破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有關於破產中途工作問題

請各位師兄幫幫手

想問下我破產果時係因為失業破產
之前都有講過 係3個月內都有借過
但想問申請破產期間 如果我搵到工 要點做

同埋如果我搵到工係出現金支票 咁其實係咪可唔報上去
因為唔經銀行 ,咁樣我知法律上係唔得 但聽人講好多咁樣都得
但大前題 假如公司要幫你供強積金? 咁佢地會唔會知 因為強積金無得呃人5%就係5%
或者有冇師兄試過或者知道佢地會唔會去check或者有冇辦法/方法令公司唔好 供強積金 麻煩晒
推薦
wl02280234 發表於 13-1-2014 12:16
我而家呢間就係一間外判既公司 不過都要供強積金 有冇報稅就唔知

咁假如佢批我生活費8千既 我返足工一個月 ...

同你供得強積金點會唔同你報稅?

收入報少就一定唔得,你話返少的工搵少的唔使還錢,當然無問題,完全合法。

怕只怕你係呢 4 年習慣左,解破後想搵多的都有心無力,呢個先至係問題。

作為一個過來人,奉勸閣下好好想一想未來的方向,唔好白白浪費左 4 年光陰。

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +5 收起 理由
wahtung + 20 + 20 + 20 + 5 講得好!

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

師兄,呢d嘢無得呃人架,你公司有老強,咁即係又會有報稅啦,你咁都仲想呃人......諗都唔好諗呀,死硬架!!!
你公司係唔使同"其他公司"供強積公嘅。
或者有冇師兄試過或者知道佢地會唔會去check或者有冇辦法/方法令公司唔好 供強積金 麻煩晒

除非你朋友開一間公司,間公司成為你公司的外判,SERVICE 係派你去你公司度工作....
不過要兩間公司搞埋呢D野.
你都係算吧喇!!!!
我而家呢間就係一間外判既公司 不過都要供強積金 有冇報稅就唔知

咁假如佢批我生活費8千既 我返足工一個月有萬二三左右

咁我專登射波得唔得?或者同上邊傾下我月薪一個月只會返20日 咁樣有無問題?
絕對認同樓上稍兄所講,唔好為咗唔想還錢而搵少D,記住一樣嘢,我哋應該為將來嘅幸福而想,唔係為呢4年唔想還錢而諗.雖然如果而家搵多D可能都要還多D,但係當過咗呢4年後就係自己錢,你自己諗吓啦!!!
“犯法既野,我地係唔會做嫁“