破產聯盟

標題: 4年的經歷感受經驗分享 [打印本頁]

作者: square3207    時間: 7-6-2024 11:06
標題: 4年的經歷感受經驗分享
18歲就貪得意申請信用卡借錢去玩。去到17年條數都5,60萬。18年(移民返大陸)拎老強退休還債。直到19年條數去到差唔多90萬頂唔住就做IVA 兩雞令申請費。唔知咩事係做完IVA成功後未還過一期 就取消IVA入紙老破。之後就疫情入紙到正式入學等左四個月。差唔多等左兩三個月就開大會比左殺手。當然都好擔心聽啲師兄話好辣。過多一排就電話傾生活費。開頭批單身得一萬生活費。之後傾又係咁講最後上繳五千。期間係咁放無薪假。差唔多有大半年都無比足上繳費。之後有打過黎問 佢話一定要比足五千。我又無理佢 照減左生活費有餘額先比上繳。雙糧準時寫信申請。之後第二年差唔多第三年轉工。寫信去加上繳連分期差唔多1萬。直到畢業都係依個數。期間人工都暴升。四年上繳加埋差唔多有四十個左右。頭三年我都係糧單加年報一次過比佢。第四年就只交左年報加不反。四年黎電話都係收十個內。每個月準時上繳。期間都有好多踩界野自己都有做。四年黎都輕輕鬆鬆咁過 無壓力唔洗跑山還錢已經赢左。入學唔係一定係最衰。家人朋友老婆都唔知道我入學。安全渡過4年。而家就等三星期拎埋證明書。祝各位師兄師姐開開心心正面咁面對。其實四年好快過。入學後反而仲輕鬆。
作者: 想做返個人    時間: 7-6-2024 12:15
老婆都唔知, 西利喎師兄

我就淨係得老婆知道 , 其他所有人都唔知

另一半好難呃, 有起事上黎佢先幫到你頂同處理

你都真係勁喎師兄 , 佩服佩服
作者: a981142    時間: 7-6-2024 12:21
係玩到差90萬?玩咩咁大洗?
作者: 失意中    時間: 7-6-2024 12:57
a981142 發表於 7-6-2024 12:21

玩女囉,我玩呢樣都洗左百幾兩百個,當然並不是玩一個
作者: 失意中    時間: 7-6-2024 13:00
供成40個肉都痛,比著我就訓四年,睬佢都傻
作者: greatmoment    時間: 7-6-2024 13:07
失意中 發表於 7-6-2024 13:00

好心你就唔好講呢啲啦,廢到爆
自己玩女無錢,扮闊佬,借借埋埋洗晒,還錢天經地義,肉咩痛姐? 完全係地底泥,仲要無養分個隻。
作者: greatmoment    時間: 7-6-2024 13:09
反而欣賞樓主,係最困難境既時候,獨力去承擔返自己既責任
作者: square3207    時間: 7-6-2024 13:29
a981142 發表於 7-6-2024 12:21

玩都係頭果十年玩。係數冚數出事。成日唔睇息。越黎越高息都無理。仲有好多野買野從來唔睇錢。到中後期屋企有事 老婆身體又唔好。所以咪越黎越大數囉。
作者: square3207    時間: 7-6-2024 13:31
想做返個人 發表於 7-6-2024 12:15
老婆都唔知, 西利喎師兄

我就淨係得老婆知道 , 其他所有人都唔知

疫情期間正職人工低到無人有。係自己死捱。先可以當正常生活。咁咪無事囉。哈哈哈
作者: square3207    時間: 7-6-2024 13:32
失意中 發表於 7-6-2024 13:00

40個。一年先十個 跌都跌左啦。起碼唔洗煩。我比夠錢 佢唔煩我 我唔煩佢。畢業就算。
作者: JY1847    時間: 7-6-2024 13:37
你跟邊個?你所謂採界野即係?
作者: square3207    時間: 7-6-2024 13:37
greatmoment 發表於 7-6-2024 13:09
反而欣賞樓主,係最困難境既時候,獨力去承擔返自己既責任

其實唔係疫情問題都唔入學。但反而係依個原因令到自己可以改過一次。我自己係覺得好彩。我有借錢 入學還錢都好正常 過得自己 輕輕鬆鬆 唔洗跑山 已經贏左。未入學前既痛苦 無咩人明 自己死頂 捱餓都要留返啲錢黎找數。
作者: square3207    時間: 7-6-2024 13:39
JY1847 發表於 7-6-2024 13:37
你跟邊個?你所謂採界野即係?

