破產聯盟

查看: 10774|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

破產疑問

如果搞破產,問朋友借的數可報?問家人借的數又可報嗎?
orewa_j 發表於 17-10-2015 08:37
關於申請進修。其實進修只係一個必要經過的階段,我行業到左我這職位,要再升就必要進修。當然,如果這種申 ...

之前D師兄答左你 你想讀書除非你老細資助你 你自已出錢係無可能批
你想自己出錢就搞drp就唔洗批
關於申請進修。其實進修只係一個必要經過的階段,我行業到左我這職位,要再升就必要進修。當然,如果這種申請是奢想咁我就唔去諗住。一直都有這想,新老細亦近期同我傾。以我入息,其實點都要繳一大截,我想做drp架,不過兄弟話我數新唔肯做,要我供夠半年先。其實我計過,破同成功申請drp,我每供嘅數一定差唔多,只係期數長左,不過多左個老破名份。
orewa_j 發表於 17-10-2015 01:40
admin大人有什麼睇法?

睇乜野?
admin大人有什麼睇法?
Alex2233 發表於 16-10-2015 21:56
無乜可能批你讀書,

仔女既強制性教育就一定有得批

供養子女係父母責任。

有案例,去外國讀大學都得。
多謝alex師兄解答

基本上破產無限制你做既事情,過度約束都係違反人權同憲法

99%既野都做得,你旅行,讀書,有人請,去蒙地卡羅都得

雖然''冇權阻止你做果樣野'',但有權''cut你經費去做果樣野''

想從自己收入去提取/擴大支出額,

而做果樣野,經評核係非必要就唔得

例如你收入20000,生活費15000

你唔可以用多出果5000蚊去讀書,去旅行,去買首飾

除非你憑果15000,食飯又慳,搭車又慳,同包租婆上床搏番一個月租金,呢頭慳,果頭洗,

理論上係實報實銷,唔得,但你食飯搭車買日用品,做鴨都好,多數冇記錄冇證明,
批得你15000,就唔會反口,你冇用多過15000,亦唔會無啦啦查你,再cut你經費
我爬文睇到有破左嘅師兄師姐話破左可去讀書嘅?原來要有人俾錢先得……
orewa_j 發表於 16-10-2015 21:28
再次感謝flypig師兄。如果破後進修,可以claim全數?打算多讀個part time degree,畢業啱啱好解破升職。 ...

何謂claim 全數?當生活費??難難難!!!如果問有人俾錢你讀書就無問題。
orewa_j 發表於 16-10-2015 21:28
再次感謝flypig師兄。如果破後進修,可以claim全數?打算多讀個part time degree,畢業啱啱好解破升職。 ...

學費邊個出?

無乜可能批你讀書,

仔女既強制性教育就一定有得批

你大人大者走去讀書,擺明想claim盡佢,拎盡利益,可以進修之餘又唔還錢

破署點會咁益你,佢批銀行都會反對
個個計完支出有多淨就話讀書,咁咪個個都唔洗還?

銀行請埋你讀書?邊有咁大個灟洞比你玩

冇咁著數

個人意見,你問親d囉著數方法全部都太正統,

坦白d講即係太簡單太天真既想法

破產管理既過來人一早有晒方法應對

再次感謝flypig師兄。如果破後進修,可以claim全數?打算多讀個part time degree,畢業啱啱好解破升職。
orewa_j 發表於 16-10-2015 19:41
2條loan都供左1期,諗緊係咪多供一期比較好。    唉……咁啱有間公司向我招手,人工多幾千蚊,轉左多出來又 ...

你預計幾時頒令幾時上工。。頒令後加人工,同時可以去要求加生活費。
orewa_j 發表於 16-10-2015 19:36
本身同屋企住,搞單咁嘅野,應該要搬。這種情況,主任會接受嗎?有冇師兄有經驗?我有朋友願意收留我,攤分 ...

可以。水電不一定需要你個名。
1 保險受保係你應無問題。但請記得通知主任。2 兩老受益人係你,後果係有賠償上繳。而且,亦要知會主任。3 同樣要通知主任。一般供款人與受益人唔係你,問題不大。
2條loan都供左1期,諗緊係咪多供一期比較好。    唉……咁啱有間公司向我招手,人工多幾千蚊,轉左多出來又係上繳埋,好似冇咩意思,仍考慮當中……
本身同屋企住,搞單咁嘅野,應該要搬。這種情況,主任會接受嗎?有冇師兄有經驗?我有朋友願意收留我,攤分租金水電……        我知道要立租單之類。咁搬左出去,是否所有開支都唔再關我事?
orewa_j 發表於 16-10-2015 16:57
flypig師兄,多謝你的回覆。          我已決定申破,只是時間問題,因為爬晒470幾頁文之後,發現最好搜集 ...

供款人唔係你照計就無問題 不過最好申破時問一問6C
flypig師兄,多謝你的回覆。          我已決定申破,只是時間問題,因為爬晒470幾頁文之後,發現最好搜集多些証明,同埋申破時間盡量唔好離借錢時間太近……        另一問題,從爬文所見,1.我有份有儲蓄成份人壽,老媽係owner,受保人是我,供款人及受益人不是我,是否就沒問題? 2.兩老的保險,受益人是我都冇影響對嗎?3.我有份住院,也不是我供的,有沒有問題?