破產聯盟

查看: 3679|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

已找律師行幫我搞緊破產’有啲唔明既可以請教一下嗎?

我今日已經去左搵律師幫我填好哂表’宣誓了’佢話今日或者明天就會遞上到’no.話最遲聽日有’我想問下大家餘下我有咩會做’個程序唔太清楚。另外遲啲係味要出庭’係基本定係佢有野搵你先出庭’呢啲律師係咪會代我出庭’我真係乜都唔知’希望有心人解答我’謝謝
推薦
正常來講... 經得律師搞... 佢地幫你入紙之後... 就會有個申請編號... 佢地會幫你通知你班債主話你申請緊破產... 你班債主就會停止追數行動... 如你需要... 亦可問返律師拎返呢個NO... 有時有D債主扮懵打來追你... 你就可以話返個no.俾佢地知...

仲有... 原則上... 你經律師樓申破... 佢地都會代你上庭... 你係唔需要現身... 正常上庭日就係頒令日...

以上所講係正常一般律師樓代辦情況... 你唔清楚應該問返你個律師... 因為你俾左錢... 唔使覺得麻煩到佢地... 你係有權問個清楚明白...
回復 支持 0 反對 1

劫後餘生 發表於 3-12-2013 00:55
謝謝大家,現在已經入紙左幾日,因為早兩日上唔到呢度,而家希望請教下大家,知道既就盡量答我幫幫忙,我個 ...

1 你先去老破署度,睇哂先.
填寫債務人破產呈請、破產令和資債狀況說明書的註釋
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm#6
個網好長下,大約係中間左右.人地解釋得幾清楚...

2 再唔明,請教會員HEIHEI,佢剛填完,應該記得

3 再有問題,問6C

謝謝大家,現在已經入紙左幾日,因為早兩日上唔到呢度,而家希望請教下大家,知道既就盡量答我幫幫忙,我個日比哂錢,律師就話第日幫我交去,再隔一日我已經有個no.但佢又比左份表我填,話遲啲有封信寄比我,我要打電話去約時間去交野同埋唔知做乜,佢比我個份表好像叫(破產人的初步訊問),我有啲問題唔係好識答,又叫填錯,請問我可以問返律師或問邊個好?大家可以幫幫我嗎?thx
冇錯,
經律C樓辦既最好凡事問下清楚,
呢度答你既Ching 祇是個别情況,
唔可以代表一定係咁。

俾左C樓費用佢,
理論上四年內(正常)佢必回應你,
(其實好多師樓都設有免費諮詢。)
劫後餘生 發表於 28-11-2013 11:31
請問包一堂既意思係咩.係唔係即係如果破處個邊有問題要我出庭律師可以代我出一次??THX ...

個堂指你唔駛上COURT 等頒破令.
但間間唔同,有D 唔包
劫後餘生 發表於 28-11-2013 11:29
CHING,但律師行個邊仲未比個臨時破產令我,佢尋日幫我填完表宣左誓跟住就走得,佢話下午幫我交表,或者今天 ...

我都唔係咩CHING, 我將於12月先頒令,過幾日6C會寄份文件副本給你,有上庭日期......
flypig 發表於 27-11-2013 23:57
一般起碼包一堂﹐
但因為太多6C行﹐不一而足。
不同收費亦有不同服務。

請問包一堂既意思係咩.係唔係即係如果破處個邊有問題要我出庭律師可以代我出一次??THX
hkstyle28 發表於 27-11-2013 22:48
依家等排期日子...

CHING,但律師行個邊仲未比個臨時破產令我,佢尋日幫我填完表宣左誓跟住就走得,佢話下午幫我交表,或者今天去.我好唔好打去問下佢呢,定係等佢打比我好呢.THX
一般起碼包一堂﹐
但因為太多6C行﹐不一而足。
不同收費亦有不同服務。
你應該問下佢地有咩要注意。
依家等排期日子...