破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: skcat
打印 上一主題 下一主題

相隔十幾年,突然有財記打電話去公司和手提電話

flypig 發表於 6-1-2014 22:45
CHING 講得好有道理。
就算過左6年﹐人地都有權交俾收數﹐到時又係麻鬼煩。
所以一了百了都係老破。

係呀, 真係唔明D 財記咁利害乜都俾佢查到~~ 真係要一了百了先得!
skcat 發表於 6-1-2014 21:57
明白晒, 唔該晒你~~ 我去問下~~~

The answer is no.

The reason is simple - the debt is not realized until now.

My suggestion -  Bankruptcy.

skcat 發表於 6-1-2014 22:48
明白了, 唔該晒! 所以要一了百了最好!

盡 快 申 破 , 避 免 財 仔 追 數 手 段 升 級
正如各位所講 成日担驚受怕 長痛不如知痛一刀了斷 試諗吓銀行大把師爺久唔久寄封追債信俾你成本有幾多以我愚見博唔遛
回復 支持 1 反對 0

我有個朋友爭落一堆隱咗身幾年, 經濟情況好番D之後一時心血來潮走去申請番張信用咭, 點知咭就搞唔到但(可能)因此俾收數公司揾到, 條舊數分五年還, 而家差唔多還咗兩年。可幸未有其他債主揾到佢。

我覺得如果有能力攪掂呢一條數唔應該考慮破產住, 其他人未必揾(到)你。條數而家變成幾大係傾嘅。
咁如果俾其他人揾到咁係唔係繸續潛水
係呢個世界都好易揾人,
除非你唔用(自己名)手提,銀行或政府服務,
否則有心人一定會揾上門。

諗下要煩?要$?要破?
就算法律上追唔到,依然有收數追,當然面皮厚可以唔認賬,
正如追數都無話自己代表邊間(債主)。
bb_q_888 發表於 12-1-2014 13:46
係呢個世界都好易揾人,
除非你唔用(自己名)手提,銀行或政府服務,
否則有心人一定會揾上門。

我以前睇過本書叫:完全失蹤手冊
專教人點樣避收數.
其實真係唔難.不過會有所犧牲如做人左閃右避......
舉例而言,搬屋轉地址.跟住用郵遞轉地址服務.....
對方都幾難搵你....