破產聯盟

查看: 25581|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

新人有關11年前咭數突然收到申請財產扣押令及破步產令既信

各位好...小弟前日收到叫X洲信貸監察既信....話代表中國X盛金融X貸控股(我第一次聽呢間公司,亦感覺好奇怪)追數,7日內繳清..否則會發出傳票,申請財產扣押令及破產令等法律行動!!

我無直接打去X洲信貸監察,上網搵倒X盛金融X貸控股聯絡,打去問咩回事!!問我有無爭渣X bank同安X既數....安x無...渣X bank既就有...不過已在11年前還左(依稀記得)!!跟住X盛金融X貸控股話,渣Xbank個邊賣左佢地既壞賬盤比佢地公司,我問佢地幾時賣架..無講!

小弟02年最后爭既渣X  既約9 仟幾咭數還左(自從前日收倒封信後搞到我而家都唔肯定咁, 唔知當時有咩出左錯,又咁多年咩記錄都無晒啦)...個陣之後完全無收過渣既任何一封信/聯絡啦.....04年搬左屋....但到左2013年8月倒, 收到渣打寄來既要求更新住址同電話等聯絡資料既信,因為我一直無用渣戶口,所以無理...當時只係奇怪點解有我住址同埋要求更新住址呢??!! 以下希望以各位大哥既經驗同知識, 幫個大忙...明燈指點.....急....萬謝!!

1) 如果02年咭數當$9,500計算, 以各位大哥既經驗同知識, 至今連息估計要還幾多???...同埋有無得flight????

(如果$35,000或以下...可以即還...好想早D解決了事...好煩...假若要更多既話,我就真係無辦法啦, 唔想搞到破產,我層樓03賣, 居屋... 仲有五年供, 但二按!! 所以債務重組...無可能!!  以前咭數已清, 雖然先兩年亦還埋Promisx(無其他銀行/財務公司數), 但信貸記錄不良, 所以財仔/銀行會唔批, 我老婆無做野,個仔得兩歲半,9月要讀幼稚園啦...亦了解朋友們方面工作同經濟狀況..無可能....唉!! 以為還埋Promisx就鬆晒 ....點知渣X bank呢條02年$9,500數....我只係怕得出來條數太大...唉!!)

2) 假設02年個條$9,500真係無還, 04年搬之前,即年半期間,都無收過渣既任何一封追數信, 到2013年8月只收到要求更新住址同電話等聯絡資料既信, 及到前日收到X洲信貸監察既信, 咁算唔算過左追數期??????...疑問既係, 點解到而家才以發出傳票,申請財產扣押令及破產令等法律行動名義咁樣來追我!??!

3) 如果由以明日15/01/2014起...以大家既經驗計...估計法庭會幾時/幾月倒正式頒令我破產/扣除財產呢!!???...在法庭上...我仲有無得flight既餘地/空間!!???

煩請各位大哥大大比少少耐性細閱以上, 多方面比多少少寶貴意見同指示小弟...火急......多謝!!!

推薦
matt1628 發表於 15-1-2014 23:27
Admin..... thks!!

今日打左去渣Xbank咭中心既貸款部問…職員(我估係唔高級)…話:
今日打左去渣Xbank咭中心既貸款部問…職員(我估係唔高級)…話:

1) 2002年我張Manhattan
Card$17,532未清…同年Manhattan比渣Xbank收購左…渣Xbank以"撇帳賬戶"狀態HoId住左我筆数!…直至2012年11月28日…渣xbank將佢地既撇帳賬戶賣比中國X盛金融信貸控股有限公司!而中國X盛金融委託亞X信贷監察寄信來追数(就係上星期
- 申請財產扣押令及破步產令既警告信 ~ 簡直係用時間來迫我)!

2)
職员話揾晤倒我最後一期還錢記錄..同埋03至12年前期間追我数既記錄(佢又補充話渣X當時05年搵過我(一間高寶信貸)..但搵唔倒,
可能去左我舊地址...所以渣X bank設定為"撇帳賬戶" ~ 個陣時我已搬左兩年,電話都轉左)!…佢仲話..就算假設我想還…都唔清楚入渣Xbank
既Account 定中國X盛個邊!

3) 我問佢..條數17,532...假如無比中國X盛金融收...係渣X
bank收既話...個數最終會大約係幾多倒...但佢講唔倒...唉!!

好煩......我而家都唔敢直接打去X盛金融個邊...唔知點flight....個息同行政費肯定高過渣X
bank好多...可能由17,532 變 十幾萬...死得!!

各位大哥大, 請意見指示下....下一步驟我點做....多謝!!

1. 你唔駛同一篇文, post 咁多次。
2. 你肯定還左 慢黑 修數未。
3. 你睇下S打的回覆,佢都話左 "職员話揾晤倒我最後一期還錢記錄",即係佢自已根本唔知你有無還晒錢未!自已紀錄都唔齊,就先屈人爭佢錢!
4. "同埋03至12年前期間追我数既記錄",連有無追過你都唔知。

咁你驚乜?

