾嗰時再講。我有個朋友5年數只係俾多三分一。定D嚟。""""  <<<<<<<<<<<講數時....我林同中國X盛金融, 唔會比銀行咁順攤...我真係驚由17,532 變 十幾萬...唉!!

講數時....我林同中國X盛金融, 唔會比銀行咁順攤...我真係驚由17,532 變 十幾萬...唉!!

matt1628 發表於 15-1-2014 23:33
Kungfu..... thks!!

咁佢地收盡係法例定下既 持牌利息上限之下 60厘以下, 都無計

但呢D有得傾既, 有時, 你大不了破產 佢地都吹你唔帳, 問佢地有無得傾, 你話錢就預左要還, 但本之外, 一個 double 比盡佢, 分幾期還, 理論上佢地見你有誠意還唔會去得咁盡

收數公司都係想收錢, 唔係想同你開拖, 當然, 有得會企硬一蚊都唔減, 情願你破產, 咁你都無計, 先傾左再算, 無話唔敢傾, 唔傾佢地一樣會做野的
matt1628 發表於 15-1-2014 23:35

1) 2002年我張Manhattan Card$17,532未清 ...

即係銀行與銀行交接問題?
你話唔記得、佢又話你欠。

我相信……破產佢地一定做唔到,你有樓麻。最多凍結……
一般壞賬係5折賣出(我聽返來),如果收到係暴利,
所以一定有得傾,不過第一個收數揾唔到你真係奇!
係揾唔到,定文件唔夠?
當時你有樓未?
matt1628 發表於 15-1-2014 23:27
Admin..... thks!!

1) 2002年我張Manhattan
Card$17,532未清…同年Manhattan比渣Xbank收購左…渣Xbank以"撇帳賬戶"狀態HoId住左我筆数!…直至2012年11月28日…渣xbank將佢地既撇帳賬戶賣比中國X盛金融信貸控股有限公司!而中國X盛金融委託亞X信贷監察寄信來追数(就係上星期
- 申請財產扣押令及破步產令既警告信 ~ 簡直係用時間來迫我)!

2)
職员話揾晤倒我最後一期還錢記錄..同埋03至12年前期間追我数既記錄(佢又補充話渣X當時05年搵過我(一間高寶信貸)..但搵唔倒,
可能去左我舊地址...所以渣X bank設定為"撇帳賬戶" ~ 個陣時我已搬左兩年,電話都轉左)!…佢仲話..就算假設我想還…都唔清楚入渣Xbank
既Account 定中國X盛個邊!

3) 我問佢..條數17,532...假如無比中國X盛金融收...係渣X
bank收既話...個數最終會大約係幾多倒...但佢講唔倒...唉!!

好煩......我而家都唔敢直接打去X盛金融個邊...唔知點flight....個息同行政費肯定高過渣X
bank好多...可能由17,532 變 十幾萬...死得!!

1. 你唔駛同一篇文, post 咁多次。
2. 你肯定還左 慢黑 修數未。
3. 你睇下S打的回覆,佢都話左 "職员話揾晤倒我最後一期還錢記錄",即係佢自已根本唔知你有無還晒錢未!自已紀錄都唔齊,就先屈人爭佢錢!
4. "同埋03至12年前期間追我数既記錄",連有無追過你都唔知。

咁你驚乜?

拿,呢度係唔會教你走數。一定唔會。有的話,我會 ban X 左佢。

首先你要想清楚你有無還晒!

老實講,我個人覺得你有還機會好大!

有邊個銀行會唔追數?就數合拼,個 credit card center 都會維持運作一個時間。而係 02-04年,都無追過你,而你同時係有清其他數。

一個普通人去清數,又點會揀剩一間唔清?又唔搬走?情理上唔通。第2,當年,佢地無追過你。銀行方面行動上都講唔通!你 04 年先搬走,2年,大佬!

如果你想清楚係無還,咁你就去同佢講數。

佢 話有可能 05 年追過你!即係有可能根本無追過你!

