破產聯盟

查看: 14235|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

解令後N年, 收到MPF 話要收攞我D錢

我已經解左令好幾年. 依幾日收到MANULIFE 信. 話佢地收到破產受託人通知. 要把我"自願性供款" 拎走(得1K 都冇)

好奇怪. 有冇人有依D經驗? 供款係破產前的. 奇怪是解令咁耐先搞

推薦
superlemon911 發表於 22-1-2014 20:40
嘩,即係到65歲mpf會無錢攞返?係味禁既意思

唔係, 依家講緊係 自願性供款個部份

強金係有"強制性"供款5%  多過5%部份"額外供款"就係"自願性"供款個部份

你"強制性"個部份係唔攪得你架wor, 如我無理解錯

即係, 你1萬人工, 你比500(強制性), 公司比500, 你想供多D, 比多200, 咁呢200就係"自願性"供款

檸檬怕乜, 大不了老公比多D你  你有老公牌強制性供款比你

無錯 !  發表於 22-1-2014 22:33
回復 支持 1 反對 0

係真唔係呀?   你之前係外判跟?  理論上MPF係唔動得你架wor  

如果動得, 就破產期動左你喇, 使鬼破產後, 仲要破產後幾年先出手?

以下來自 亞老虎網解答 破產強積金疑問

正常情況下,強積金是不會被破產管理署充公的!

祇要你在破產期間,並未到法定提取年齡(即六十五歲),個人亦無以任何其他理由,提早領取強積金(如永久離港,不再工作等),則在破產期滿後強積金可以全數保留,破產令解除後不論何時提取強積金,都不會被破產管理署追討和充公!

這是破產法例和強積金條例中清楚列明的,並無灰色地帶存在!

但假設你在破產期間到達提取強積金的法定年齡,破產管理署便會強制你提取強積金權益,並上繳給署方抵債之用!所以如真在破產的四年間到六十五歲,可算非常不幸是無法保留強積金的!

再假設你在破產期間,不智地以其他理由提早領取強積金,那便會失去強積金條例的保障,取得的強積金權益將會被破產管理署充公!所以千萬不要在破產期內自行提取強積金權益!

所以強積金會否因破產而被破產管理署充公,要視乎在破產期間有否提取強積金,不論是因到法定年齡被強制提取還是個人理由提取!

簡單地說,祇要在破產期間無提取強積金的機會和情況出現,則可以待破產令解除後永久保留強積金權益!  
我还有NNN 年才到提取年齡. 我諗重点可能是那筆"自願性" 供款.
我刚网上查了記錄, 好似真係被人拎走左.

我奇怪是做乜唔係破產期. 而係解令N年后........哇. 我仲諗住想供D 自願供款添.....
樓主呢份"自願性供款"可能不是"MPF"強積金;
係咪舊式"公積金" ?

仲有,
係咪剛剛轉過工 ?
是現行MPF. 不是旧式P FUND
現行的MPF. 可以作出"自願性"供款的

我轉工了好幾個月. 這個有關係???
Failure 發表於 22-1-2014 13:38
是現行MPF. 不是旧式P FUND
現行的MPF. 可以作出"自願性"供款的

無錯,
問題就在你一轉工後,
對方至可 take action 郁.

無論MPF;或公積金,乜金物金"自願性供款"部分,
老破時已經凍結及移離不屬於你,
但礙於條款,
如你一日仍在該公司工作;
一日破署(任何受託人)皆不能提取.
換句話,你解破後仍在同一公司工作,
合約條款受法律保障,
該筆已"充公"款項,對方仍未到手.
現今你已經轉工,佢當然明正言順"充公".

301 正是這"受害者";
解破後仍在同一公司捱.......
301 發表於 22-1-2014 14:01
無錯,
問題就在你一轉工後,
對方至可 take action 郁.

姐係我呢世都做番同一間公司份工先可以"保得住"份mpf ??
哦. 原來如此. 我一直都覺得奇怪明明自願性有筆錢. 佢地都唔拎走. 我仲以为佢地嫌少錢添

照道理, 做同一份工到65岁. 果部份已經唔屬於自已吧.
到65歲一樣無,
講左已經不屬於你嘛!
或可叫係你的有名無實資產。
有關方面循例通知你,祇是手續上而已。
所以大家有時留意到有啟事:
十多年前已經解破既現今才攤還債款!
樓主,你果D錢應該係"自願性"供款嚟嘅,而呢類供款破署係一定會充公用作還錢,而且係唔會理你係咪現公司嘅強/公積金,而我就係咁比破署充公咗筆"自願性"供款強積金啦,都成百幾蚊架,呵呵^^
301 發表於 22-1-2014 15:04
到65歲一樣無,
講左已經不屬於你嘛!
或可叫係你的有名無實資產。

如果我頂到65歲﹐佢會唔會計番利息??
superlemon911 發表於 22-1-2014 20:40

係,
講清楚 d,
係無左老破前個d.
現今供緊既.. 65歲時有.
masaki 發表於 22-1-2014 14:15
姐係我呢世都做番同一間公司份工先可以"保得住"份mpf ??

強金係有"強制性"供款5%  多過5%部份"額外供款"就係"自願性"供款個部份
smallcat 發表於 22-1-2014 22:18

咁我明白了~~ 原來我一直都係供緊5%既強迫既
我初時仲以為會拎我果D強迫去還錢