破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

年報問題

請指教!

本人跟主任;月入萬六多;太太亦為破產人仕;有一子及一女。

問 1〕本人將於四月份交第一份年報,但於一月份有花紅出(多3.5份人工)’請問是否可在四月份的年報一起報(不現在另外申報)?

問 2) 本人在破產時寫每月開支時為兩萬多;是多於入息(太太沒有收入);我可否以兩萭這數字去計全年的開支總數(主任沒有與本人談過每月生活開支)?

問 1〕本人將於四月份交第一份年報,但於一月份有花紅出(多3.5份人工)’請問是否可在四月份的年報一起報(不現在另外申報)?
           當然可在四月年報填埋;
          但亦會被"主任"通知上繳多少 !
         (事實上,如你冇轉過工的話,主任早已心中有數)

問 2) 本人在破產時寫每月開支時為兩萬多;是多於入息(太太沒有收入);我可否以兩萭這數字去計全年的開支總數(主任沒有與本人談過每月生活開支)?
         年報乃年報,
         無須清楚列明每月開支.
         "超於收入數"於理不合,亦不應該免抽稱.
         收入 = 開支.結餘0 最好.

*出花紅後,酌量消費"必需品",
保留單據於年報show埋為上策也.
多謝

但亦會被"主任"通知上繳多少 (會是全部?)
wilson5612 發表於 24-1-2014 11:35
多謝

但亦會被"主任"通知上繳多少 (會是全部?)

"主任"自會通知你上繳多少,
絕大機會不會全數 !

祇供參考.
我主任跟,上個禮拜打俾主任報出左雙糧,要全數上繳!!!我批既生活費都係高過收入,佢話唔係全年咁計!!!苦.....
kei997 發表於 24-1-2014 13:01
我主任跟,上個禮拜打俾主任報出左雙糧,要全數上繳!!!我批既生活費都係高過收入,佢話唔係全年咁計!!!苦..... ...

問下主任,申請一些家庭用品又好,攞番一兩千過年又好,主任應該OK喎,如果OK,佢會叫你寫封信申請架喇.