破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於生活費問題

本人已申請報產,9月12日會頒令,我今日收到三姓文件連26頁,不過未收到破產署封信,所以未知跟外判定主任.
我想問關於生活費問題,我一個月人工19K左右,因為我已經離婚同有一個小朋友,法庭已頒令贍養費要俾$8000/月,有法庭正式文件.
而我要供養父,因為父過左65,而且無野做,想問下生活費會唔會批得好緊?所有開支係唔係照寫就得?因為開支正常會超過收入,謝謝!

想做返個人 發表於 27-8-2023 22:35
有單照寫,正路會批既,不過會問你點用到咁多

明白,即係所有有單都照寫就可以,除左個人膳食同雜費可以寫大小小,等佢減之外,謝謝!
pandaz00 發表於 27-8-2023 22:20
明白,$1000應該係水電煤加埋,如果有單係唔係照寫,實報實銷?定照寫$1000等佢減?

...

有單照寫,正路會批既,不過會問你點用到咁多
想做返個人 發表於 27-8-2023 18:54
要睇跟邊個,跟外判既話,2000家用唔批,個人膳食4200,一個月電費1000蚊咁貴?點用法? ...

明白,$1000應該係水電煤加埋,如果有單係唔係照寫,實報實銷?定照寫$1000等佢減?

夜校果d唔洗講出嚟,唔會批你,你爸爸過左65歲有生果金4千零蚊一個月,家用唔會批俾你
要睇跟邊個,跟外判既話,2000家用唔批,個人膳食4200,一個月電費1000蚊咁貴?點用法?
我9月中頒令,今日收到26頁要填, 我想問下關於開支咁填得唔得?
間屋係我屋企人租,佢地負責簽租約的,唔係我名,但我父親已過65同無野做.
我想知我咁樣部生活費,破產官會唔會批我?
我搵$19,000一個月
$8000 (贍養費,已有法庭命令)
$2000家用
$5000(早午晚三餐)
$1000 返工車費(因為要過海返工)
$4000租
$1000電費
$200家庭上網費
$300電話費
$1000雜費(屋企日用品)

另外我有返夜校,有學費單,如果填埋要點寫,係唔係寫親戚資助? 謝謝解答!
差人過百萬 發表於 18-8-2023 20:53
你19000 - 8000 得返11000 有機會連上繳都唔洗 。

應該得一萬,因為要扣MPF