破產聯盟

標題: 破左產 可以回內地? [打印本頁]

作者: a0402078    時間: 27-6-2024 05:48
標題: 破左產 可以回內地?
如題
作者: ohmygod436    時間: 27-6-2024 06:41
應該都要通知,任何離境情況下
作者: agnes0913    時間: 27-6-2024 07:44
個個主任做法唔同,有啲話超過兩日先通知
作者: square3207    時間: 27-6-2024 10:31
可以。睇你自己報唔報。我自己就無報 多數都即日或第二日返黎。
作者: cftong    時間: 27-6-2024 15:35
咁我想問有冇人試過要問入境處攞出入境紀錄交俾主任睇?

使唔使俾錢入境處?
作者: 叉燒飯    時間: 27-6-2024 22:18
一般即曰來回都唔駛通知,你要去幾日,就要通知
作者: 滅絶師太    時間: 28-6-2024 09:53
我即日來回都照通知,講咗又無壞嘅
作者: 從新做人1000    時間: 28-6-2024 09:57
cftong 發表於 27-6-2024 15:35
咁我想問有冇人試過要問入境處攞出入境紀錄交俾主任睇?

使唔使俾錢入境處? ...

冇人試過呀,之前咪有師兄答左你囉!破署都冇權咁做!基本法賦予我哋出入境自由,破署都唔可以越權
作者: cftong    時間: 28-6-2024 11:12
從新做人1000 發表於 28-6-2024 09:57
冇人試過呀,之前咪有師兄答左你囉!破署都冇權咁做!基本法賦予我哋出入境自由,破署都唔可以越權 ...

的確,包括信用卡月結單其實佢都冇權攞。所以交26頁嘅時候乜都要你自己提供。

但佢有權叫你提交任何嘢,而你冇提交,就有權話你「不合作」。所以想問吓會唔會有外判屎窟痕,臨畢業嘅時候乜都叫你提交,包括出入境紀錄,捉到你有一次冇通知,見你錢交得少追唔到條數,乘機又可以加監。

欲加之罪…….畢竟殺手有懸賞獎金。

作者: Yuyuyuu    時間: 28-6-2024 13:36
cftong 發表於 28-6-2024 11:12
的確,包括信用卡月結單其實佢都冇權攞。所以交26頁嘅時候乜都要你自己提供。

但佢有權叫你提交任何嘢, ...

佢點會無權要信用卡月結單,根據破產條例受托人係有權要求破產人提供破產人的事務,交易及財產的所有資料。你唔提供自然就係唔合作,有晒法律條文絕非欲加之罪。
作者: Jo883    時間: 28-6-2024 15:58
輸左d錢
交26頁時,外判有叫我簽受權書,check我出入境澳門記錄
作者: cftong    時間: 29-6-2024 17:55
Jo883 發表於 28-6-2024 15:58
輸左d錢
交26頁時,外判有叫我簽受權書,check我出入境澳門記錄

呢個reply有營養!起碼話俾大家知係簽「授權書」。呢個實例並未聽過其他師兄提及過。

不過,佢咁做嘅動機係想check返你真係去咗澳門,以證實你所聲稱的破產理由屬實,而不是資產轉移。
如果推論屬實,即係話佢在證實你資金去向方面係比較嚴。但在破產後的出入境紀錄相對寬鬆。(其他師兄意見)。又學到嘢。
作者: 想做返個人    時間: 2-7-2024 11:28
返大陸我一般唔報

定期上繳其實根本外判都唔想理你
作者: 探險者    時間: 3-7-2024 00:36
我問過破產官講嘅,除非你超過48小時或者有證明你係喺上面住,會超過48小時就唔需要申報
作者: xdxd    時間: 3-7-2024 18:36
我返大陸冇報過
作者: 想做返個人    時間: 4-7-2024 09:47
我自己覺得, 你有定期上繳既, 其實根本唔洗報 , 佢唔會煩你

最緊要佢打俾你係搵得到你個人 , 不過講真, 我自從傾完生活費之後, 只係office小姐姐打過黎一次 , 問吓我有冇加人工出花紅

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3