破產聯盟

查看: 13415|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

恆x銀行叫我破產

話說早幾日,恆x打電話黎sale我借錢…
跟住講講下講埋自己差貴公司同hsbc一共22萬左右
之後個小職員叫個super傾,super傾完又叫manager同我傾,傾到最後佢同我講,不如你做返個破產啦,又話介紹一間一直同恆x合作開既公司幫我攪破產。
我問佢幾錢到?佢話要$30000,心念邊有咁多錢,而且我見方間有好多都係15000左右
但我又傻下傻下聽佢講,俾佢幫我轉介。轉介左之後我問個公司叫咩名,個顧問就答我係《華爾xxxx事務所》
我上網搵過有哩間野,不過只得注册日期,仲要係2013年8月先注册,咁何來一直同恆x合作開呢?
琴日本身約左上去攪破產,但覺得收得貴又奇怪,所以冇去到,我就上左葉x鄧攪,而家都唔知用咩借口推左恆x個邊tim啦,又驚藉口講得唔好佢嬲起上黎唔知會做啲咩
bb_q_888 發表於 21-1-2014 00:17
你認為呢?佢仲有冇打來?
你可以參考264man講法。

我岩岩確實左銀行冇打過,佢地話幫我記錄在案,。如果佢地再打黎我知應該點做啦,多謝
wowwwtop 發表於 20-1-2014 10:45
食焦焦啦~-_-…佢話唔係恆心既電話呀…我係咪要去警署度備定案先呀~

你認為呢?佢仲有冇打來?
你可以參考264man講法。

咪上檔
而家好興用呢招,我開番個POST先
flypig 發表於 20-1-2014 19:25
你一係同佢地好FD,先肯送你一程..
一係你有ASSET,一係條數好大,如仁哥.
我破時餅幾野都無, ...

說來話長。
本來當日已揾律師申破, $3,000律師費都俾埋, 臨門一刻拍檔叫停, 話我一破產公司戶口會即停, 但佢仲有一堆交收未完, 要等等, 無奈唯有停步。
為免追數騷擾家人, 我一個人另外租咗一個住宅單位辦公, 亦通知哂所有債權人更改住址。我一個人絕對唔怕收數佬, 不過從冇人上過門。電話打嚟我都只係嗰句: 冇錢還。
正以為所有欠債會不了了之, 就收到當時往來銀行通知法庭已頒破產令, 唯一嘅個人戶口凍結。
埋哂單之後實在唔係欠好多。

你一係同佢地好FD,先肯送你一程..
一係你有ASSET,一係條數好大,如仁哥.
我破時餅幾野都無,CREDIT CARD 已盡,隔硬逼條千年舊數出黎.個債仔都係用CREDIT CARD OD..
當時,如果有債主見義勇為,你話幾好.
我本人已经正式破產一個月了,先前我都領教过這個自称獅子銀行的中介人
现在她都有跟進我的情况,我向她講朋友及家人幫我清晒所有数之後冇再打
电話來了(但如果她是獅子银行職員又点会吾知我破了產呢)
smallcat 發表於 18-1-2014 12:30
銀行叫債仔破產都怪怪地, 銀行只會叫人還錢, 哈哈, 叫人破產真係好過隱, 唔通筆錢轉左比冥都銀行 ...

成個老仟局啦,差20幾,叫你去破?

賣條數比數佬都即收3成啦,間銀行白XX咩,最後都真係老仟局啦。。。。。。

bb_q_888 發表於 20-1-2014 03:10
我建議你正式打去銀行問,確認電話是否佢地打出。但唔洗講破產,被得節外生枝。上年都有人自稱獅子銀行招 ...

食焦焦啦~-_-…佢話唔係恆心既電話呀…我係咪要去警署度備定案先呀~
bb_q_888 發表於 20-1-2014 03:10
我建議你正式打去銀行問,確認電話是否佢地打出。但唔洗講破產,被得節外生枝。上年都有人自稱獅子銀行招 ...

銀行好少主動幫人破產,因為佢地都要出破產費用。
除非查到你有$/有物業,用收數都無回復,甘米行法律程序。
銀行講到尾都係想賺錢,蝕本又收唔到數係唔會做。(除非有特別理由)

睇返你個post,你又真係幾儍,人叫你去破……你真係即破?
你有冇諗下諗破後生活?
wowwwtop 發表於 19-1-2014 21:34
係喎!死啦,佢都有權破我產?咁我係咪要快過佢破我產呀?
佢係介紹我去佢地既中介公司幫我做破產或者舒 ...

我建議你正式打去銀行問,確認電話是否佢地打出。但唔洗講破產,被得節外生枝。上年都有人自稱獅子銀行招搖撞騙,銀行亦澄清過不設電話推廣。叫人收到類似電話報警。

你現在都是差不多情況,你向銀行報左先,話有人推廣貸款攞左你資料。你擔心需要確認下!
其次對方打來,你都可以話唔想破,世上無迫人破產道理?又可以睇佢點講。
乜都推諗諗先,上來講又好、報警又得。
我建議樓主立即報警。呢件事可大可小。

一係你 6 定佢音,先報警。

因為你已經將你的嚴重的個人資料,透露比一個懷疑自稱代表銀行的人,佢可以利用你的資料洗黑錢,申請 credit 卡等等。到時你可能唔止破產咁簡單。
flypig 發表於 19-1-2014 22:26
銀行邊有咁好死破你呀?要俾皮幾野架...

咁耐得好少人無ASSET 又可以玩到銀行破鬼佢,一個叫梅X明,係梅姐 ...

仲有我。
wowwwtop 發表於 19-1-2014 21:34
佢係介紹我去佢地既中介公司幫我做破產或者舒 ...

銀行邊有咁好死破你呀?要俾皮幾野架...

咁耐得好少人無ASSET 又可以玩到銀行破鬼佢,一個叫梅X明,係梅姐個大佬.
應該玩到銀行火滾先明蝕多個幾都要破佢.
gamester 發表於 19-1-2014 12:27
銀行一祗有主動向法庭申請你破產,一係要你還錢.
銀行建議客仔破產,仲要介紹埋幫客仔搞破產既公司?
...

佢係介紹我去佢地既中介公司幫我做破產或者舒緩,我仲提供左我啲住址,電話,身份証,名俾佢tim家我真係蠢呀

sorry,唔該晒
flypig 發表於 19-1-2014 12:19
唔好POST PHONE NO. 你DELETE 左佢喇.或者用XXXXXXX 代表.

編輯修改咗
銀行一祗有主動向法庭申請你破產,一係要你還錢.
銀行建議客仔破產,仲要介紹埋幫客仔搞破產既公司?