破產聯盟

查看: 2026|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

入紙後,出糧有問題

已經入左紙,工作係啲大公司,問左只可用緊中x銀行出糧
咁我申破前已開左個永0戶口,因為知中x銀行會出入都唔得,諗住公司出票比我可入落去
點知昨晚同個同事傾開,佢話以前入職時,戶口未開好,公司唔會出票,要一次過等下月戶口用到先將兩個月糧入落去。
點算呀?
唔知點解show唔哂啲字
假設公司真係11月尾先出返比我,我11月期間可否問人借住先做生活費,11月尾還返比佢? 但又話不可借錢,係咪真係冇情講?定佢一定會將我2個月既糧減左1個月生活費後,全部還比佢?我可以點做呀?
已經入左紙,工作係啲大公司,問左只可用緊中x銀行出糧
咁我申破前已開左個永0戶口,因為知中x銀行會出入都唔得,諗住公司出票比我可入落去
點知昨晚同個同事傾開,佢話以前入職時,戶口未開好,公司唔會出票,要一次過等下月戶口用到先將兩個月糧入落去。
點算呀?
樓主間公司,我覺得大極有限。

1. 明顯地犯法!2個月出糧?佢識法律?叫佢問清勞工處先啦!
2. 指定銀行出糧?叫佢問下公司律師啦!

答完。樓主去問勞工處,包你搞掂所有問題!

zls926 發表於 20-10-2015 07:43
假設公司真係11月尾先出返比我,我11月期間可否問人借住先做生活費,11月尾還返比佢? 但又話不可借錢,係 ...

但又話不可借錢,係咪真係冇情講?
1 破產後問人借錢,超過$50,只要聲明自己產已破.就合法.
而頒令前無此限制.
樓主試想,一個人就快病死餓死,問親朋借錢會犯法???咁o既法律係非常之不合理的...
香港的立法者仲未傻到呢個地步.
2 照計就好多人試過無問題.但秋後算帳的可能性一樣有.
我睇法係借左先.佢追到先再拆招.到時咪最多落水狗講價!!!!
admin 發表於 20-10-2015 08:49
樓主間公司,我覺得大極有限。

1. 明顯地犯法!2個月出糧?佢識法律?叫佢問清勞工處先啦!

ARM BOR!!! 間公司犯哂勞工法..
我諗樓主同會計傾傾, 咁公司咪犯左勞工法???
ADMIN/ ACCOUNT/HR D 阿HEAD 都唔敢講俾老細聽就拿拿臨開票!!!!!!!
除非...除非...個間係亞視黎....
flypig 發表於 20-10-2015 09:21
但又話不可借錢,係咪真係冇情講?
1 破產後問人借錢,超過$50,只要聲明自己產已破.就合法.
而頒令前無此 ...

樓主可以借,但唔可以自已還!

即是無得還 (呢4年),咁你朋友點會肯借呢?

我都打過好多大公司。真係堅大的。

我記得有次人事部講,用邊間銀行出糧。咁我講,我無喎,我得呢間,我唔想再開 account,用番佢得唔得?
佢就轉口話得,不過會遲一日出糧。
人事部只係服務其他部門。當然佢地想懶,唔做野,但係我唔肯,你都要就範。唔係你同我阿 head 講,因為唔用指定銀行,所以要炒我羅!
admin 發表於 20-10-2015 09:41
樓主可以借,但唔可以自已還!

即是無得還 (呢4年),咁你朋友點會肯借呢?

唉!!!!! 我破後都問過朋友借錢.
flypig 發表於 20-10-2015 09:59
唉!!!!! 我破後都問過朋友借錢.

好羅,你終於好番,唔失憶啦。

咁,你爭我個 2千萬美金幾時還先!
admin 發表於 20-10-2015 10:02
好羅,你終於好番,唔失憶啦。

咁,你爭我個 2千萬美金幾時還先!

HEHE!!!

2000萬美金!!! 我解破後立即再遞FORM, 債主只填你個名
一次生兩次熟......
係大陸公司,少少野都要問啲乜總物總。唉…我再搵個相熟既同人事部商量啦