破產聯盟

查看: 13312|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

已有臨時破產令 但有間仍繼續追 請問應怎處理?

已有臨時破產令 UA同邦民打黎都好好語氣話唔會再追我
但有間FINANXX ONX就好似收數公司咁不停追我還錢(收到令後剛好有期要交 但律師叫我唔好交)

我同佢講 係破產管理局叫我唔可以還 而且我銀行戶口已被凍結 D錢根本郁唔到... 同埋我還錢比債權人要向上申報
但呢間公司都係繼續叫我還錢 請問有無師兄可以教我點做 快崩塌
之前借錢都係為左做D小生意 我都唔想攪到破產 搵到份新工但唔夠比 連食都無得食 我都有努力過還 但真係還到就黎死
本想重新做人 但偏偏呢間公司都仲唔放過我 HELP!!

301按: 蔽三個字母,係人都知邊間.

推薦
301 發表於 9-1-2014 18:56
http://www.cr.gov.hk/tc/public/docs/ml_licensees1.pdf

咁九既 佢放個錯既係網站
回復 支持 0 反對 1

1 錄音:記住問佢代表邊間公司,佢又係邊間公司,佢叫咩名
2 去警署備案
呢D錢你一還就犯了例.不能還的.
佢地打黎只係靠嚇,你已經有檔案編號,問佢地攞個Fax機號碼Fax你張呈情書比佢地,之後唔聽佢地電話就ok。
呢間係近幾年新派網上貸款為主,
可能對象乃年青人,
網上廣告極多.

頒令前佢仍有權追你;
但你亦有權唔還.

個個必須忍受這灰色時期也.

當然滋擾過分須報警處理.
但多數屬雜項備案居多.
301 發表於 7-1-2014 11:05
呢間係近幾年新派網上貸款為主,
可能對象乃年青人,
網上廣告極多.

當我拎左正式的破產令後 會唔會再追我嫁日 T_T
syuku 發表於 8-1-2014 13:16
當我拎左正式的破產令後 會唔會再追我嫁日 T_T

正牌財務機構梗係唔會再追,
有正式"破產令"即財政已被接管及受保護.
再追違法也.

但財仔或黑財則難講,
所以借貸都要正派d好.
師兄 FinanXX Xne 唔係正牌財務機構?
301 發表於 8-1-2014 13:49
正牌財務機構梗係唔會再追,
有正式"破產令"即財政已被接管及受保護.
再追違法也.

師兄 FinanXX Xne 唔係正牌財務機構?
301 手頭無佢牌照號碼,唔肯定。。。
但即使有正牌之'財仔',
亦會有過分行為,
佢祇會説'交'了出去外判做,
佢唔理喎!
唔該晒師兄 佢有牌照 放債人牌照號碼 409/2013
不過聽人講係爛仔收數咁 我都係搵方法還左佢先
ching同樣問題~ 我覺得呢間野好大膽
係用自己手提電話打黎恐嚇
可能佢就係知你借錢唔還身有屎 都唔敢同佢玩
因為本身已經麻煩 都吾會再想搞大件事
但話晒都係有牌既公司 而唔係太過份既話 都唔應該去到咁既火位
syuku 發表於 8-1-2014 21:17
...

你以進入破產情序,你還比佢就犯法了。錄音,報警備案啦。
...

你還得幾多單??
我識人做收數,佢講法係全港銀行財務都係幫趁個幾間.
佢可以收HSXX,CHARXXXXXX,HANXXXXX etc, etc, etc.....
只要你俾左一單,因為你係犯法,就以此為痛腳俾佢叫佢同事收你第2單.
如果你俾得到,根本唔需要老破.

欠錢只係錢債問題,你一還錢就犯法了........
邊有得還?
仲有,今日香港收數,一般打電話靠嚇.
你一老破,9成9 打多幾個電話嚇一嚇你. 紅油都費事.
香港有長者俾個賊打電話迫佢代個仔還債,唔係就打佢個仔.佢立即過數.後來想下,原來佢根本無仔.
上面係上年的新聞.

你都係冷靜先!!!
wl02280234 發表於 9-1-2014 00:37
ching同樣問題~ 我覺得呢間野好大膽
可能佢就係知你借錢唔還身有屎 都唔敢同佢 ...

個張電話卡黎架姐,大把太空電話卡喇.....你最緊要錄音,一定要逼/誘佢講出邊條數幫邊間公司追討..

對白可能如下:
對方:XX剷,DLLM H,你再唔還就老少平安...
你:唔好意思,你係邊間公司
對方:你心知肚明喇
你:你唔講我點知.你講邊條數??我欠10+間銀行,個個打黎追數都唔講,咁叻中左6合彩喇....

如果佢有恐嚇字眼,你呢D債仔,一報案/備案對方就CLOSE FILE 了
...

http://www.cr.gov.hk/tc/public/docs/ml_licensees1.pdf

放債人牌照號碼  3231/2014   

多謝各位師兄指點 暫時佢都未打到去比我屋企人
佢真係好有耐性咁隔日打黎同我傾計
下次我知道要點答佢啦!!
希望快D到月尾拎埋個正式破產令
syuku 發表於 9-1-2014 23:38
多謝各位師兄指點  暫時佢都未打到去比我屋企人
下次我知道要 ...

律師叫你唔好還, 好明顯話你知根本唔使驚, 用爛仔就報警

佢地追數唔會玩大的, 玩大對佢地無好處, 一登報紙仲鬼有人敢同佢地借錢  雖然未必報紙開名, 但玩咁大個臭左個名好快傳出去, 依家你都好少見報紙有追數淋紅油呢D, 因為依家好多大廈都有閉路電視, 除非佢出入著到木奶衣咁姐, 佢地都係追數, 玩咁大對佢地有乜好處, 但嚇你就一定會,

唔嚇你唔通一早打比你, 老細: 食左早餐未啊, 未食唔得架, 餓親唔好

一定係 乜生: X你老佛夜個水母, 你當我流架 (其實真係當佢流), 你信唔信我斬叉燒咁斬八你 (真係斬就唔會通知你啦) 你今日唔還我淋你  (淋咯, 反正屋企無沐浴露, 買埋開埋樽真係唔該晒)

以上純熟虛構, 如有雷同實屬巧合
syuku 發表於 9-1-2014 23:38
多謝各位師兄指點  暫時佢都未打到去比我屋企人
下次我知道要 ...

但記住任何打電話來追數既都用手機 錄音 (問佢姓乜, 聯絡電話, 乜公司), 佢在電話恐嚇你都有證據在手  去到警署備案阿蛇都有野跟