唔講咁多喇。自己諗下有咩做得有咩唔做得啦。依到唔係得入學既人。仲有好多不知明既人。依到既殺手唔係好多姐。都係果啲囉。
作者: JY1847    時間: 7-6-2024 13:40
square3207 發表於 7-6-2024 13:29
玩都係頭果十年玩。係數冚數出事。成日唔睇息。越黎越高息都無理。仲有好多野買野從來唔睇錢。到中後期屋 ...

你果時幾錢人工先?
作者: square3207    時間: 7-6-2024 13:48
JY1847 發表於 7-6-2024 13:40
你果時幾錢人工先?

欠3-40 2萬中 欠8-90 3萬中

作者: 最後生還者    時間: 7-6-2024 13:55
師兄勁,期間双糧花红洗唔冼俾佢?
作者: 最後生還者    時間: 7-6-2024 13:57
greatmoment 發表於 7-6-2024 13:07
自己玩女無錢,扮闊佬,借借埋埋洗晒,還錢天經地義,肉咩痛姐? 完全係地 ...

同意,其實响屋企瞓4年做廢人成本仲大,以為赚其實蝕
作者: 最後生還者    時間: 7-6-2024 14:00
square3207 發表於 7-6-2024 13:39
唔講咁多喇。自己諗下有咩做得有咩唔做得啦。依到唔係得入學既人。仲有好多不知明既人。依到既殺手唔係好 ...

可能外判都睇緊
作者: 最後生還者    時間: 7-6-2024 14:02
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: cftong    時間: 7-6-2024 14:05
簡單啲問一句,你頭一年要「同意」上繳5000但冇繳,所欠嘅錢最後有冇被追?
聽落好似冇。
而冇嘅原因,係咪因為你之後收入多咗上繳比佢錢又多咗?

但Anyway你仍然都有欠款,但佢放過你,我嘅理解有冇錯?
作者: cftong    時間: 7-6-2024 14:08
你第一年嘅時候收入係咪$15,000 ?(10000生活+5000上繳)?

你放冇薪假,所以交唔起上繳5000 ,但佢話一定要俾足,咁佢有冇比咩建議你如何可以搵到嗰5000 ?如果真係交唔到,咁佢有冇講有咩後果?
作者: square3207    時間: 7-6-2024 14:09
cftong 發表於 7-6-2024 14:05
簡單啲問一句,你頭一年要「同意」上繳5000但冇繳,所欠嘅錢最後有冇被追?
聽落好似冇。
而冇嘅原因,係咪 ...

同意上繳。但我減左生活費先。咁唔夠5000。例如減左生活費得三千。咁咪上繳三千。減左有五千咁咪上繳五千。所以係個個月都有上繳。
作者: 最後生還者    時間: 7-6-2024 14:14
咁多同學仔畢業,真係開心
作者: square3207    時間: 7-6-2024 14:18
cftong 發表於 7-6-2024 14:08
你第一年嘅時候收入係咪$15,000 ?(10000生活+5000上繳)?

你放冇薪假,所以交唔起上繳5000 ,但佢話一 ...

你當2萬 要交五千。之後係咁無薪假得萬五六 咁咪減左生活費再比佢囉。疫情咁既情況 想搵工都唔易啦。所以我都無咩點理佢。過左一年到 佢主動話減一千 變四千上繳。之後第二年 到我轉工主動加上繳變八千加埋分期一萬。一路到4年 就係咁。有雙糧都會比佢 照申請返啲黎用。都無試過唔批。
作者: square3207    時間: 7-6-2024 14:21
最後生還者 發表於 7-6-2024 14:02
点樣PM

電腦版。
作者: 最後生還者    時間: 7-6-2024 14:33
square3207 發表於 7-6-2024 14:21
電腦版。

謝謝,師兄
作者: cftong    時間: 7-6-2024 15:27
師兄叻,搵多左錢。如果係我應承左5000,我就唔敢欠佢錢了,最多出去借;如果幸運好似師兄咁之後越搵越多,多到佢好開心就當然冇問題。但如果唔好彩,之後越搵越少,填唔番條數,分分鐘加我監,畢竟「承諾上繳」真係欠佢錢。

萬一跟兩大真係慘過未舉手之前,同樣係欠錢。
作者: 最後生還者    時間: 7-6-2024 17:14
cftong 發表於 7-6-2024 15:27
師兄叻,搵多左錢。如果係我應承左5000,我就唔敢欠佢錢了,最多出去借;如果幸運好似師兄咁之後越搵越多, ...

