破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

填年報

佢批左我個數每月得$7000 而我番現金岀糧 但公司有幫我報稅 而家粗略估計盈餘$40000左右 點算好????????????
各位幫幫我教我點樣填好????????????????????????
你搵得現金出糧,點解當初唔多口問埋佢會唔會幫你報稅?而家都係冇得攪,睇吓同主任傾分期比番佢
Chan12345 發表於 6-7-2024 15:10
佢批左我個數每月得$7000 而我番現金岀糧 但公司有幫我報稅 而家粗略估計盈餘$40000左右 點算好??????????? ...

受託人批你生活費得7千,你當初報失業定報做兼職?報咗大約幾錢人工?做咗幾耐?仲有你跟邊個?講多少少先幫到你諗㗎
Anmi2019 發表於 8-7-2024 14:47
受託人批你生活費得7千,你當初報失業定報做兼職?報咗大約幾錢人工?做咗幾耐?仲有你跟邊個?講多少少 ...

批左我水費電費煤氣費$800 手機費$300 個人膳食$4500 交通$600 家庭開支$700 總共$6900
當初報左失業的, 跟徐安西 ,我上年7月開始有番工,以為岀現金支票沒問題,點知公司幫我報左稅????而家過左好多
諗緊寫供養父母到寫好沒?因為仲有兄弟
計計埋實數過左好多好多,差不多多左10萬????????????????好灰,唔知點報好????????教教我????????????????????????????????????????
麻煩師姐????????????????
如果咁樣嘅case係米要還好多好多錢?因為d錢已經沒晒
sunsun3388 發表於 6-7-2024 19:18
你搵得現金出糧,點解當初唔多口問埋佢會唔會幫你報稅?而家都係冇得攪,睇吓同主任傾分期比番佢 ...

咁好灰_-_
Chan12345 發表於 9-7-2024 01:56
批左我水費電費煤氣費$800 手機費$300 個人膳食$4500 交通$600 家庭開支$700 總共$6900
當初報左失業的, ...

1. 你之前申破後咪填過#每月收入及開支評估表,你手上仲有無吉表? 或者你跟果間受託間公司,有無畀過類似嘅表格你(某d受託公司有佢自己表格)? 如果咩都無,你就上破署網https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/p ... assessment_form.pdf 自己下載噃,再填過份新。

2. 因你依家有工作收入,薪金按公司張稅單計吓做咗幾耐,再計噃平均1個月約幾多錢人工。
而支出可以加噃租金,但要÷有收入人數。
水電煤跟單,平均噃1個月幾錢再÷有收入人數。
根據你返工地點加噃少少個人膳食同交通費。
家庭雜費可以加到1千,再÷有收入人數。
你公司有無幫你供強積金? 有就照填。
預留稅款~2324年度個人免稅額係132,000,自己睇吓公司張稅單報咗幾多,再計吓平均每月要預留幾錢。
喺其他支出度加多項#個人雜費1千(包你全年剪頭髮,買衫褲鞋襪,睇醫生……)。屋企有無裝家屋寬頻? 如有,就係下面跟單÷收入人數填。
父母過65未? 有無工作/收入? 未過無得報供養,過咗都仲可以報。

3. 填好哂新嘅#每月收支表,就用張白紙寫封申請書畀受託人(唔知徐某係乜水,我哋多數跟破署就會講跟破署主任,跟外判就講外判公司第一個名/花名)。
記得封信先寫清楚自己個名同破產檔案編號 no.,之後就話(自行加減想寫咩)

本人於舊年2023年幾時開始至今,喺咩公司名做咩工。初時因擔心本人未能適合此公司,怕工作上不穩定,所以未有通知貴司。直至今差不多1年,本人與公司合作愉快,應該能夠持續在此工作,特此通知。

另附上#每月收入及開支評估表及相關單據証明(公司無糧單就要畀張稅單佢睇),望受託人參考本人現時支出狀況,增加本人每月生活費。(如果想申請埋銀行戶口,就講埋想申請開立邊間銀行戶口,叫受託人幫你安排。)

希望受託人經評估後與本人聯絡,本人聯絡電話號碼XXXX XXXX。

日期:
破產人姓名:
破產人簽名:

4. 有無受託人email/fax? 無,就打電話過去問吓佢可唔可以畀你,順便單聲你咁嘅情況,想增加生活費。另外問埋遲d交年報,要畀d咩單據証明同最遲幾時要交。

5. 寫過寄過咩,自己記得留底。
Ammo姐想問下年報支出困度
.Tears 發表於 10-7-2024 08:34
Ammo姐想問下年報支出困度

唔明你想問咩
Ammi姐想問下年報支出果度,之前同主任傾過每月上繳個數,但實際對方未搞好自動扣帳問題,所以暫時繳交仲係0,咁我係年報度填上繳個數應該係0定要填要供款既總數呢?唔該你
.Tears 發表於 10-7-2024 08:38
Ammi姐想問下年報支出果度,之前同主任傾過每月上繳個數,但實際對方未搞好自動扣帳問題,所以暫時繳交仲係 ...

