破產聯盟

查看: 4669|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

想搞破產

大家幫幫手睇下我做唔做到老破?
爭U仔財仔20萬,姨昂15萬,花其4萬,獅子5萬,成40幾萬數。月入萬六,而家還min已經叫救命,想問下大家如我申請老破,u財仔會上黎騷擾我家人嗎?最慘d數係近半年,都係個人大哂賤格。如果申請去6c搞定自己搞好?
推薦
除非做得太難睇, 唔做嘢都唔得, 否則可以大覺瞓。咁多similar, if not identical, cases, 做邊個?
回復 支持 1 反對 0

推薦
好多謝你地鼓勵,今日上左6c度搞,宣埋誓,希望一切順利
回復 支持 1 反對 0

holy1234 發表於 14-1-2014 23:31
想問下 新數 攪破產 , 係咪有機會被起訴?

要定義點為只新???

一般法律﹐只係 欺詐罪會被定罪。
假如你借的一刻﹐準備走數了。咁就係犯法。

又假如你借20萬﹐點知突然被炒﹐個廿萬又俾人呃了。
咁幾難告得入。

呢D野有得拗。但一般情況﹐起碼過3個月﹐因為個心都定D。
但只係禮約俗成﹐唔係法律要求
想問下 新數 攪破產 , 係咪有機會被起訴?
我覺得,申請破產,吾係考慮欠幾多錢,而應要考慮每月甘還還到幾時完
小玲 發表於 2-1-2014 18:17
好多謝你地鼓勵,今日上左6c度搞,宣埋誓,希望一切順利

Add Oil  !!!!!!!!!!!!!
小玲 發表於 27-12-2013 13:10
自己填表太複雜,而且要返工,所以6c攪方便d,希望冇事啦,而家心情好失落,好對唔住屋企人 ...

如果當日我有錢,可能都會搵6C搞.
ANYWAY,如果你當自己係罪人,當然好FRUSTRATED!!!
只要你想住自己將來好掂,宜家不過係一種磨練,天將降大任於斯人,必先勞其筋骨....
咁就舒適好多.

另一方面,珍惜幫助過你的親人朋友,認清邊D朋友係不會涉及金錢.破產都唔係完全無得著.
小玲 發表於 27-12-2013 13:10
自己填表太複雜,而且要返工,所以6c攪方便d,希望冇事啦,而家心情好失落,好對唔住屋企人 ...

心裡上難免有點唏噓 !
此期間佔你人生極少時間之污點而已,
以后加油定可補救及追回失去的.
加油,小玲.

相信你不是姓"易"卦 !
自己填表太複雜,而且要返工,所以6c攪方便d,希望冇事啦,而家心情好失落,好對唔住屋企人
小玲 發表於 27-12-2013 02:28
部份啦,大多都係卡摺卡,幾個月內一發不可收拾,我決定下星期一上三姓律師樓攪,而家有三條銀行卡數過期未 ...

定d黎,9成無事.一申請老破,樓主即受保護.
如果自己搞,星期一搞,即日可send 老破編號俾各債權人.
不過樓主幫趁6c,就有快有慢.要問佢地先知.一般都係有限日期,幾日咁.

發達無須理據,破產莫問因由。
當然每人有一個故事,
但請清楚破產後果,
值得與否見仁見智,
自我盡快決定。

評分

參與人數 1城市魁力 +100 收起 理由
bb_q_888 + 100 好句

查看全部評分

部份啦,大多都係卡摺卡,幾個月內一發不可收拾,我決定下星期一上三姓律師樓攪,而家有三條銀行卡數過期未還過min pay, 希望過到唔去轉去收數公司啦,最最最擔心係u財仔上門恐嚇
樓主係唔係炒股失利???
小玲 發表於 27-11-2013 18:05
財仔有兩萬係近兩個月,E仔就一定係近半年,獅子花奇係成年前積落卡數,最慘我響証券行做野。 ...

照睇應該無問題.可能嘈就係財仔.有無簽短期不破協議?有都無事.
幾時要破????

BTW,呢個網運行多1/2日應該會停.跟手下個月再傾過.
財仔有兩萬係近兩個月,E仔就一定係近半年,獅子花奇係成年前積落卡數,最慘我響証券行做野。
45個入面﹐幾多新數﹐幾多舊數。
LOAN 幾多半年內申請﹐幾多6月-1年?
條數幾大?
係唔係花奇同獅子係卡數呢?
定d黎,你爬下文先啦,你個case都好普遍。如果唔想煩去找6c搞好d。