破產聯盟

查看: 9709|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

呈請書上的債權人資料是否公開的?

呈請書上的債權人資料是否公開的? (即任何人都可以睇到)
還是任何其中一個債權人都有機會獲得呈請書上, 所有債權人的相關資料?

推薦
總結:1)冇債主需要開會,2)債仔破產後右200000以上的資產。債權人大會就唔會開,而順利破產,可以想像的是,如果某一債主認為債仔破產好有疑點,好有可能會要求開大會
回復 支持 1 反對 0

除了呈請人資料公開外,
債權人資訊並不是公開,
他們並不會互相知悉,
但當然,
好多財仔私下有聯盟渠道,
一間知甚麽即是通天知了.

301 發表於 23-10-2015 10:33
除了呈請人資料公開外,
債權人資訊並不是公開,
他們並不會互相知悉,

多謝Ching回覆, 唔該哂!
如果搞大會,就會通知各大債權人去大會。
flypig 發表於 23-10-2015 15:56
如果搞大會,就會通知各大債權人去大會。

呢個大會係每個破產申請人既個案都會有? 破產申請人都要出席嗎?
mic0807 發表於 23-10-2015 16:01
呢個大會係每個破產申請人既個案都會有? 破產申請人都要出席嗎?

唔係所有破產個案都要開 係有債權人要求先會開
hohochi 發表於 23-10-2015 16:21
唔係所有破產個案都要開 係有債權人要求先會開

如果有D人, 債權人10個, 什至20個, 咪好麻煩...
mic0807 發表於 23-10-2015 16:25
如果有D人, 債權人10個, 什至20個, 咪好麻煩...

應該係收入或資產越多越易中

//破產人的任何一位債權人都可以要求破產管理署署長召開債權人會議,藉以委任受託人負責管理破產人的資產(如破產人所有的資產總值不大可能超逾 200,000 元,破產管理署署長一般會被委任為受託人)。每位債權人必須填妥一份 債權證明表格(表格46A)並附上文件證據,以證明破產人拖欠有關債項。有關文件需送交破產管理署。//
http://www.hkclic.org/tc/topics/ ... cy_Q&A/q6.shtml
hohochi 發表於 23-10-2015 16:36
應該係收入或資產越多越易中

//破產人的任何一位債權人都可以要求破產管理署署長召開債權人會議,藉以委 ...

坦白說, 破產人士中, 而家叫高收入(幾萬), 然後欠過百萬, 其中一位債權人有幾十萬數的case, 應該唔少。反而我覺得樓主擔心係債權人資料之間傳開,因為欠數大,有可能被查申請貸款時有沒有欺騙成分而被告

我唔肯定。不過我估一定會知會各債權人。
由於有托管人,初破署,後來可叫各債權人投票選出。
托管人要批核,接受/拒絕 債項。所以,我認為會一一知會各債權人。至於公開與否,則唔會。而如果開大會,就要點算各債權人的持份。咁佢地一定知。唔開大會則未必。
flypig 發表於 23-10-2015 16:51
我唔肯定。不過我估一定會知會各債權人。
由於有托管人,初破署,後來可叫各債權人投票選出。
托管人要批核 ...

即係破產申請後, 入紙出no., 各位債權人會被知會你個債權人已經申請破產, 但係各自係唔會知道佢爭其他銀行幾多數,至於之後點安排托管人,就由初破署去安排,應該係咁?
至於開唔開會,hohochi講得好清楚。有一點我想講,就係某些銀行佢幫趁會計師樓買 殺手服務,即他的外判喇。係一批批買。如果年頭買左1000個額,到年尾先用得700個,即少人老破,佢虎阿貓阿狗都扔落去喇。總之,有時d野好講命水。老破好多時d standard 似有還無,似無還有。
mic0807 發表於 23-10-2015 16:56
即係破產申請後, 入紙出no., 各位債權人會被知會你個債權人已經申請破產, 但係各自係唔會知道佢爭其他銀 ...

我相信係。
mic0807 發表於 23-10-2015 16:56
即係破產申請後, 入紙出no., 各位債權人會被知會你個債權人已經申請破產, 但係各自係唔會知道佢爭其他銀 ...

