破產聯盟

查看: 7475|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

入學前一問

大家好,我是一個準備入學的新生,有幾個老破問題想問下大家。

我先介紹一下我現在的情況。
我已經出現嚴重的資不抵債,唔老破都唔得。
我所結欠的款項如下:

AXXN: 數十萬
古錢銀行(獅子銀行二奶): 7萬
寶哥哥銀行: 1萬
前發鈔銀行: 2萬

加上讀書時向政府借的貸款40萬。

有幾個問題想請教下各位師兄。

1. 我服務的老細是要在古錢銀行中出糧,我爬過下文,發覺如果個戶口係一間你仲爭錢的銀行中,佢地可以直接扣你戶口入面的錢,咁樣是否都要頂硬上,繼續在古錢銀行中出糧?

2. 我爬過文,講申請老破的時候需要過往十二個月的戶口及信用卡記錄,如果不齊得唔得?

3. 有關借過錢的學生貸款,通常一般而言是貸款的學生老破之後,政府就會追個擔保人,但我亦看到有些說法,說學生貸款的供款可以列係支出一項上面(當然列入支出我自己還就最好),到底這個講法是否正確,又得唔得?

4. 其實從入紙到頒令的時候,如果通知左銀行或財仔,他們是咪會追錢追到你傻,我都是同之前的師兄一樣,驚被老細知。

5. 有關凍結戶口的問題,是頒令開始凍定是入紙的時候已經凍?
flypig 發表於 26-10-2015 16:57
破聯唔係得你一個要還學貸。未聽過可以將學貸報為生活費。究竟係唔係你律師朋友叻d,其實都有可能。記住 ...

我都唔是太相信這件事,都是半信半疑。
還是朝著無這回事處理安全D,費事搞唔掂。
truth 發表於 26-10-2015 17:05
我自己搞。
得Form 3 (即是得3版紙嗰份form) 嘅第一版有印章有No。

先打電話問債權人要fax幾號no. .貿然求其fax好易奶野。
因為唔係負責的部門黎手扔落垃圾桶。fax.完再call 債權人有無收到。
咁先叫safe.我搞左一粒鐘左右!!!
flypig 發表於 26-10-2015 15:37
你自己搞定律師搞?
前者就第一時間 CALL 佢地FAX 佢地,後者律師會FAX...
FAX 係俾 有印章有NO. 那一頁.

我自己搞。
得Form 3 (即是得3版紙嗰份form) 嘅第一版有印章有No。

flypig 發表於 25-10-2015 21:53
有關學生資助供款是否可以列為生活費的問題,因為我屋企人有些朋友是律師,言之鑿鑿說可以列為生活費。網上 ...

破聯唔係得你一個要還學貸。未聽過可以將學貸報為生活費。究竟係唔係你律師朋友叻d,其實都有可能。記住番黎講下律師朋友點睇。

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... age=1&mobile=no

truth 發表於 26-10-2015 13:29
明白哂, 飛天豬! 多謝!

咁即係一有number, 就應該主動即刻比佢地, 避免佢地轉左去收數部門???

你自己搞定律師搞?
前者就第一時間 CALL 佢地FAX 佢地,後者律師會FAX...
FAX 係俾 有印章有NO. 那一頁.

銀行內部都收數的過程好難講...無可能答到你...你拖幾耐???
女拔當然一線喇!!!
擔保人的定義係

當債仔還唔到錢,或者脫期等等

所以,當你筆學生資助還唔到,就會去左擔保人身上
如果佢都還唔到,就唔知點啦

因為出過新聞,話有成億的 bad debt 就係咁來

------------------------------

不過,當佢還到,但死都唔還

政府一般做法:
1. 凍結戶口
2. 通知老闆
3. 出律師信
4. 從戶口扣錢,工資扣錢

--------------------------

第 1-3 點,我相當肯定。
我未到還款日前,搵6c申破,即日入紙,第日已即fax no.比所有債權人,
當時只有一間大申旗下x基一收到fax就call我,話會告我欺詐乜乜物物,
但到而家成個星期,我一個追數電話都未收過。

flypig 發表於 26-10-2015 09:35
一般銀行只要俾到NO. 就無問題.
但無包單.因為 繼續被追的確有發生過.

明白哂, 飛天豬! 多謝!

咁即係一有number, 就應該主動即刻比佢地, 避免佢地轉左去收數部門???

銀行開始留言叫我回覆, 之前可能已call 過我但無留言; 應該仲係銀行內部處理中吧!?
無咁快轉出外判收數吧!?

未call 我嘅銀行, 係唔係應該主動打去佢hotline 問email address 呢?

