破產聯盟

查看: 13005|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

破產後可以申請到信用卡嗎?

破產後可以申請信用卡嗎? 那一間可以? 有什麼要注意? 求師兄師姐們提點, 謝謝
推薦
kungfu 發表於 10-1-2014 19:15
可以說破產前小弟從無主動申請過信用咭。最先兩張咭是獅子銀行預批的基本 visa 和 master, 信用額多少已忘 ...

補充多少個人感覺:
1. 通過信貸紀錄良好嘅人申請附屬咭應該冇難度
2. 破過產人士應該利用張附屬咭重建正面信貸紀錄, 我打算4至6個月之後再以個人申請其他信用咭, 結果會再向各位報告
回復 支持 1 反對 0

小弟正在申請過程中, 包括獅子, X生, 渣X, 獅子是公司卡, X生及渣X是附屬卡, 看來都有希望成功。一兩個星期內有分曉。
kungfu 發表於 30-12-2013 17:52
小弟正在申請過程中, 包括獅子, X生, 渣X, 獅子是公司卡, X生及渣X是附屬卡, 看來都有希望成功。一兩個星期 ...

師兄, 我10月才解破, 要等多久才可申請?
chulamyuk 發表於 30-12-2013 19:56
師兄, 我10月才解破, 要等多久才可申請?

我9月畢業, 10月申請X銀(附屬卡)及創X信用卡但失敗。現在是第二輪申請, 其中匯X公司戶口已加授權簽名, 另恒X及渣X已打過來要求補交出糧戶口資料, 由此估計有一定機會(否則唔會要求補料)。
kungfu 發表於 30-12-2013 21:10
我9月畢業, 10月申請X銀(附屬卡)及創X信用卡但失敗。現在是第二輪申請, 其中匯X公司戶口已加授權簽名, 另 ...

手續上叫你補資料,半年都未夠好掹水喎,姨昂可能機會多啲
北鬼首 發表於 30-12-2013 21:23
手續上叫你補資料,半年都未夠好掹水喎,姨昂可能機會多啲

之前X銀同創X連補料都冇問囉就 "We regret ........"

如果呢輪都唔成功就過咗農曆年後揾姨昂, 當時糧簿已經有4個月出糧紀錄。
會吾會快左d, 起碼等個戶口有十幾萬, 再向佢地申請
tonychong 發表於 31-12-2013 16:25
會吾會快左d, 起碼等個戶口有十幾萬, 再向佢地申請

已經喺戶口一陣嘞
kungfu 發表於 31-12-2013 19:20
已經喺戶口一陣嘞

如果ching 申請左tu update,應該問題不大.

good luck!!
稍後向各位報告結果
有冇咁簡單...呢度既師兄經驗, 起碼要清晒 TU d bad debt 紀錄先
即係隨時要等五六年
報告: 渣X, X生已批出附屬咭, 仲等緊獅子。
kungfu 發表於 8-1-2014 19:15

勁呀。
kungfu 發表於 8-1-2014 19:15

應 該 一 張 刀 夠 用 , 見 過 鬼 仲 吾 怕 黑
天帝 發表於 8-1-2014 23:11
應 該 一 張 刀 夠 用 , 見 過 鬼 仲 吾 怕 黑

驚唔批所以遞多兩個申請啫。
我並唔係死於亂咁洗, 從冇欠咭數直至最後年零想睇下仲有冇機會番生至透支現金, 飲鳩止渴。
我亦唔賭錢, 連廿皮六合彩一年都唔買一次。
時也命也死於識做前鋒唔識做後衛。
kungfu ching,可唔可以寫番篇文,普渡眾生。實為一大善舉!
admin 發表於 10-1-2014 14:44
kungfu ching,可唔可以寫番篇文,普渡眾生。實為一大善舉!

關於信用咭?
有乜方法羅到信用卡,謝
可以說破產前小弟從無主動申請過信用咭。最先兩張咭是獅子銀行預批的基本 visa 和 master, 信用額多少已忘記了, 但最後分別是$250,000和$300,000, 仍然是基本咭, 非金非白金非黑。不記得何時渣兜又預批一張金咭, 冇 limit (我知道在$300,000左右, 有D開埋)。然後東X邀請申請公司咭給授權僱員, 每張咭嘅 limit 由我指定, 但總額不超過$800,000(可以更多不過無需要)。最後又有X亨俾一張咭"任何有大學學位人士", limit $50,000, 呢張咭我差唔多未用過, 即使在環境最差的時候亦冇用它透支。$50,000挽救不了局面。

而家破產期已過, 但多少仍有落難感覺。信用咭對小弟而言是有必要的, 所以必需辦一張。老婆公司在創X已有戶口多年, 來往正常到X興主動打畀佢問使唔使借錢擴充, 想當然搞張公司咭應易如反掌, 佢哋竟然話公司咭只發畀 "privileged clients", 建議我做個定期以個人申請, 結果 ........ 妖。同步老婆向中X申請信用咭目標是幫我辦附屬咭, 結果 ........ 佢多咗廿萬信貸, 喺 Sogo 有折, 而我"一事無成"。選擇X興及X銀開始因為我同佢哋從無轇輵。

冇計於是試下老婆已經有咭嘅銀行 - 恆X(最後冇欠)同渣X(欠三十幾), 同時睇下老勢(係識咗好耐嘅老友)可唔可以幫手辦張(獅子)公司咭。結果X生, X打都出咗(信貸額 share 原額), 但仲等緊獅子。

注意: 恆X張附屬咭同主咭有唔同咭號, 相信會有兩張分開嘅月結單。渣X嗰張咭號一模一樣, 即係用過乜錢老婆都會知道, 各位好玩嘅朋友小心。

幾個月後我會再試下以個人名義再申請其他信用咭, 睇下乜嘢結果。