破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新手求助

本人月入18000-19000左右
欠邦x 230000
兄弟 230000
大陸銀行 10000

現每月要還1萬2千幾,未計銀行min pay ,冇斷過供款,死撐

老婆冇做嘢,有個仔2歲幾,就讀書,兩個都未係香港人,同父母住,父母冇做嘢,要供養,想問下各師兄,搞產破成功機會高嗎?

同我最想問係兄弟會唔會一定追數?我唔想搞到公司同屋企,因為父母唔知情,亦唔想搞到上公司,因公司對呢種情況好敏感

如果我呢個case破產後要還錢的機會高唔高?

希望各師兄解答,謝謝

唔好意思睇錯左,你要搵各位師兄/姐幫手
父母冇做嘢,要供養

有無ASSET?
你住私人樓定公屋?買定租?
洋樓,父親名下的
tommyliu24 發表於 15-10-2015 16:18
洋樓,父親名下的

搞申破只要資不抵債就可以.呢方面同屋企人有無水無關.你可以放心.

至於拎唔拎到供養費就好難講.
最近有人話無查,只見到 ID CARD 副本就批.
但如果一查,受供養人有 ASSET,就未必批.

你照 APPLY,到時睇命水.

不過你可以報大D 水電 GAS 家庭MEALS 之類,到時話呢個TERMS 係唔駛俾租...唔係將你掃地出門,
你出面租金都要......

GOOD LUCK!!!
點樣先為之有asset?同埋兄弟財仔係咪屬於二線?申破期間係咪一定會搞嘢?
Asset 呢個字你去經濟課本搵搵吧!不過樓宇就一定係asset.
理論上,你父有自置物業,要供養不易。至於兄弟,頒令後就唔會煩你,但申破到頒令我唔清楚。請其他的巴絲打幫忙作答吧!
根據你所講:都仲頂到MIN PAY即係都OK不過接近痛苦級
你"舉手"當然可以啦!所有問題即時解決!
邦x  HK$230,000
兄弟 HK$230,000
大陸銀行 HK$10,000
你搵到HK$18,500假設"舉手"後主任批你每個月要還HK$8,000(最壞情況)
HK$8,000 x 48個月=HK$384,000
現在負債HK$470,000 - HK$384,000 = HK$86,000還少左8萬6千
當然我都估唔會批你還HK$8,000咁多。但是我唔係主任所以我都係估算
你屋企人有樓,對於買樓呢個問題對於你黎講,唔係咩問題。所以破唔破真係無咩所謂。
我估IVA你都可以成功。DRP都可以。
行邊條路都可以通羅馬!
你揀邊條路都好,咪搵中介幫你解決問題!搵左真係死路一條!