破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

供公積金

我係供公積金的,申請老破後會否通知公司我老破左,
問公積金啲野或者想攞公積金啲錢黎還數嫁?
21.        問 :        破產人的公積金將會如何處理?          答 :        破產人的公積金會被視為其資產的一部分,但須視乎個別公積金的條文而定。                    
破產者在破產令頒布前積聚的公積金,的確是會隨著破產令的頒布而被破產管理署充公!   就算當時署方並未強行充公,但必會發信通知公積金受託人凍結破產者提取公積金的權利!故當有提取情況發生時,受託人便會知會破產管理署,和按其指示將公積金權益上繳給署方!   但祇限破產令頒布前和破產期間累積的公積金款項!  當破產期滿後存下的公積金會屬於已解除破產者身份的人所有!署方不能強行充公以償舊債!   
有案例。教師的公積金被充公。破前與破後都係,不服上訴。結果係,破前到破期間都被充公。破後所供款得保。有案例有link有真相。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20090815/00202_032.html
我也是公積金,我的個案是破處通知銀行沒有通知公司
另四年之後,巳發解除破令,因公司layoff,  銀行通知了破一處,等左四個月破產release 我全部公積金給我!但以我所知每個官做法不同,靠彩素
我就見月結單冇咗啲公積金。打去問主住。佢都唔想理。只係話擺埋咗一邊姐。我想再問佢都趕收線。
樓主要睇番公積公的條文。

因為間間唔到,有的公積公寫明,未退休/羅個時,未屬於顧員。