回復 支持 1 反對 0

admin 發表於 16-1-2014 02:05
1. 你唔駛同一篇文, post 咁多次。
2. 你肯定還左 慢黑 修數未。
3. 你睇下S打的回覆,佢都話左 "職员 ...

你既想法同我差不多……
我覺得當事人,因為當年走過數,所以一比人大就懷疑自己重欠?
其實收數都有好多種,有D好正式……要齊文件先開始追。
如果債仔真係欠,銀行應該會留正式記錄,唔係點追數、點告上法院?

應要求銀行出正式記錄(月结單)、幾時追過?幾買債……
或者甘就有傾。

以前從來無諗過銀行係咁收數……心寒。
bb_q_888 發表於 16-1-2014 02:26
你既想法同我差不多……
我覺得當事人,因為當年走過數,所以一比人大就懷疑自己重欠?
其實收數都有好多種 ...

我當年有張 credit card 都係。credit limit HK$ 500。我聽到銀行話我欠佢 500 都覺得奇怪。張 card 我見都未見過。

admin 發表於 16-1-2014 02:32
我當年有張 credit card 都係。credit limit HK$ 500。我聽到銀行話我欠佢 500 都覺得奇怪。張 card 我見 ...

你聽過批$1額既咭未?年費都3百幾……
我妹妹話佢試過,A財務試過追佢$2咭,仲鬧佢……
佢查完數……打返去罵,原來電腦出錯。又試過月结單無記出就追數。

所以……乜都唔好信,要查証。

我地唔係6C。是否TAKE ACTION 如以下內容﹐
請搵6C幫忙。

轉帖:
追討係講去小額錢債告你,打電話(有聽既話計,因為佢地有電話錄音,可以證明你知
道佢追你數)或者銀行自身出既追數信唔計,除非佢寄掛號而你又簽收左,又或者期間
你有還過錢(入多少都計)

http://www.the-sun.on.cc/cnt/news/20110803/00407_030.html

發鈔銀行追錯數,嚇壞小業主。一名在渣打銀行「孭樓債」二十年的小業主,原以為本月六日可以「脫苦海」供完樓宇按揭,贖回自己物業之際,月前突然收到銀行通知,指除了樓宇按揭本金外,他還拖欠約一萬七千八百多元信用卡數,事主幾經與銀行交涉,銀行才承認內部出錯,並欲以一百元超級市場禮券平息事件,事主指事件嚴重損害他個人信貸聲譽,擬往渣打總部抗議,要求登報道歉。有法律界人士指根據欠款的「時效條例」,逾六年仍不追討,即失時效不可再追,批評銀行處理手法差劣及帳目混亂。

內部出錯拒道歉

從事導遊行業的蘭先生稱,今年六月初收到渣打銀行的信件,指除樓宇按揭本金外,他還欠渣打一萬七千八百多元附加貸款,有關款額必須在「贖契」手續辦理當日或之前清付,否則贖契手續便不能落實。蘭先生收到信件後感到極度困擾和不安,連續多晚無法入睡。「容乜易樓按供滿了,仲話我欠佢哋幾百萬㗎!」他說。

蘭堅稱從來沒有拖欠銀行任何款項,遂透過電話多次與銀行交涉,銀行終於承認內部出錯,願以一百元超市禮券平息事件但被蘭拒絕。六月二十一日,蘭先生收到銀行回覆信件,指事件中的欠款已全部解決,但信中並無解釋出錯原因,亦無就事件道歉。

蘭先生憶述,二十年前購買屯門居屋一個單位,在渣打銀行做了二十年樓宇按揭,月供二千多元,至本月六日供款屆滿可贖契;當年同時獲銀行發信用卡一張,後因年費問題,九九年決定取消信用卡,從無拖欠任何款項。他說,○三年沙士後經濟轉差,曾經向銀行申請減息供款,但不被接受,懷疑與今次被銀行指拖欠款項有關。他認為今次事件是渣打無中生有,屬於誹謗,信件用語亦有恐嚇及勒索之嫌。

