破產聯盟

查看: 4821|回復: 57
打印 上一主題 下一主題

破署出了消費劵通告

政府推出了消費券計劃,根據該計劃,年滿18歲的合資格香港永久性居民及新來港人士均可透過電子或其他方式登記分期領取總額5,000元的電子消費券。消費券計劃於七月四日起開始接受登記。   任何未獲解除破產的破產人,如欲登記消費券計劃,可瀏覽該計劃的網站(https://www.consumptionvoucher.gov.hk),以了解有關詳情。至於未獲 解除破產的破產人獲發消費券之後的責任,請參閱該計劃的常見問題 (K部) (https://www.consumptionvoucher.gov.hk/tc/faqs.html)。
                                        完
                                        2021年7月2日(星期五)

有講.................

K. 其他

2. 已破產人士可否就消費劵計劃進行登記?

任何人士如符合計劃的資格準則,均可以就消費券計劃進行登記。

3. 已破產人士於破產期內獲得消費劵是吾須交回破產管理署作清還欠債?

根據《破產條例》,未獲解除破產的破產人須定期向受託人報告他/她在破產期間所取得的任何財產的詳細資料,而受託人可藉書面通知申索有關財產。

就破產管理署署長作為受託人的破產個案而言,未獲解除破產的破產人須就他/她在計劃下獲發的消費券通知破產管理署署長,然後由破產管理署署長決定是否申索該消費券。如有查詢,破產人應以下列方式直接聯絡破產管理署負責處理個案的人員:

a.在破產管理署網頁按「聯絡我們」,以「聯絡案件負責人員」搜尋功能進行搜尋;或
    b.致電破產管理署熱線2867 2448。

至於並非由破產管理署署長作為受託人的其他個案,則由個別受託人決定如何處理該消費券。未獲解除破產的破產人應直接聯絡其受託人。
我看到,將個波給翻受託人…意思可以追討,沒話可以自用

即係又比D外判抽水,過份
諗諗吓 都係開過新八達通去領個5千蚊消費卷 我仲未問我個間外判可唔可以領
加油 發表於 2-7-2021 23:38
諗諗吓 都係開過新八達通去領個5千蚊消費卷 我仲未問我個間外判可唔可以領  ...

開新八達通有咩用?要登記身份證噶
miyako 發表於 2-7-2021 23:47
開新八達通有咩用?要登記身份證噶

岩岩send左電郵問外判 我本身手機有綁八達通的  萬一要上繳 都可以用新八達通上繳……如果真係要上繳 唔通要成部電話俾外判咩 本身我報左失業 但一直都。。。 大家懂的
加油 發表於 3-7-2021 00:03
岩岩send左電郵問外判 我本身手機有綁八達通的  萬一要上繳 都可以用新八達通上繳……如果真係要上繳 唔 ...

外判要錢唔要卡架,唔需要特突開過張
咁最後結論係,可唔可以自用?免上繳
rain1220 發表於 3-7-2021 17:11
咁最後結論係,可唔可以自用?免上繳

至於並非由破產管理署署長作為受託人的其他個案,則由個別受託人決定如何處理該消費券。未獲解除破產的破產人應直接聯絡其受託人。
miyako 發表於 2-7-2021 21:22
我看到,將個波給翻受託人…意思可以追討,沒話可以自用

個人意見 外判有權叫你俾
當佢出信時
你咪同佢講數囉
留4千 繳一千都得
阿三妹妹 發表於 3-7-2021 18:28
個人意見 外判有權叫你俾
當佢出信時
你咪同佢講數囉

嗯,是啊師姐。我唸緊是不是個個人都甘乖,會打去問用5用得,哈哈
咁如果跟主任係咪吾洗打去問?
Bank888 發表於 3-7-2021 19:58
咁如果跟主任係咪吾洗打去問?

跟主任怕乜,多數5使給
同埋你地會用咩來收5000收費卷?係咪八達通最好?
Bank888 發表於 3-7-2021 20:00
同埋你地會用咩來收5000收費卷?係咪八達通最好?

用滋事寶拎
我想問下咁跟主任嘅係唔係都要打電話上去問清楚可唔可以拎???
我老公主任跟,諗住唔問,因為我朋友上年一萬主任照俾用,主任叫在年報申報就可以
咁等緊頒令嘅點算?同埋如果無野做,都無收入又點樣上繳?因為都唔可以換成現金嘅