破產聯盟

查看: 9858|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

破產戶口解凍要幾耐?

各位師兄
我幫朋友問個問題,
1.係咪申請破產交左表之後, 即日就可以申請解凍個戶口?
2.解凍之後係咪永久可以使用?
3.由申請到真正解凍大約要幾耐?
4.戶口凍結後, 公司還可以入錢落去嗎?
5. 凍結戶口係咪只係拎唔到錢? 入錢就無問題?

多謝師兄回答!
推薦
happy2000king 發表於 26-8-2016 12:01
樓主 ! 如果你渣X 戶口出糧 ! 凍結左係錢同票都入唔到, 因為我之前入票,點知頒令冇耐兼過左節數時間,最 ...

頒了令,有機會係 出不到入不到.
申破到頒令的戶口涷結,非破署要求.所以有銀行不涷,亦有銀行可存不可提,有的不可存不可提.
而頒令後,破署要求所有銀行涷結戶口.所以二者有所不同.

至於終銀,則申了破幾日,就出不到入不到.
回復 支持 1 反對 0

flypig 發表於 29-8-2016 12:52
NG....
所謂解涷有兩種:
申破到頒令--一次性解涷戶口:

今日打俾外叛,佢話下星期等佢通知我,我就話一封解凍信唔晒要等好耐呀,跟住先肯講等上面簽名!
happy2000king 發表於 29-8-2016 12:28
我係 6C 搞破產 ,但 外判同我講解凍要等通知 ,我上論壇個個話 好快! 所以 真係唔明 ...

NG....
所謂解涷有兩種:
申破到頒令--一次性解涷戶口:
排期3星期(由法庭收到到申請開始計)
2 頒令後:解涷信.
好快!!! 見到主任外判,即日可以搞定.
flypig 發表於 26-8-2016 12:11
要排期,唔係你想出就出架.
如果幫趁6C 就叫佢搞.
如果自己搞就要:

我係 6C 搞破產 ,但 外判同我講解凍要等通知 ,我上論壇個個話 好快! 所以 真係唔明
flypig 發表於 26-8-2016 12:15
頒了令,有機會係 出不到入不到.
申破到頒令的戶口涷結,非破署要求.所以有銀行不涷,亦有銀行可存不可提,有 ...

唔該晒CHING
happy2000king 發表於 26-8-2016 12:01
樓主 ! 如果你渣X 戶口出糧 ! 凍結左係錢同票都入唔到, 因為我之前入票,點知頒令冇耐兼過左節數時間,最 ...

唔該C HING
happy2000king 發表於 26-8-2016 11:31
我 都係渣X出糧,要三星期咁耐,咁月尾份糧咪要下月尾一齊出

要排期,唔係你想出就出架.
如果幫趁6C 就叫佢搞.
如果自己搞就要:

銀行戶口解凍
1)        前往同層LG1 105室的無律師代表訴訟人資源中心,索取空白的傳票及誓章。(無律師代表訴訟人資源中心辦公時間為星期一至五上午8時45分至下午1時及下午2時至6時,星期六暫停)
2)        你事先需預備好你需解凍的銀行戶口資料。
3)        在空白表格上填寫破產申請編號(XXXX/2014)、破產聆訊日期、需解凍的銀行戶口資料、解凍金額、金額來源(如薪金、綜援、傷殘津貼等)、本人或本人及家人等資料。
4)        將填妥的傳票及誓章交至同層的159室作登記及核對文件,並於118室進行宣誓。
5)        宣誓之後帶同申請傳票及宣誓書往同層的108A室窗口,交給職員作申請聆訊日期之用。(108A室辦公時間為上午10時15分至下午1時及下午2時至3時,星期六暫停)

申請解凍銀行戶口人士需知的各項步驟
http://www.judiciary.gov.hk/en/crt_services/courtforms/hc/pdf/unfrozen_bank_account_guidance.pdf

樓主 ! 如果你渣X 戶口出糧 ! 凍結左係錢同票都入唔到, 因為我之前入票,點知頒令冇耐兼過左節數時間,最終銀行退回並寄番支票俾我

我 都係渣X出糧,要三星期咁耐,咁月尾份糧咪要下月尾一齊出
flypig 發表於 24-8-2016 22:50
1 是
2 非
3 3星期。我係指 一次性解涷信

唔該晒C HING
1 是
2 非
3 3星期。我係指 一次性解涷信
4 水查手丁, 我記得可入不可出,即可
5 4 已答
cl475867 發表於 24-8-2016 22:00