破產聯盟

查看: 5462|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

戶口凍結問題

各位位師兄師姐師姐們 我今日宣左誓 律師搞的 咁我見佢話去到頒令需時6個星期 咁我今個月都有返工 但份工係要戶口出糧 咁我本身恆身都有欠債..因為無還2個月佢已經凍結左我戶囗 上個月出糧已經被佢扣起晒 所以我即刻轉左中金出糧 咁今日23號 離頒令仲有6星期 我下個月7號公司就出糧 但我今日睇 佢話由入紙已經會開始凍結晒所有戶口  定係頒令就凍結 吾明 咁會吾會影響下個月出糧...同埋將來開新戶 恆身一定係咪無機會開到...開到仲會吾會扣起我糧嫁....
中銀出糧 打錯左字
中X依個新戶口(無欠債)應該到頒令果日先會凍結
恆X有牙齒印,頒令後開個新戶口/解凍中X好過啦
無債個D 有機會頒令後先凍. 就算凍左中銀都入唔到$. 真正幾時凍就真係無知.

你今日宣都要過6星期, 即係唔係過兩天入紙. 好慢囉.  催下佢啦. 其實宣完誓比6C簽埋名, 兩天後入, 都係4個幾星期就頒.

頒令後, 去痕身開個新戶口都唔係問題, 雖然你之前有欠佢. 開左佢係唔會扣你份糧架

欠一百萬 發表於 23-9-2019 19:38
無債個D 有機會頒令後先凍. 就算凍左中銀都入唔到$. 真正幾時凍就真係無知.

你今日宣都要過6星期, 即係 ...

咁我想問 就算4星期 咁我7號先出糧  應該未咁快凍?吾好意思阿 我都好多吾識 所以先咁多問題
Anmi2019 發表於 23-9-2019 19:35
中X依個新戶口(無欠債)應該到頒令果日先會凍結

我吾想做義工...已經要入學 驚驚
orz1211 發表於 23-9-2019 19:42
咁我想問 就算4星期 咁我7號先出糧  應該未咁快凍?吾好意思阿 我都好多吾識 所以先咁多問題  ...

放心啦, 你而加用中痕, 凍左入唔到$架.
欠一百萬 發表於 23-9-2019 20:17
放心啦, 你而加用中痕, 凍左入唔到$架.

另外都想問今日宣誓果時 我有5條貸款數 其一間係我係網上見到申請 咁申請果時 佢最後係叫我去另一間拎貸款的 係果間到簽文件 最後果日拎完貸款仲要返去本身申請果間比2千蚊佢 應該係大家講既扣底財。咁我填差邊間貸款既時候 我係填左後者果間 佢應該吾會當左係2條貸款嫁?因為當時我係係後者到拎到貸款既所以報都係報返佢間野既名  應該吾會係變左差2間財仔掛?
另外都想問今日宣誓果時 我有5條貸款數 其一間係我係網上見到申請 咁申請果時 佢最後係叫我去另一間拎貸款的 係果間到簽文件 最後果日拎完貸款仲要返去本身申請果間比2千蚊佢 應該係大家講既扣底財。咁我填差邊間貸款既時候 我係填左後者果間 佢應該吾會當左係2條貸款嫁?因為當時我係係後者到拎到貸款既所以報都係報返佢間野既名  應該吾會係變左差2間財仔掛?
邊間同你簽借款文件, 個間才是你的債權人
咁都好d 因爲底起我2千果間都有打電話黎 我驚會變左2條數...
Anmi2019 發表於 23-9-2019 19:37
恆X有牙齒印,頒令後開個新戶口/解凍中X好過啦

咁想問律師聽日入紙 而我宣晒誓 又可吾可以去開個新銀戶口 用來出今個月糧先 但會吾會被人告話我明明只填話有2個戶口 突然間多左一個出來又無報咁樣...
欠一百萬 發表於 23-9-2019 21:57
邊間同你簽借款文件, 個間才是你的債權人

咁想問律師聽日入紙 而我今日又宣晒誓 又可吾可以去開個新銀戶口 用來出今個月糧先 但會吾會被人告話我明明只填話有2個戶口 突然間又多左一個出來又無報咁樣...
orz1211 發表於 23-9-2019 23:01
咁想問律師聽日入紙 而我今日又宣晒誓 又可吾可以去開個新銀戶口 用來出今個月糧先 但會吾會被人告話我明 ...

呢個問題, 你自己衡量啦.

你去搜尋下, 的確有人咁做.

但我自己就唔會咁做. 過唔到戶, 入唔到帳咪由佢, 等頒令後我去開過新的, 然之後咪又可以入番帳, 提到$.
百萬兄,我同樓主都有差唔多問題,我20號宣誓,唔知幾時會凍結戶口,本身恆生出糧,但係恆生有卡數找緊min pay,都有報左比6c,咁趕唔趕得切月尾出到糧呢?
其實當有欠債嘅銀行收到你哋個破產編號,個銀行戶口好快就會被凍結,有機會有入無出/出入都唔得。

之前有同學嘅律師提議佢哋入紙後去永O開個新戶口作出糧用,等判令後喺份初步訊問表先填回依個戶口號碼。
Anmi2019 發表於 24-9-2019 12:06
其實當有欠債嘅銀行收到你哋個破產編號,個銀行戶口好快就會被凍結,有機會有入無出/出入都唔得。

之前有 ...

我個律師都係叫我咁做,叫我開個永O銀行入票先
其實唔一定去永O,睇噃有師兄去恆X開戶(無牙齒印),都開到,做到頒令先凍結,之後先解凍噃
Anmi2019 發表於 25-9-2019 11:01
其實唔一定去永O,睇噃有師兄去恆X開戶(無牙齒印),都開到,做到頒令先凍結,之後先解凍噃 ...

咁我想問下,戶口凍結左我仲登唔登入到網上銀行呢?