師兄講D野鬼鬼地......外判針?
作者: a981142    時間: 7-6-2024 17:47
square3207 發表於 7-6-2024 13:29
玩都係頭果十年玩。係數冚數出事。成日唔睇息。越黎越高息都無理。仲有好多野買野從來唔睇錢。到中後期屋 ...

借返黎既錢都敢唔睇價錢,好似富二代咁,西利
全部都係銀行嘛?
作者: a981142    時間: 7-6-2024 17:48
greatmoment 發表於 7-6-2024 13:07
自己玩女無錢,扮闊佬,借借埋埋洗晒,還錢天經地義,肉咩痛姐? 完全係地 ...

完全同意,無錢無品仲要咸濕
作者: square3207    時間: 7-6-2024 18:52
cftong 發表於 7-6-2024 15:27
師兄叻,搵多左錢。如果係我應承左5000,我就唔敢欠佢錢了,最多出去借;如果幸運好似師兄咁之後越搵越多, ...

我就係殺手囉。出面點借啊。都無地方借啦。仲要4年。其實我係疫情先搵唔到錢。唔係既IVA應該都攪掂。
作者: square3207    時間: 7-6-2024 18:53
a981142 發表於 7-6-2024 17:47
借返黎既錢都敢唔睇價錢,好似富二代咁,西利
全部都係銀行嘛?

前期銀行。後期全財仔。
作者: cftong    時間: 7-6-2024 19:04
square3207 發表於 7-6-2024 18:52
我就係殺手囉。出面點借啊。都無地方借啦。仲要4年。其實我係疫情先搵唔到錢。唔係既IVA應該都攪掂。 ...

咁殺手點樣對付你?真係上繳唔到咁點算?
作者: cftong    時間: 7-6-2024 19:06
最後生還者 發表於 7-6-2024 17:14
師兄講D野鬼鬼地......外判針?

想多啲師兄印證吓最worst係咪真係要咁
我仲未知跟邊個嘅

等你七月分享見證
作者: square3207    時間: 7-6-2024 19:28
cftong 發表於 7-6-2024 19:04
咁殺手點樣對付你?真係上繳唔到咁點算?

又真係無咩事啵。平平安安咁渡過左。自己覺得你肯比錢 準時上繳交年報果啲 已經夠。所以唔殺我。
作者: square3207    時間: 7-6-2024 19:36
square3207 發表於 7-6-2024 18:53
前期銀行。後期全財仔。

當你搵到錢就覺得自己找到數就會泥足深陷。最高峰一張卡都四十萬。十張加埋有差唔多一百萬額。果一刻就覺得借左先又唔係還唔到 當分期姐 用左先囉。
作者: JY1847    時間: 7-6-2024 20:55
square3207 發表於 7-6-2024 13:48
欠3-40 2萬中 欠8-90 3萬中
你pm我。

PM你喇
作者: 失意中    時間: 7-6-2024 21:12

還錢天經地義冇錯,息口比左幾多佢你有冇計??仲有天價追數收續費你有冇計???你試試借20萬,脫兩期,即刻收你40萬呀,20萬借2個月收人40萬,不如我借比你哈
作者: square3207    時間: 7-6-2024 21:53
JY1847 發表於 7-6-2024 20:55
PM你喇

已覆。
作者: square3207    時間: 7-6-2024 21:55
失意中 發表於 7-6-2024 21:12
還錢天經地義冇錯,息口比左幾多佢你有冇計??仲有天價追數收續費你有冇計???你試試借20萬,脫兩期, ...

每個人唔同。你鐘意4年唔做野無人阻你既。路係自己行出黎。我計埋息過百啦。而家還40有找。贏晒啦。
作者: John2628    時間: 7-6-2024 22:46
square3207 發表於 7-6-2024 21:55
每個人唔同。你鐘意4年唔做野無人阻你既。路係自己行出黎。我計埋息過百啦。而家還40有找。贏晒啦。 ...

其實有唔少人去破產就係以為可以有返之前的生活水平又不用上繳就四年就畢業XD
作者: 失意中    時間: 7-6-2024 22:48
square3207 發表於 7-6-2024 21:55
每個人唔同。你鐘意4年唔做野無人阻你既。路係自己行出黎。我計埋息過百啦。而家還40有找。贏晒啦。 ...