拿,呢度係唔會教你走數。一定唔會。有的話,我會 ban X 左佢。

首先你要想清楚你有無還晒!

老實講,我個人覺得你有還機會好大!

有邊個銀行會唔追數?就數合拼,個 credit card center 都會維持運作一個時間。而係 02-04年,都無追過你,而你同時係有清其他數。

一個普通人去清數,又點會揀剩一間唔清?又唔搬走?情理上唔通。第2,當年,佢地無追過你。銀行方面行動上都講唔通!你 04 年先搬走,2年,大佬!

如果你想清楚係無還,咁你就去同佢講數。

佢 話有可能 05 年追過你!即係有可能根本無追過你!

回復 支持 1 反對 0

收數好似唔可以過 7 年

冷靜 d,佢問返你轉頭有冇爭,你唔覺得有古怪?

佢話你爭就係?你唔叫佢出示“借據“先? 都係果句,如果一人一句,你話清左條數,佢話你冇,咁佢憑乜野話你冇先?

其實你而家要冷靜D,第一、查你當年係咪有條數未找,無理由人打來問你就信,
其次你連有冇找過都唔記得!?甘你收到"正式"信未?當對方講真,上門收數甘咪報警先,
首先知道對方是否白撞?另外人問你野你可以唔答,咪咁易容信人。

你去所謂欠債銀行問,你有欠款一查就查到……特別係你想還錢,一定答你。
同埋封信講到幾誇大,都唔一定代表會咁做,乜都有得傾,如果你唔認,佢吹你唔賬,
但明顯……你中左招。

而事實真相只有你知佢知,所以……自己諗下可以點做。

tu 有還完貸款記錄(簡單顯示貸款已清)  以前我睇過我tu 還晒錢好似會有一行記錄你clear 左, 唔知我有無記錯
依家有好多呃人既案例 你都係先冷靜處理
smallcat 發表於 14-1-2014 15:59
tu 有還完貸款記錄(簡單顯示貸款已清)  以前我睇過我tu 還晒錢好似會有一行記錄你clear 左, 唔知我有無記錯 ...

攞左份TU, 如附圖...請睇圖...比意見...萬謝!!!

1) 中國X盛金融信貸控股, 12年12月12日比環聯既資料...想問...."該賬戶過期欠款金額最多為 $17,532" .........$17,532 定義係2002年渣X bank既欠數(本身應該係$9,500) ??? 定係中國X盛金融接手X bank後(假設係2012年12月接手)既欠數???..同埋唔知道 $17,532 有無計埋利息???

2) 我只係怕$17,532 會由2002年起計息,而唔係2012年起計, 咁就要破啦..唉!!!......12年..洗唔洗10萬呀???

3) "撇帳賬戶" ---係迷好大件事架....介定左"破產狀態??

4) 林住聽日先打渣X bank問.....希望各位大哥大幫下比意見同指示步署點做...聽日下午2 點前啦...萬謝晒!!

5) 依家淨係剩番渣X bank喱筆數...真係唔想死係佢手上...先幾年好辛苦先還清其他數, 睇今日份TU既信貸評級為"H"...乜都做唔倒啦...咁底!!

多謝各位幫忙!!!

點解貼唔倒圖既???
貼唔倒圖???......煩請各位照看字解答...唔好意思....多謝晒!!!

攞左份TU, 如附圖...請睇圖...比意見...萬謝!!!

1) 中國X盛金融信貸控股, 12年12月12日比環聯既資料...想問...."該賬戶過期欠款金額最多為 $17,532" .........$17,532 定義係2002年渣X bank既欠數(本身應該係$9,500) ??? 定係中國X盛金融接手X bank後(假設係2012年12月接手)既欠數???..同埋唔知道 $17,532 有無計埋利息???

2) 我只係怕$17,532 會由2002年起計息,而唔係2012年起計, 咁就要破啦..唉!!!......12年..洗唔洗10萬呀???

3) "撇帳賬戶" ---係迷好大件事架....介定左"破產狀態??

4) 林住聽日先打渣X bank問.....希望各位大哥大幫下比意見同指示步署點做...聽日下午2 點前啦...萬謝晒!!

5) 依家淨係剩番渣X bank喱筆數...真係唔想死係佢手上...先幾年好辛苦先還清其他數, 睇今日份TU既信貸評級為"H"...乜都做唔倒啦...咁底!!

多謝各位幫忙!!!