應該係,各位債權人仲要填表交文件證明佢係你債權人,之後就睇破署安排同有無債權人提出要求開大會

hohochi 發表於 23-10-2015 17:06
應該係,各位債權人仲要填表交文件證明佢係你債權人,之後就睇破署安排同有無債權人提出要求開大會
   ...

剛剛我search左一下,債權人大會其實係,如果破產人有200000元以上的資產 (例如你本人有舊古董可以變現,值200000, 至於如果你有份保險可變現而價值200000以上我就不清楚了),破管署係需要召開債權人大會,通知各債主,你地個債仔有件值錢野,大家討論下點分配, 而好合理,係債權人大會上,各債主就會知道呢位債仔欠其他債主多少錢了。

如果破產人冇資產值200000元以上,為簡化程序,就交俾外判,然後開始你的破產生活....

如有錯請指正。
mic0807 發表於 23-10-2015 17:26
剛剛我search左一下,債權人大會其實係,如果破產人有200000元以上的資產 (例如你本人有舊古董可以變現, ...
我理解為:紅色為重點。

[size=40.9283px]如果沒有債權人提出要求,暫行受託人會自行決定是否就委任受託人而召開債權人大會。如果破產人所有的財產總值相當可能不超過200,000元,暫行受託人向高等法院申請頒布命令,以簡易程序管理破產人的產業,即不會召開債權人大會,而暫行受託人會被委任為受託人。
我覺得年齡都係參考因數之一
mic0807 發表於 23-10-2015 20:36
總結:1)冇債主需要開會,2)債仔破產後右200000以上的資產。債權人大會就唔會開,而順利破產,可以想像的 ...

如果某一債主認為債仔破產好有疑點,好有可能會要求開大會<~~有疑點的話到時唔係開大會咁簡單 可能係要上庭嚴重好多

//凡已作出破產令,受託人可在破產解除前的任何時間,向法院申請對破產人進行公開訊問。任
何債權人,在佔不少於整體債權四分之一的債權人的贊同下,可要求受託人向法院申請對該破
產人進行公開訊問。 (第 19 條)//

http://www.legislation.gov.hk/blis_pdf.nsf/01790b2805f0cb5c4825755c00352e34/F24BE3BA93DDC730482575EE002D4CF6/$FILE/CAP_6_c_b5.pdf

《破產條例》第19條  - 對破產人進行公開訊問
(1) 凡已作出破產令,破產管理署署長或受託人可在破產人的破產解除前的任何時間,向法院
申請對該破產人進行公開訊問。 (由2005年第18號第9條修訂)
(2) 除非法院另有命令,否則如破產人的債權人中的一名債權人在已獲債權人(包括作出通知的
債權人)當中佔不少於債權價值四分之一的債權人的贊同下,按照規則通知受託人,請求他根據第
(1)款提出申請,受託人須如此提出申請。 (由2005年第18號第9條修訂)............

(5) 以下人士可參與對破產人的公開訊問,並可就有關該破產人的事務、交易及財產及其失敗
的因由向其提問─
(a) 破產管理署署長及(如屬根據第3(1)(d)條所指的一項呈請而被判定破產的債務人)法定
呈請人;
(b) 受託人; (由2005年第18號第9條修訂)
(c) 任何獲委任為該破產人的產業或業務的特別經理人的人;
(d) 已在該宗破產案中提交債權證明表的破產人的任何債權人。

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市魁力 +100 收起 理由
301 + 100 + 100 ha ha , 肯溫書,做資料搜集 , good..

查看全部評分

mic0807 發表於 23-10-2015 20:36
總結:1)冇債主需要開會,2)債仔破產後右200000以上的資產。債權人大會就唔會開,而順利破產,可以想像的 ...

2 只係基於如果沒有債權人提出要求姐。佢提出要求,15k 都可以召開大會。如果。。。少於200k ,受托人可。。。簡易程序。即係簡易程序係受托人的一個option,當少於200k,簡易程序定一般程序,係受托人的決定。