獅子, 揸兜, 應該係一線啦, 咁寶哥哥, DGS 呢d係唔係一線呢?

求神拜佛唔好外判住呀!
admin 發表於 25-10-2015 23:12
又係個D朋友律C,中介。

講個時就識飛,真係做個陣就話之你!

咁都得!!!
truth 發表於 26-10-2015 03:44
如果我只欠銀行, 是否有number (未頒令) 銀行就唔會再追數?

或主動fax Form 3 第一版俾銀行, 銀行就停止 ...

一般銀行只要俾到NO. 就無問題.
但無包單.因為 繼續被追的確有發生過.

我舉例你就明白:A 問甲銀行借錢.甲銀行PASS 俾 乙收數.
甲通知銀行破產,銀行通知收數. 乙收數有 C,D,E 收數佬.佢地扮唔知
追到幾多得幾多.甚至 追到 5K, 1K 當做兄弟飲茶.

如果細數, 破署外判得閒同銀行慢慢斟都好難講.
佢地研究點追討呢5K所花的人力物力時間精神都係度.

總之一去到收數,就變得好複雜.
truth 發表於 26-10-2015 03:44
如果我只欠銀行, 是否有number (未頒令) 銀行就唔會再追數?

或主動fax Form 3 第一版俾銀行, 銀行就停止 ...

一 般銀行唔會追.但有例外....
如已交 收數佬.而公司與公司,部門之間,職員之間,有 TIME LAPSE.
另外,如ALEX 版友所講,由申報到頒令,追數係合法的. 此係法例.
如你只還債俾某個債主,理論上債權人有機被事後追討.....==>
但收 錢是合法的....佢地無犯法.
追唔追好難定段

咁就係睇佢一線定二三線囉
Alex2233 發表於 26-10-2015 03:29
NoNo

未頒令無話唔追得,因為你未正式係破產人士

或主動fax Form 3 第一版俾銀行, 銀行就停止追數, 我之前爬文好多都咁寫wor !?

由有number 到頒令, 起碼1-2個月, 如果仲追, 好難頂wor!!!
truth 發表於 26-10-2015 02:00
引述
4.入紙前唔好同任何財務機構講,入紙後有number你唔講都佢分分中知,當然你都有責任通知,一線不會 ...

NoNo

未頒令無話唔追得,因為你未正式係破產人士

但你亦都唔應該私下還錢,就有呢個矛盾地帶

正式破產人士先受破產法保護
admin 發表於 25-10-2015 23:12

多謝師兄提醒,這件事我會再去查證。
Alex2233 發表於 24-10-2015 16:17
1.你欠佢錢,佢又知你申破階段,未頒令,有權凍結,有入冇出

2.申破時係唔需要,頒令後約見主任/交文件才 ...

引述
4.入紙前唔好同任何財務機構講,入紙後有number你唔講都佢分分中知,當然你都有責任通知,一線不會再追,二三線有機會,追你,拋你,亂up24扮晒野話你犯法,再迫你還番d
引述完

入紙後有number, 唔係可以通知所有債權人(因你此後還幾多錢都係犯法, 佢地收到都要嘔番出嚟)??

所有銀行應該唔會再追數ga?

其實我唔明點解二, 三線財仔仲會追數落去? 如果佢地收到錢, 佢地都犯法ga!
flypig 發表於 25-10-2015 21:53
有關學生資助供款是否可以列為生活費的問題,因為我屋企人有些朋友是律師,言之鑿鑿說可以列為生活費。網上 ...

有關學生資助供款是否可以列為生活費的問題,因為我屋企人有些朋友是律師,言之鑿鑿說可以列為生活費。網上亦少部份資料說可以列為生活費,所以我先請教各位。

Link pls.

凍結多數有入冇出,唔通你有錢入落比佢食佢唔受咩

既然你別無他法出糧,一定要用果間,咁唯有硬食,解凍金額好縮骨,而且仲要等好耐,我當初彩佢都有味,即刻轉永燶出

至於頒令後,當然冇權郁你果個唯一的戶口,佢只可以監測,無權郁你一分一毫,透過年報同監測,你收入過高,都係要經你親手轉帳還錢,無得話代你郁手,文明社會講法治

當然啦,遇到d惡霸,我月入四萬,你叫我拎15000去還?你HI能左!彩你都傻,吹喇叭呀!

正常黎講佢唔可以用私刑,偷偷叫銀行過你數/凍結你

就算遇到呢d人,都要同法庭申請,話佢窩藏多餘財產不交還,法庭准許,就可以強行充公

冇得話粒聲唔出用私刑...