我會選擇搵6 C嘗試講數,睇吓會唔會答應還本當冇數,晤肯咪4年躺平你一毫都收唔到
作者: a981142    時間: 8-6-2024 12:38
square3207 發表於 7-6-2024 18:53
前期銀行。後期全財仔。

一線?二線追得勁架喎
作者: a981142    時間: 8-6-2024 12:41
失意中 發表於 7-6-2024 21:12
還錢天經地義冇錯,息口比左幾多佢你有冇計??仲有天價追數收續費你有冇計???你試試借20萬,脫兩期, ...

有咩問題?請個人招呼你唔洗錢?
免息借比你好無,全部跟足合約就無問題

作者: square3207    時間: 8-6-2024 13:56
a981142 發表於 8-6-2024 12:38
一線?二線追得勁架喎

一啲都唔勁。最後得依幾間we 小眾 ub。做IVA前盡量清左啲二三線唔上TU果啲。入紙係得we 寄信打電話。之後就fax埋比佢就。等上庭果4個月邊間都無追過。
作者: square3207    時間: 8-6-2024 13:59
John2628 發表於 7-6-2024 22:46
其實有唔少人去破產就係以為可以有返之前的生活水平又不用上繳就四年就畢業XD  ...

睇下自己咩心態架姐。我還唔起但入學盡力就算。過到自己過到人咪ok。入左學反而識計數 精打細算左 同埋貪埋啲優惠 哈哈哈。
作者: 失意中    時間: 8-6-2024 14:06
a981142 發表於 8-6-2024 12:41
有咩問題?請個人招呼你唔洗錢?
免息借比你好無,全部跟足合約就無問題

你借5千,兩期脫,收你兩萬,咁叫合理??仲唔係老屈??法律上係冇手續費呢個字眼的,你變咗個名就唔當利息??咁搞呢個世界就冇高利貸啦,個個改咗個名咪得囉,你要清楚天價手續費係違法,有D人怕煩,先至當比乞兒咋,收數公司亦清楚自己違法,先會用太空電話,網絡電話,鬼鬼鼠鼠靠屈水維生,你以為佢哋自己唔知自己靠屈人水??
作者: Lee1234    時間: 11-6-2024 14:38
花紅全上繳?
作者: square3207    時間: 11-6-2024 17:10
Lee1234 發表於 11-6-2024 14:38
花紅全上繳?

依幾日公司蝕錢 得雙糧無花紅。就算有都要上繳。但都會照申請黎用。

補充內容 (12-6-2024 04:30):
依幾年至岩
作者: Lee1234    時間: 11-6-2024 18:04
即係雙糧都有得傾?有冇話幾多個%
作者: 從新做人1000    時間: 11-6-2024 18:33
square3207 發表於 11-6-2024 17:10
依幾日公司蝕錢 得雙糧無花紅。就算有都要上繳。但都會照申請黎用。

請問申請左部份花紅自用,有冇等佢批先用呢?最多申請到幾多?謝謝
作者: square3207    時間: 12-6-2024 04:32
從新做人1000 發表於 11-6-2024 18:33
請問申請左部份花紅自用,有冇等佢批先用呢?最多申請到幾多?謝謝

通知佢有幾多雙糧花紅。我係等佢覆先上繳比佢。無話幾多 佢可以一蚊都唔批你的。
作者: a981142    時間: 12-6-2024 11:53
失意中 發表於 8-6-2024 14:06
你借5千,兩期脫,收你兩萬,咁叫合理??仲唔係老屈??法律上係冇手續費呢個字眼的,你變咗個名就唔當 ...

呢d你借果陣一早就知,點解又要借?
借唔係犯法咩?講春法律
比乞衣,有錢你唔洗借呢d,有錢比到你唔洗比人追啦
大大聲咪又係破產
一個地底泥,一個吸血鬼,一樣咁cheap
作者: square3207    時間: 22-6-2024 15:42
a981142 發表於 12-6-2024 11:53
呢d你借果陣一早就知,點解又要借?
借唔係犯法咩?講春法律
比乞衣,有錢你唔洗借呢d,有錢比到你唔洗比人追 ...

算啦。唔洗理佢。留返啖氣吧啦。
作者: 301    時間: 22-6-2024 15:52
加油,
以後好好過日子

作者: square3207    時間: 22-6-2024 16:41
301 發表於 22-6-2024 15:52
加油,
以後好好過日子

多謝。希望大家都過得更好。入學唔係一件壞事。當係一個機會比自己從新開始。

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3