破產聯盟

查看: 5961|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

可以點好

本人差痕身卡數145000過仲3萬信用額145000裡面有5萬幾分期未出哂

每月只靠老公7000家用
加1800傷殘律貼找min pay
每月遲找10日左右,
張卡下年4月就到期,我驚到時痕身吾續卡比我
到時全數我同我老公都真係無能力還
如果到時真係吾續卡比我,
而我都還min pay有半年時間申請破產
會吾會一樣被告我欺詐無能力還仲碌卡?

Kayin123 發表於 18-11-2015 19:51
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay ...

我無爆額, 破前半年仲FULL PAY到, 因為一直借出面D私人貸款, 痕生2張卡比我用都盡, 係最後再借唔到貸款, MINPAY左2個月, 直情再還唔到, 我當時仲覺得4 5年內可以還完, 但我又失埋業, 所以2期無交去左收數, 咁我就申破了, 痕生2張加埋我都只差10萬咋, 就算加埋其他都係廿幾萬...
但我屋企都出去借左錢比我還學貸先, 因為我破左產的話, 筆數會去左呀媽到, 仲已經去埋小額, 所以我依家做野都要比返一半錢佢還~~
屋企能幫都幫左, 只同我講, 一早同佢地講, 就唔會搞成咁, 佢地都勸我破產勸左一年, 我哩一年都以為能捱過, 4 5年好快者, 點知都唔得
其實我都係頒令左無一個月, 只係我好耐以前就成日上黎睇, 我當初最擔心的, 都係電話... 因為問左電話公司, 死都話要卡過數, 我咪個個月早少少入數先, 又真係得, 所以我就無咩其他野擔心
Kayin123 發表於 18-11-2015 19:51
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay ...

我就係去到盡。物去盡仲可以碌咁好?其實我想想下,身痕信用卡好似唔係120k 數,係200k 數。宜家真係唔太記得喇。要搵番d 文件。
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay
請問你地係米同我一樣都
aiai6020 flypig
Kayin123 發表於 18-11-2015 13:18
請問吾搵律師樓自己申破,過程大約幾耐?
屋個到我一陣打去問下三姓律師意見 ...

由填表到宣誓到有 FILE NO.,你預10日喇....
其實有時會快D,有時會慢D..

我成日話,搵人申破又好,自己搞又好,先睇清楚要填咩,好好準備要交咩上去.
因為就算律師搞,佢都只可以問你拎資料,而填上去.

請爬文,會員破產流程 (2013年 12 月)
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82
flypig 發表於 18-11-2015 13:01
如果我住甘間公屋
本身係我名,之後老公決定買
就轉左佢業主佢名銀行借錢供

請問吾搵律師樓自己申破,過程大約幾耐?
屋個到我一陣打去問下三姓律師意見
Kayin123 發表於 18-11-2015 12:34
本來未開post前個心都好慌,
而家得到甘多會員解答,
個心定少少,多謝你地細心解答

如果我住甘間公屋
我同小朋友係戶住
如果我申破會吾會比痕身收屋架?

簡單D,你先生有物業.幾時轉名做業主呢??? 照睇應該係 婚後買入.

據呢期版友講,有個案 會要求你賣樓去填數...但呢D 野好 SENSITIVE,你不如搵個律師問下喇.
佢地係專業.道聽途說,不穩妥.最多只可為 參考之一小部份.
aiai6020 發表於 18-11-2015 12:22
我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外, ...

上庭號稱半日.其實去到行行企企,快的 2粒鐘之內搞掂......
Kayin123 發表於 18-11-2015 12:19
你欠身痕甘多錢,甘你破左佢米追到你傻?
你破前卡數係米都一直還甘min pay?
請問你申破需吾需要取消埋手 ...

數就未追過,轉PL 就好多電話.
基本上 MIN PAY 準時,有時遲3/5日,但佢罰息都有數.
另外 OD LINE 70K+有時遲交MIN 2/3 WEEKS.....但都係細數.....

我差唔多1號要交MIN, 7號左右申破.先發制人麻.

手機,如果你欠錢又想走數就報埋上去.
如果想續用,根本俾 CASH 就OK....
aiai6020 發表於 18-11-2015 12:22
我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外, ...

本來未開post前個心都好慌,
而家得到甘多會員解答,
個心定少少,多謝你地細心解答
想請問多兩個問題
手提電話費需要取消嗎?
如果我住甘間公屋
我同小朋友係戶住
如果我申破會吾會比痕身收屋架?
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:42
請問你係搵律師行定自己申請架?想知大約要幾多錢,同埋申破手提電話費洗吾洗當債務取消埋架?
好多謝你 ...

我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外,我頒令到依家都只係有交文件同開戶口接觸過主任,所以其他野都唔清楚。不過,你最重要係定啲,萬事都可以解決
flypig 發表於 18-11-2015 12:06
身痕係我老破之前 半年,不斷有 OFFER 叫我卡轉 PL.
我當時無水,都諗住老破,所以無搞咁多野.
我欠身 ...

你欠身痕甘多錢,甘你破左佢米追到你傻?
你破前卡數係米都一直還甘min pay?
請問你申破需吾需要取消埋手提電話費架?
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:31
請問你都係痕身卡數嗎?最後你點解決債務問題牙?

我一破之了.當然我唔會為100k+ 老破喇.
不值!!!
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:55
岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額 ...

身痕係我老破之前 半年,不斷有 OFFER 叫我卡轉 PL.
我當時無水,都諗住老破,所以無搞咁多野.
我欠身痕唔少錢,一張 CREDIT CARD 125K.
加 current od line 70k+.差唔多 200k.
你呢d 情況,咩家用人地唔count.有工有得傾.傾唔到 pl 都有得去傾 iva.
無工哂氣!!!
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:55
岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額 ...

咁冇計啦!!!破吾破你自己決定
ken2542de 發表於 18-11-2015 11:50
你末停卡都可以同銀行傾下轉p-loan分期睇下得吾得喎!!

岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額
你末停卡都可以同銀行傾下轉p-loan分期睇下得吾得喎!!
aiai6020 發表於 18-11-2015 10:41
有上過門2次 好普通 絕對同電視唔同! 其實我見你的回覆,覺得你太緊張了,你應該放輕鬆啲,唔係就咩方法都 ...

請問你係搵律師行定自己申請架?想知大約要幾多錢,同埋申破手提電話費洗吾洗當債務取消埋架?
好多謝你地解答左我甘多問題,
連日來上呢個論壇得知原來銀行可以忽然收回借貸
就一直都好驚,破產又驚比人告
好在有各位解答我問題