破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

無錢為有靠自己~~破署過程1/2

首先,我想講有頭髮無人做癩痢。有好多人都會話搞到破產都係你地自己攞黎,我都唔會否認呢一點。但請明白呢個染點不只跟4年已是跟一世......

如果你都好似我咁無能力還債,無14000-18000 6C費,又怕收數公司上門.....你可以花少少時間睇下我既經驗。

13年10月頭就有想破既念頭,有打去6C行問過收費程序等等.....再上網搵料,最初都搵唔到破聯,但係我最心急既時候就搵到。
開始係破聯睇舊文,問其他C兄問題.....決定自己搞,就上破署DL 表3同28C,仲有註解(睇住註解填表)。http://www.oro.gov.hk/sc/publications/debtor.htm

破之前的準備﹕
>>>去積金局個網頁DL張查個人資料申請表http://www.mpfa.org.hk/tch/information_centre/forms/mpf_schemes/scheme_members/request_for_preserved_account_Information/index.jsp
       係28C內的C表其他資產部份係要填你所有既MPF的,但要寄FORM同ID COPY仲要等2個星期左右先會寄返你D MPF資料比你,如果你急就要親身去積金局佢PRINT比你,即日有,星期六唔開。

>>>我係破之前2個星期就係永燶開左個戶口,亦同公司轉左出糧戶口。<<<有傳佢係頒令之前都唔會凍結的。

>>>約明X幫我睇下我份表有無填錯填漏。<<<佢地唔收費用的,但呢個服務係星期2先有。明X唔會陪你去遞FORM同上庭。

>>>13年11月1日破署減咗價破費8000+1045堂費=9045 (6C約14000-18000)

>>>入定八達通影印用<<<我就係因為換左袋唔記得帶所以要買過張新,我真係好Q蠢。

>>>如果一直都無理屋企既開支,你就最好睇返近月既水,電,煤,差餉,管理費等等<<<明X話28C填呢D數係要除開你家中有幾多人有工做,例如差餉係700,你家中有2人有收入,你係填350。

因為字數超出5000字,請睇另一個POST....... 無錢唯有靠自己~~破署過程2/2

評分

參與人數 2城市人氣 +200 城市金錢 +200 城市魁力 +200 城市權力 +100 收起 理由
admin + 100 + 100 + 100 + 100 已加入破產需知
301 + 100 + 100 + 100 有用資料

查看全部評分

些些
正常都沒問題

都係多得覺位C兄C姐教路,已家都未知啱唔啱,如果順利頒令的話就証明以上嘢無錯。