1 要債權人申請老破﹐係呢個科林好多人的夢想。
因為可以省番餅幾。人地竟然大大聲話破你﹐應該
查過家宅﹐知道你有層樓。
2 你死口話無呢條數。因為佢同CHXXXXXX 買壞帳﹐
有時佢ADMIN 都有排搞。你可以問番佢每筆所謂數的日期﹐
幾時借的呢??你死口話搞錯。
3 大家爭持間﹐即係準備去講價。但千祈要行左2 先。
4 可以搵6C樓﹐CHECK 一下對方有無係呢6年間TAKE 過ACTION﹐
詳情下個LINK 俾你
根據香港法例第 347 章《時效條例》第4條「有關合約及侵權行為的 訴訟以及某些其他訴訟的時效」,民事索償的追溯期限為6年 ,即提出訴訟者必須在事件發生後6年內作出追討,否則法庭不會受理

但……

法律界人士梁永鏗表示,雖然《時效條例》規定,債主不能於 6 年後再 向債仔追債,但並不代表能成為債仔避債藉口。因為只要債主於 6 年內 曾採取法律行動追討,即使債仔其間不斷搬屋避債,債主便不受該條例 所規限。

何謂法律行動,如債主於第 5 年第 11 個月入稟小額錢債審裁處 ,又或其間向法庭申請代替通知命令(substitute service order),於法庭認可報章刊登欠債聲明,事後債仔若仍未有還款 ,債主便可向法庭申請判令,判債仔須繳付債項,這樣便不受 《時效條例》約束。

而且萬一超出 6 年時限 ,受《時效條例》約束,只代表債主不能透 過法庭追討,債主仍可私下以合法途徑追收;而且若債主能證實債仔刻 意避債,如不斷搬屋,其間又在多間銀行有欠款等,便屬刑事罪行 ;且債主亦能引用《破產條 例》申請債仔破產。
轉帖:depressman

不過ching 你要緊記 !! 唔可以告你 (或無法律基礎去告你) 並唔代表 "唔可以追你" 特別係合法地追你 ! 法律無講過話一定要有法律基礎去告你才可以追你

當然如果佢地係不合理 或 作非法行為 你可以申請 禁制令 禁制佢去穩你 !!! 老實說 佢地一定唔會告你 否則6年前以經告左你 !!

而家個問題係你會否再去避債? 如果你唔想再提心吊擔 !! 其實去破產係上策 !! 不過為左11萬破產其實好唔著數 !! 我建議如果你真係打定輸數去破產, 你可以試下先入紙申請破產

再同銀行傾 !! 叫佢waive 曬你d 利息 同比你分期還 !!

睇唔到你乜圖, 其實你有TU, 有無睇到邊D數還左?  我以前記得係有可以睇到, 因為我拿過report 3次

如果你唔肯定, 咁打去銀行查睇下點

如果唔得你又急, 咪搵會計師樓(我指係攪債務重組個班, 唔係一般會計師樓) 或律師樓去check, 衰在收費咁解

了解清楚係你既數先再想點做 因為你都唔記得有無還清

你張圖POST 唔到出黎﹐
你可以去 呢度開一個A/C﹐如下:
http://www.picoodle.com/
然後將 photo 條LINK POST 出黎

睇睇呢個環聯既 參考表, chan tai man

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

報告內都幾清楚你之前既 借項攪掂未, 如以下兩圖

你點擊個圖就會放大, 好清楚的

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
N年前,有個會員都係咁,後尾都搞左,好大機會係銀行系統出錯。我記得應該都係 AX。AX 當年,我記得都係賣左比X打。
1. 02 年爭 95002. 你還左 (應該,或者)
3. 04 搬左,由 02 年到 04 年,你肯定無被人追數
4. 13 年有人追數

我從我個人經驗同埋所見所聞,我從無聽過有人爭銀行錢,尤其是卡數,超過兩個月都未還,銀行方面唔會不停咁追你數。所以係表面上來看,我個人覺得你當年係應該還左。我從未聽過有人爭卡數,唔會比人不停咁追!

當時,個個會員後來搵左銀行,確認左銀行出錯!當時佢都係無任何證據,因為隔太耐,無可能會留低D副本。

你可以諗下,有乜情況下,欠銀行卡數,唔還兩個月,會唔會無人不停追你數?你話無,都無人會信!
1. 你一開始還,無論小小,分期定點樣,你係法律上來說,已經可能已經認定為同意左你有呢條數未還。
2. 樓主留意,我地係破產論壇,你的情形其實同我地的宗旨無乜關係。
3. 你當年係未重有爭其他銀行數?

比幾個實際例子。
1. 我自已的。幾年前,有銀行打比我,話我爭佢 500 卡數!我同佢講,呢張卡,我從來未見過,我都無可能申請一張 500 的 credit limit 的卡。如果佢證明到我有申請過,我還!結果好明顯,銀行出錯!
2. 我個 friend,10 多年前,爭銀行卡數,還淨 8000。跟住走左佬。前一年,佢心血來潮,同銀行講數,還左 9000。清晒。

睇你嘅講法, 追你嗰個自已都唔淸唔楚, 連追幾多錢都冇提, 邊使理佢? 等佢哋再有行動先講。
按30%計, 11年大概廿零倍。不過呢樣一定有得傾, 真係要俾嗰時再講。我有個朋友5年數只係俾多三分一。定D嚟。