破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於收入問題

我朋友問,佢正職加part time人功有2萬,旦part time人工個個月唔同,咁點報去收入支出果度,
佢未頒令,依家頭痛緊傾生活費寫幾多,定只寫正職個人工唔做parttime,旦咁樣佢又唔夠生活,因為佢一家3口要租屋,太太又係破產人士,所以唔知點寫好,可唔可以比d意見
佢問我如果十竹寫埋有做partime批左個額,批左如果要還錢,旦有些月份又冇partime做,咁樣係唔係超額個果月先要還錢,其他月份唔過就唔駛還呀
師兄,要點填真係冇法教你,但係可以答你嘅,就係生活費方面,例如:批你15000生活費一個月,如果你搵15001或以上就要還錢,如果你搵15000以下就唔洗還
再好彩D講,如果到時主任叫你1年先交一次數(即係年報),咁一年即係15000 X 12個月=180,000,如果你呢年內搵少過呢個數就唔洗還,搵多詔180,000就要還多出果D,例如搵180,500就要還500大元,如此類推...
kungfu 發表於 16-1-2014 18:03
實在冇法例點講, 按實情同接管人傾, 佢都係人一個啫。

"man"下手佢第日仲有求於我哩。佢又唔係上家, 我又唔係下家, 擔心條X。
實在冇法例點講, 按實情同接管人傾, 佢都係人一個啫。
佢係想問,有些月份多d有些小d係唔係只係多個果月先還
我就認為爭人錢要還係天公地道。將實情照講睇下可以點就心安理得。呢4年, 唔理批幾多生活費, 總會比破產前好, 起碼4年後係合法冇欠。一時緊D咪緊D囉。