法律界人士黃國桐指出,根據時效條例,即使真的欠款,若六年不處理便不可再追。黃批評涉事銀行有法不依,最後證實事主無欠款,反映銀行內部帳目混亂,出錯後又不向事主道歉,更期望以一百元禮券打發客戶,完全欠缺誠意,亦對客人不公平。黃國桐謂,根據現行法例,市民在同一銀行內的戶口是共通的,當樓宇按揭屆滿時,其他借貸欠款須清還才能贖契,建議市民要分散銀行戶口,保障權益。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20060806/6193230

法界:若曾依法追討 不受六年規限
銀行追陳年卡數爭拗

有讀者日前突被追數公司追數,指其10多年前開始欠下卡數未還,但她在此段期間一直未有收過銀行通知,且已事隔多年,實令她難找證據抗辯。她亦質疑銀行已超過《時效條例》的6年追數期限,實無權作出追討。但有律師指出,只要債主於欠債6年內曾採取「法律行動」追討,即使債仔其間不斷搬屋避債,債主便不受該條例規限。

讀者李小姐投訴稱,她於去年接到一名自稱受一家銀行委託的男人來電,向她追收一筆10多年前的信用卡欠數;她曾致電銀行查問,但銀行職員卻未能交代詳情。
職員未能回答數目

「我好耐之前曾經用過呢間銀行信用卡,但呢10幾年都冇銀行人指我欠卡數,家隔咁耐先至話我欠錢,我邊記得仲係唔係?而且隔咁耐先追,淨係利息都好和味,咁銀行咪乘機可以賺多利息?我不停咁追問個職員,我欠銀行幾多錢,佢又答唔到我。」
李小姐稱,其後她沒有再接獲通知,以為事件已經解決,怎料她於上月再收到銀行寄來信件,指她有欠款,她早日清繳,但信件內容依然沒有提及欠款總額是多少。她質疑若她當年確有欠款,事隔超過10年,銀行是否仍有權向她作出追討?
有關銀行回覆本報查詢稱,根據紀錄,李小姐於該行仍有欠款,該行亦曾就此事多次聯絡她商討不果,故按一般逾期賬戶之處理程序,委託信貸管理公司代為跟進。直至去年5月下旬,被委託之信貸管理公司成功聯絡李小姐,該行職員遂直接與李小姐接洽,但未能達成還款協議,故繼續交予信貸管理公司跟進。
訂明不受條例影響

該行於本年7月中接獲李小姐來電,該行已向她表示可提供過去之月結單副本予其查閱,惟至今仍未達成還款協議。此外,根據該行與客戶所簽訂之合約權益,如有關賬戶未全數繳清,該行仍可要求客戶清還有關款項,而不受《時效條例》所影響。檔號編號:0721025
話你知︰規定不可騷擾

根據香港銀行公會《銀行營運守則》,認可機構追討債項時,應規定收數公司不可採取騷擾性,或不正當的收數手段。市民如對銀行手法有任何不滿,可向金融管理局作書面投訴。
查詢電話:
逾期法庭不理

根據香港法例第347章《時效條例》第4條「有關合約及侵權行為的訴訟以及某些其他訴訟的時效」,民事索償的追溯期限為6年,即提出訴訟者必須在事件發生後6年內作出追討,否則法庭不會受理。
資料來源:雙語法例資料系統網頁及蘋果資料室
flypig 發表於 16-1-2014 04:24
法界:若曾依法追討 不受六年規限
銀行追陳年卡數爭拗

睇完篇文大家應該明,法律係有限期。但追數無期,幾年都可追。
而且現在追數好矛,連正式欠款都講唔出,又無文件……凈係話你欠。

我地以前版主john,講過破左1O年都有收數大霧上門,當然一投訴就c哂!
所以大家都要提防突發事件,時刻警覺……上來報,互助。

flypig , 篇文最好貼條line……例明原文出處,保障自己。