你都未供, 又點可以填供款數呢. 多數係受託人畀個銀行戶口號碼你入落去, 好少會由你戶口自動扣數喎. 你依家夠唔夠錢一炮過/畀住幾個月先? 可以, 就打電話去問佢拎佢銀行戶口號碼供咗先, 如果唔係支出又要報大去食噃條供款數.
Anmi2019 發表於 10-7-2024 09:05
你都未供, 又點可以填供款數呢. 多數係受託人畀個銀行戶口號碼你入落去, 好少會由你戶口自動扣數喎. 你依 ...

之前同主任傾佢話可以幫我整自動轉帳,叫我等聯絡
咁依家一年時間,佢都有WhatsApp提我交年報同問供款事宜,我都係whastsapp咁講,但佢未覆,供款條數之前係已經簽左名確認左,係咪可以寫左係年報度先呢,或者括住待交之類
Anmi2019 發表於 9-7-2024 05:50
1. 你之前申破後咪填過#每月收入及開支評估表,你手上仲有無吉表? 或者你跟果間受託間公司,有無畀過類似 ...

如果我直接比年報佢有沒問題?因為驚沒時間打比佢,同埋因為我工作不是長期有的,類似part time咁,1個月可能有工番,但下個月會少半個月番,不定嘅工作,現在計起上黎2023-2024平均都$18000 1個月 ,過左好多數!
同埋今年度我沒收到報稅嘅綠色炸彈?有沒關係?
如果我寫供父母,我有2個哥哥他們都有家庭,我自己都已婚,不過老婆都申請左破,父親沒工作,母親有份PARTTINE仔,都可以填?
份年報其實可以幾耐寄?定fax?有冇有限日子?過咗日子寄會唔會罰錢?
麻煩你Annie
Chan12345 發表於 10-7-2024 22:01
如果我直接比年報佢有沒問題?因為驚沒時間打比佢,同埋因為我工作不是長期有的,類似part time咁,1個月 ...

Anmi,我打錯名字,麻煩晒
Chan12345 發表於 10-7-2024 22:01
如果我直接比年報佢有沒問題?因為驚沒時間打比佢,同埋因為我工作不是長期有的,類似part time咁,1個月 ...

Anmi
因為我哥哥已經交左報稅單已填寫供養父母這1行 ,現在我呢種情況,係唔係唔可以填供養父母?
同埋我的屋已經買左,沒有屋租,咁仲可以填咩?
仲有上一年屋企有裝修,裝修費用可唔可以填?
麻煩你
.Tears 發表於 10-7-2024 10:26
之前同主任傾佢話可以幫我整自動轉帳,叫我等聯絡
咁依家一年時間,佢都有WhatsApp提我交年報同問供款事 ...

年報係要你填該年度實質收咗同畀咗幾多錢,唔會寫未付/待交落去。
要整自動轉賬駛唔駛整咁耐呀? Whatsapp再吹吓佢啦。
Chan12345 發表於 10-7-2024 22:24
Anmi
因為我哥哥已經交左報稅單已填寫供養父母這1行 ,現在我呢種情況,係唔係唔可以填供養父母?
同埋 ...

唉… 你當咩都唔識唔知,你想報咩去整靚條數就寫哂落去,受託人收到覺得有咩問題自然會搵噃你問。
推噃上嚟先,覺得有用就撳右上角#收藏
求救各位! 今日先見到而個go

小弟我都申請左破產一年,但完全唔識要搵受托人傾供款,因為試過打去問有冇咩文件補交,佢淨係叫我keep 單,同埋話我地無咁快搵你(受托人外判)所以1年都無人搵過我傾供款同生活費。
1.咁事源我因為cancer 要醫病,收入大減,但一路做化療其間都有返下工,公司肯出返部分糧,化療期間計no pay。但無辭職嘅,a收入我計返實數就可以? 但之前我報G表個收入同開支同而家差太遠,我驚之後佢要批供數嘅時候,計我而家不穩定嘅收入數,咁到時我好返人工正常返咁點計?

2. 我嘅開支係咪照填我屋企人頭開支? 因為啲單唔係落我名,我平時當比家用咁比喳

3. 我嘅醫療數有成7萬,我總收入計完平時支出都完全唔夠,我仲應唔應該加埋落去(醫療開支我有醫管局啲電子收據)交表時又應唔應該附件埋一齊?

4. 我唔夠比嘅數 填哂親人資助係咪就可以? (只計平時開支差$40000,計埋醫療會差11萬因為個7萬醫療費用)或者我係平時開支上減返細個數,等無差咁多。

因為過2兩日就要交報表,完全唔識填,救各位師兄師姐意見