破產聯盟

查看: 2347|回復: 55
打印 上一主題 下一主題

好煩惱,關於生活費

本人月入45K,父母無做野,有老婆同個女,老婆有做野

由於有層樓同老婆聯名,每月供緊25K
同埋老婆為我借過一筆P LOAN,每月需要還款12K

未入學前,我每月都用自己錢去還老婆依筆LOAN但入學後,我人工唔可以比佢拎去還,所以佢要自己還,但佢份人工根本攪唔掂

問題就黎

層樓雖然暫時係破產管理處接手,但又唔知幾時傾點處理,同埋依家市道差都唔知岩唔岩價賣 (因為聯名,老婆有權唔岩價唔賣)
所以未處理前,我同老婆都要繼續住同供......

傾生活費時,係咪唔會預我留一筆錢去供樓? 如果唔比,咁太太根本供唔起,層樓由銀行收?
定係我同對方講,可以當成租金? 因為我可以返屋企同父母住,但象徵式都要比租金,咁樣得唔得?

水費 $500
電費 $500
煤氣費 $500
稅款 $650
工人 $2500
供養父母 $8000
供養子   $10000
上網費 $250
手提電話費 $400
膳食 $4000
交通費 $500
衣服剪髮鞋 $2000

生活費共: $30000
剩返既上傳: $18000 左右

咁樣你地覺得對方批唔批?
上面清單仲未計租金.....

我只係想佢可以批多d生活費,減輕老婆負擔

推薦
回復 支持 1 反對 0

菲尼克 發表於 6-9-2023 19:07
聽你咁講...好似受託人好似當我單身咁批.. 只係多左個供養仔 個幾千蚊
咁我最終可能得個皮幾野?  姐係差 ...

破產後移民再找工作..不返香港
菲尼克 發表於 6-9-2023 19:09
想問下租金係咪實報實銷定係有限?

如果我出去租  一定租間大 岩小朋友多D活動

點會枇咁多比你去租,最多咪萬零蚊
凍結你戶口,你點出糧,點賣樓,點拎錢走啊
都無哂錢移得去邊,最多咪走返大陸
差人過百萬 發表於 7-9-2023 11:43
個老婆都為你借筆錢同你還債。依家搞埋破產,樓都將會比人收都未離開你,你都應該感恩啦。你手都舉埋有本 ...

移得去邊,大陸掛
square3207 發表於 7-9-2023 18:24
有層樓其實唔應該入學。你供晒層樓一半都唔係你。你唔供又銀主盤。到你日後有錢買返一半都要市價買。好唔化 ...

如果有樓賣左清得到就唔會入學,2019 係最後最易賣樓的時機,依家我見好多人移民咗英國都要盡快賣樓,否則就要交資產稅。由上年美國開始加息,香港依家都唔會太容易賣到樓。我唔敢話香港樓會大跌,只不過覺得唔會再咁容易有大升幅。好明顯唔樓主唔係欠好大數都會唔會叫家人出面借錢。
square3207 發表於 7-9-2023 18:24
有層樓其實唔應該入學。你供晒層樓一半都唔係你。你唔供又銀主盤。到你日後有錢買返一半都要市價買。好唔化 ...

樓主一定係行到絕路就算賣樓都搞唔掂啦,所以我諗樓主宜家層樓已經唔重要,預左無
有層樓其實唔應該入學。你供晒層樓一半都唔係你。你唔供又銀主盤。到你日後有錢買返一半都要市價買。好唔化算。
傾唔掂數唔簽名咪凍結你戶口搞到你冇得出糧
想做返個人 發表於 7-9-2023 00:01
師兄,我好明白你既心情,唔好怪我講野直接,因為受託人比我更串更直接,你當然可以發晦氣啦

但其實你知 ...

樓主又一個自我中心的人,要全世界都圍住佢轉的人。有家庭仲要賭咁大,破產唔係債仔避風塘繼續享有之前生活。樓主要走數一早走路依家話賣樓走路?一入學就會冇得賣樓,老婆為樓主借錢但換來可能都係欠債,如果處理不當又可以步向入學的道路。只可以祝樓主好運!
菲尼克 發表於 6-9-2023 19:09
想問下租金係咪實報實銷定係有限?

如果我出去租  一定租間大 岩小朋友多D活動

租大同租細都好,租金唔係你交幾多就批返幾多俾你㗎,入咗學,生活環境,水平自不然會同以前唔同
想做返個人 發表於 7-9-2023 00:03
成日話咩家事 佢覺得唔合理就唔批
咁每個家庭情況都唔同  佢點可以話咩合唔合理

雖直接,但中point~
菲尼克 發表於 6-9-2023 21:46
我破左產 樓又會無
我都無野好輸
傾唔掂就唔簽  再傾唔掂就交比法庭判  

唔好意思,的確係咁,合唔合理係佢地講,唔係你講,你係度講得服我地無用,只係以過來人話你知,你有部分報既支出,係唔合理同非必要
我破左產 樓又會無
我都無野好輸

師兄,我好明白你既心情,唔好怪我講野直接,因為受託人比我更串更直接,你當然可以發晦氣啦

但其實你知唔知,你到時係可以唔簽唔上繳架,但受託人會凍結你既戶口,令到你出唔到糧,到時你連呢份45000既工都會無埋

D人唔簽唔上繳既玩法係佢地索性唔做野,或者搵一d出現金而僱主又唔報稅既工,破產期最多係8年,到時你點都解破

咁我想問你有冇呢個覺悟?唔好唔記得你仲有個女,係咪真係可以咁灑脫?

當然你可以移民啦,但唔係齋得個up,你係真係有本事移民既話,宜家就移啦,破咩產,直接走數
我破左產 樓又會無
我都無野好輸

以過來人黎講,而家你頒左令根本無得拎錢走人就算。
如果你未入學就可以咁講,發晦氣說話無意思。
菲尼克 發表於 6-9-2023 20:09
我爬過文
見好多師兄話傾唔掂生活費就唔好夾硬簽  大9對方話唔簽
有時傾左幾個月先傾得成

戶口唔係你唔肯簽名先封㗎喎,你頒左令,你名下銀行自然收到通知然後就會封㗎啦
Keep 住update 呀
想做返個人 發表於 6-9-2023 20:21
係實報實銷,但你破產仲要住得咁大咁好咁貴,亦都係有權唔批足俾你,記住破產係走投無路既選擇,必然係要 ...

都已經唔係奢侈... 單身就話無咩所謂
依家有大有細有老  講緊生活 唔係生存..
所以我會企硬
想做返個人 發表於 6-9-2023 20:25
事到如今講黎都無用了,但我諗樓主跟硬外判

因為賭錢而破產呢啲不恰當行為實俾銀行丟你去開大會跟李周/ ...

我破左產 樓又會無
我都無野好輸
判得唔岩  我咪拎錢移民走人  一蚊都唔會比佢

搵 301 搞既舉手