破產聯盟

查看: 1766|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

雙糧問題,希望主任跟開有經歷題分享下?!!

我係主任跟既,第一次黎緊出雙糧,但我而家每個月既收入都低過批既生活費,我想博下問主任可唔可以將雙糧除返12 個月計算,有無師兄可以分享下??
推薦
我重有兩個月吾夠解破,我係外判根,依四年外判都無正式同我傾過生活費,之前三分年報都係一條大數申報。
回復 支持 1 反對 0

應該可以交年結都係全年總收入來計算,你全年總收入除返12個月吾過批生活費就無問題。
Ching~請問你幾時頒令?因為我頒令成兩個月,主任都無搵過我傾生活費。
我都係主任跟, 過去三份年報都係花紅,双糧跟人工一條總數上報.
就快第四份年報都係念住一條總數上報.
其實年報表收入一欄亦冇要求花紅及双糧要分開上報.
bb123 發表於 12-1-2014 23:10
我重有兩個月吾夠解破,我係外判根,依四年外判都無正式同我傾過生活費,之前三分年報都係一條大數申報。 ...

跟老外都可以每年一條大數申報,唔洗月結好少見喎,你太好彩啦
我當年係直接外判比會計司樓,可能我無肉食
我9月頒令既,10月就已經打俾我話唔洗還款,跟住好快就寄文件俾我寫明晒邊樣野幾錢,總生活費係幾多!!
siesiuy 發表於 12-1-2014 22:39
我都係主任跟, 過去三份年報都係花紅,双糧跟人工一條總數上報.
就快第四份年報都係念住一條總數上報.
其實 ...

係你主動問主任定無問就每年年結先俾總數主任??我睇舊post話4年後先同你計數,到時就麻煩,所以想問左先,費事有咩三長兩短
kei997 發表於 13-1-2014 11:15
我9月頒令既,10月就已經打俾我話唔洗還款,跟住好快就寄文件俾我寫明晒邊樣野幾錢,總生活費係幾多!! ...

師兄,我都係9月頒令喎,當時我都有問過主任洗唔洗還錢,佢都話唔洗,但係就從來冇講過批幾多生活費,亦都冇寄過嘢比我喎...
我都係主任跟,仲有唔夠半年就可以解破,但從來主任都冇搵過我傾生活費,
我只係每年交一份年結,對上3年從來都冇人提過生活費有幾多,
可能我一家係低收入家庭掛
我都未倾生活費,ching你—家幾多要供餋,月入報多少?
作為參考

唉,打左去俾主任問雙糧可唔可以除返12個月計總收入,最後答案係唔得,仲要即時入全數俾主任!!!灰色新年!!!我想試下再打去問主任,公屋房署做左審查,合格左,上房署網睇左進度,仲爭5000個號碼,應該今年內會上樓,可唔可留返d錢黎用,如果最後真係未上到樓先入返數俾主任,大家點睇??