破產聯盟

查看: 10552|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

四年了,重新了

四年了,剛剛做完最後一份年報了,想分享一些感覺:

其實這四年對我來說不太難過,因老破前已經有七年走數的日子,咩原因?我唔係因為賭錢,只是自己傻,不必深究,亦無後悔.

11年前無破產,係因為真係連開飯嘅錢都無,又點破產,問過一些人,

得來最好的答案是,自己闖出來的禍,自己要負責去解決,無錯,只要一日未死,什麼事也可以自己解決,

這樣我就開始避債的日子,無飯食,瞓公園,很多野都經過了,

天真係無絕人之路,比我搵到嗰地方,有得瞓,仲有一千元,這樣又過了三年,

過完黑暗的日子,總要走出來,經一個好朋友的鼓勵,再次出來打工,

第一份工5000元,一路努力,一路搵工,一路到五年前找到現在這份工入職8000元,到現在已經有不錯的收入,

我覺得已經非常好,我真係覺得自己好好運,公司非常好,同事又好,老闆又好,

可惜做了一年終於被債主找到了,那時只是想,不想影響公司,一係再走,一係同公司坦白,

我選擇了同公司坦白,非常感激,老闆不但無話我,更借糧給我攪破產,到現在..咁我就過了四年了,心裡這刻感覺只是非常感恩.

我在破聯都一段時間了,頭兩年只是看看大家講什麼,到這兩年認識了破聯一班好朋友,非常開心,因當你曾經歷,好難信再有新的知心友.

在破聯,看到很多人生,有些人好積極,有些人好悲觀好想死,有些人只是想破產去逃避一切,還要想過以前生活.

積極嘅唔講喇,因為你已經懂了.

悲觀嘅.有時我會諗,駛唔駛死呀,有咩大不了呢,無論是否自己做錯而破產,都只是人生的低潮,況且無論怎樣,自己對自己做過嘅野都要負責任.

想逃避嘅,如果四年破產,你諗住可以逃避一切,繼續自己生活,四年後我相信你嘅人生係唔會改變,只會再一次失守.

想分享網上一些說話:生命沒有輸贏,只有值不值.....任何事,任何經歷,包括愛情,工作,不是得到,就是學到.

我這四年得到和學到都很多,非常感激.

最後唔開名喇.....非常多謝每一個破聯嘅兄弟姊妹,無論見過未見過,你們令我世界更精彩.

喂....下個月團年食飯喇,等版主開POST報名喇喂.

評分

參與人數 3城市人氣 +300 城市金錢 +200 城市魁力 +300 城市權力 +300 收起 理由
dopod123 + 100 + 100 + 100 + 100 咁都夠膽講!?你好嘢!
301 + 100 + 100 + 100 加油 !
japanesegirl + 100 + 100 + 100 + 100 講得好!好!好非常好!

查看全部評分

恭喜!恭喜!四年時間真的好快過!
恭喜周老闆,賀喜周老闆.......

等你攞埋張解破令,我地就會攞你命.......哈哈哈哈......
清風 發表於 29-12-2013 16:36
恭喜周老闆,賀喜周老闆.......

等你攞埋張解破令,我地就會攞你命.......哈哈哈哈......{:4_17 ...

咁都唔死得,條命比你喇..
The Journey of Life 人生的道路
{:6_372: }恭喜, 重新出發, 從心出發。
無得頂 ^^ 重新開始 繼續努力啦
總不能永遠在屋簷下避雨,
解決辦法總比困難問題多。
恭喜! 重新開始,好運繼續來
周同志

看了你这麽長的一篇心聲 我好 buy 一句 禍是自己闖 到頭來要自己解 我悲看一些人用了結自己作交代 其不明白週遭的傷心人有幾多 從你这一篇心聲 希望幫到D茫茫不知去向的人 有一个正確的方向 Waxchau兄  IOU
lulumason 發表於 29-12-2013 21:19
周同志

看了你这麽長的一篇心聲 我好 buy 一句 禍是自己闖 到頭來要自己解 我悲看一些人用了結自己作交代  ...

.....LULU兄,幾時去你屋企買醉
  解破開心  恭喜晒

周老闆好少咁感性

不過, 人生係咁, 老破唔係一件容易既事  希望大家都向前看, 唔好再向後看, 過去了就由它他她過去
smallcat 發表於 29-12-2013 22:26
解破開心  恭喜晒

周老闆好少咁感性

細猫兄,我不嬲都感性喎,只不過平時唔講啫,而家搵個好時間,一次過講哂

大家都向前看喇,時間好快過...
呵呵。 真係值得公起!
恭喜你,祝你未來繼續順順利利走過你人生
lulumason 發表於 29-12-2013 21:19
周同志

看了你这麽長的一篇心聲 我好 buy 一句 禍是自己闖 到頭來要自己解 我悲看一些人用了結自己作交代  ...

咁即是鬥慘?即是實有人仲慘過自己?
wahtung 發表於 30-12-2013 12:02
咁即是鬥慘?即是實有人仲慘過自己?

我唔係好明佢講乜,所以先咁問
繼續加油,
老破後另一番景象,
必定活得更精彩.